Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Magyarország a Provident anyacég kolonca

Idén a korábbi várakozásoknál jelentősen alacsonyabb nyereséget érhet el, ám magyarországi érdekeltségein kívül mindenütt a várakozásoknak megfelelő teljesítményt tapasztal az anyacég vezetése.
A feltörekvő piacokon - Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Mexikóban - tevékenykedő, londoni tőzsdén jegyzett International Personal Finance közölte: a recesszió miatti nagyarányú magyarországi hitelbedőlések alááshatják korábbi kilátásait, és jelentősen csökkenthetik várható nyereségét.

Szakértők szerint a gyorskölcsönöket nyújtó cég hitelbesorolása is veszélybe kerülhet amennyiben a jelenlegi hitelbedőlési mutatók tovább romlanak, ám a Reuters kérdésére válaszolva a társaság vezérigazgatója, John Harnett cáfolta ezt a feltételezést.

A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint a cég hitelportfóliójában jelenleg 31 százalékos súllyal szerepelhetnek a bedőlt hitelek. További 3 százalékpontos emelkedést követően a szakértők szerint gondba kerülhet saját hitelkötelezettségei teljesítésében. Az elemzők hozzátették: a jelenlegi makrogazdasági környezetben nem okozna meglepetést, ha ez bekövetkezne.

A cég vezetése még múlt hét pénteken úgy nyilatkozott: a korábbi várakozásoknál jelentősen alacsonyabb nyereséget érhet el 2009-ben a magyarországi üzletág, a Provident Pénzügyi Zrt. előrejelzéseknél alacsonyabb teljesítménye miatt. Az év első két hónapjában ugyan a lengyel, a cseh és a szlovák divíziók is hasonló problémákkal küzdöttek, de március-áprilisban Magyarország kivételével mindenütt javultak a mutatók, s az év hátralévő részében is hasonló tendenciák érvényesülhetnek majd. Az IPF áprilisban számolta fel oroszországi érdekeltségeit.

Az IPF azt követően módosított prognózisán, hogy kiderült: 8 millió fonttal alulteljesített az év első négy hónapjában a romló hitelvisszafizetési mutatók miatt. Az IPF hazai divíziója, a Provident tevékenységét tovább nehezítheti a gazdaság korábban várnál minden bizonnyal nagyobb arányú (legújabb kormányzati becslések szerint akár 6 százalékos) visszaesése, valamint a forint relatíve gyengesége miatt emelkedő hitelköltségek is.

Olvasóink írták

 • 5. abrakapokusz 2009. május 12. 22:22
  „A PROVIDENT MAGYARORSZÁG egyik SZÉGYENFOLTJA.”
 • 4. flexsnake 2009. május 12. 22:07
  „Ki engedélyezte magyarországon? Mit csinált a PSZÁF?????”
 • 3. Gingko 2009. május 12. 21:55
  „Undorító uzsorás banda! Pokolra vele!”
 • 2. micsibucsi 2009. május 12. 21:08
  „Brühühűűűűűűűűűűűűűűű! A szívem szakad meg értük!”
 • 1. PipiczGabor 2009. május 12. 19:17
  „Meg a vegen konnyekre fakadunk, hogy az angol kapitalista ceg, mely 400 %-os THM-el dolgozik nem tud Magyarorszagrol annyit profitalni mint idaig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tasnádi-ítélet: 17 bűncselekményért 6 év börtön

Tasnádi Pétert 17 bűncselekmény elkövetéséért összesen 6 évi börtönre ítélte kedden első fokon a… Tovább olvasom