Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Magyarellenes a horvát nyaralórombolás?

Magyarellenes lépésről van szó, hiszen olyan appartmanházak érintettek, amelyek már a hivatkozott törvény életbe lépése előtt álltak – közölte a tulajdonosok szóvivője, Vass Krisztina. Hozzátette: Gyurcsány Ferenchez fordultak segítségért.
A horvátországi Vir szigetén lebontásra ítélt házakban 300-400 magyar családnak van lakása, és nem luxusvillája.

Vass Krisztina elmondta: a miniszterelnöktől azt kérték, hogy vesse latba személyes tekintélyét horvát kollégájánál. Még van remény a több száz magyar család ingatlanának megmentésére, mert eddig félkész házakat bontottak le, a többinél csak az előkészületeket tették meg – mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy többségében lakásokról van szó és nem luxusingatlanokról. Elfogadhatatlannak nevezte a horvát hatóságok gyakorlatát, azt, hogy rendőrök törik fel az appartmanokat a tulajdonosok távollétében.

Az ingatlantulajdonosok képviselője hangsúlyozta: bírósághoz fordulnak igazuk védelmében, a nemzetközi jogi fórumok elé viszik az ügyet és a nemzetközi sajtó nyilvánossága elé tárják a házrombolásokat.

A szóvivő az ügy hátteréről elmondta, hogy Vir szigetén az elmúlt években a hatóságok nem adtak módot az építési engedélyek beszerzésére, így ezek nélkül épült fel a sziget mind a 8500 nyaralóépülete, amelyek közül most, mintegy 50-et akarnak eltüntetni.

Rámutatott: a hivatalok minden felépült házat bejegyeztek és beszedték utánuk a járulékokat, illetékeket és hitegették a tulajdonosokat.

Egyszerűen példa statuálásáról van szó . Tegnap a magyar diplomácia megmozdult az ügyben: a zágrábi nagykövet a horvát miniszterelnökkel tárgyalt, miközben a magyar külügyminisztériumba berendelték a horvát nagykövetet, hogy közöljék vele, a magyar kormány halasztást kér.

Folytatták a viri ingatlanok bontását csütörtökön a horvát hatóságok - közölte Dunai Péter magyar konzul.

Mint mondta, "nem sikerült elérni, hogy leállítsák a munkálatokat, szerelik ki a klímákat és a bojlereket a lakásokból," miközben a tulajdonosok a rendőri biztosítás miatt nem tudják megközelíteni a helyszínt. "A képviselőik vannak itt. Jelenleg az egyik háznál folyik a kerítés bontása, a második háznál már valamennyi bútort kipakolták."

A konzul úgy tudja, szerdán egy magyar tulajdonú házat bontottak le. A követség továbbra is tárgyal, hogy a magyarok maguk szállíthassák el ingóságaikat - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben járt a magyar szegények delegációja

Egyebek mellett a tanácstalansággal kapcsolatos üzeneteket fogalmazott meg az a négy magyar… Tovább olvasom