Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Magyarok az internetes svindliben

Magyar egyetemisták is részt vettek - internetes csalásból származó - 30 millió forint tisztára mosásában.

Az érintettek arra hivatkoznak: nem tudták, hogy bűncselekményből származik a pénz. 

Egy magyarországi internetes csalást göngyölített fel a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - adta hírül a Népszabadság. Egy - a lap által közelebbről nem azonosított - szervezet hazai pénzintézeteknél vezetett számlákról emelt le mintegy 30 millió forintot. Ezt az összeget szerették volna moszkvai és szent pétervári címekre juttatni.

A bűnszövetkezet internetes chatszobákon keresett strómanokat a tranzakcióhoz: arra kért meg fiatalokat, hogy saját nevükre nyissanak bankszámlát, majd az oda érkező pénzt küldjék tovább oroszországi címekre. A chatszobákban fiatalok - zömmel egyetemisták, illetve hazánkban tanuló külföldi diákok - vállalkoztak a feladatra. Az interneten kötött megállapodás szerint a fiatalok a beérkező összeg tíz százalékát megtarthatták, a többit azonban el kellett küldeniük a Western Unionon keresztül e-mailben közölt címekre.

Még a rendőrség is meglepődött azon, hogy a fiatal pénzmosók többsége mennyire "becsületes": ugyan személyes adataik nem derültek ki a chaten, többségük mégis továbbutalta a pénz, alig néhányan tartották meg az összeget, ami a számlájukra érkezett.

A fiatalok ugyan arra hivatkoznak: nem volt tudomásuk arról, hogy a pénz bűncselekményből származik, ám az NNI érvelése szerint legalább sejteniük kellett volna, hogy sötét dologban vesznek részt, így végül vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elment Grábics tanár úr

Nevével gyakran lehetett találkozni az elmúlt évtizedekben, sokat publikált tanulmányokat, róla… Tovább olvasom