Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Magyar üvegművész japán aranyérme

Harminckilenc ország 470 művésze közül Lukácsi László Ferenczy-díjas magyar üvegtervező művész nyerte el a Kanazavai Nemzetközi Üvegművészeti Kiállítás aranyérmét legyezőt formáló szobrával. Az elismerést augusztus 26-án adják át a japán városban.
Lukácsi László elmondta az MTI-nek, hogy a napokban kapta meg az értesítést Nakasima Hideotól, a szervezőbizottság elnökétől, hogy üveglegyezője aranyérmes lett, és a kitüntetés átadására várják Kanazavába, ahol évtizedek óta kétévente a világ egyik legrangosabb üvegművészeti kiállítását rendezik meg. Most azt szervezi, hogy elutazhasson Japánba, mert még soha nem járt ott, pedig Kanazavában, az 1992-es nemzetközi kiállításon különdíjjal jutalmazták munkáját.

Lukácsi László díjnyertes legyezőszobra ragasztott, csiszolt síküveg. Ahogy elmondta, az iparművészeti főiskolán Bohus Zoltán tanította a ragasztott síküveg technikát, míg Horváth Mártontól az olvasztott üveg formálását leste el, s a diploma megszerzése után saját üveghutát is csinált magának. Édesapja üvegipari szövetkezetben dolgozott, ott pedig elbűvölte a tükör gyártása. A főiskolán tanultakat úgy kezdte alkalmazni, hogy tükröket ragasztott tömbbé és csiszolt át.

A legyező forma régóta izgatja a fantáziáját, mert kimeríthetetlen téma. A díjnyertes legyezőszobor zöld és kék üvegcsíkokból, mintegy 39-40 rétegből áll, nem egyenesen, hanem ívesen van átcsiszolva és ezáltal a szobor színtelitettsége is változik.

A kanazavai kiállítás nemzetközi zsűrije 17 díjat oszt ki, ebből egy aranyérmet. A díjátadó után Kanazavában még egy hétig lesz látható a nemzetközi kiállítás, amelyet átvisznek Notojimába és az üvegművészeti múzeumban mutatják be október elejétől november végéig az anyagot.

Olvasóink írták

  • 1. Cactus 2010. augusztus 09. 15:03
    „köszönjük a képet -.-´

    http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=304355&ctag=&iid=11”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós értelmét látná a baloldallal való együttműködésnek

Tarlós István fideszes fővárosi főpolgármester-jelölt értelmét látná a baloldallal való… Tovább olvasom