Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Magyarország átvette az EU soros elnöki tisztét

Magyarország január 1-jével átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be.
Mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020-ig szóló átfogó gazdasági növekedési, foglalkoztatási és innovációs programja sikeresen megvalósuljon – jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Tanács honlapján szombaton megjelent exkluzív interjúban. A miniszterelnök abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Magyarország január 1-jével átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be.

Orbán Viktor emlékeztetett: az elnökségre való felkészülés során kiterjedt konzultációs sorozatot folytatott. "Azt tapasztaltam, hogy mindenki erős Európát szeretne, mert ez a nemzetek számára támaszt és erőforrást jelent" - jelentette ki.

"A kommunizmus bukása óta az előttünk álló év lesz Európa legnehezebb éve, ami komoly kihívást jelent. A magyar azonban sokat próbált nép, amely számos válságon túljutott már, így megerősíthetem: jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz" - szögezte le a miniszterelnök.

Az elnökségi programból két konkrét kérdésre hívta fel a figyelmet: mint mondta, egyrészt esedékes egy közös, átfogó európai romastratégia megalkotása a magyar elnökség alatt, másrészt pedig a nyugat-balkáni országok számára "a térség stabilitása érdekében biztosítanunk kell az európai perspektívát".

A fokozott európai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán kiemelte: "A világban elképesztő sebességű és mélységű átalakulás zajlik, és Európának az eddigieknél sokkal erősebb világversenyben kell helytállnia. A magyar elnökség alatt ismét fel kell mutatnunk, hogy Európa a piacgazdaság őshazája, és képes új, innovatív megoldások felé fordulni." Beszélt arról is, hogy Európa számára különös jelentőségű a közös agrárpolitika jövője.

Arra a kérdésre, mivel járulhat hozzá a magyar elnökség a keleti szomszédok irányában folytatott uniós politikához, Orbán Viktor úgy válaszolt: "Ha az Európai Unió sikeres szereplő akar lenni a világporondon, akkor saját háza táján is sikeresnek kell lennie. Éppen ezért a keleti partnerség sikere olyan értékes erőforrás, amely jelentős mértékben erősítheti közösségünket. A jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség az egyik legfontosabb külpolitikai célkitűzésének tekinti a keleti partnerség előmozdítását" - emlékeztetett a miniszterelnök.

Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió soros elnökségét hivatalosan január 6-án veszi át Magyarország. A tisztet 2010 második félévében betöltő Belgium miniszterelnöke a Parlament kupolacsarnokában adja át ünnepélyesen az elnökség zászlóját Orbán Viktor kormányfőnek. José Manuel Durao Barroso elnök vezetésével az EU teljes végrehajtó testülete Magyarországra utazik, s pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság.

Az AFP francia és dpa német hírügynökség szombaton budapesti keltezésű, elemző tudósításokban számolt be arról, hogy szombattól fél éven keresztül Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A hírügynökségek kiemelték, hogy a 27 tagállamot tömörítő Európai Unió rendkívül nehéz kihívások előtt áll, ugyanakkor tudósítottak arról is: Magyarország olyan időszakban vette át az elnökségi stafétabotot, amikor a parlament által elfogadott médiatörvény mind belföldön, mind külföldön heves tiltakozásokat váltott ki.

A többi között erre is utalt Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek adott nyilatkozatában a magyar EU-elnökséget elindító szilveszteri rendezvényen a budapesti Millenáris Parkban. A szóvivő szerint az EU-elnökség és az a fajta érdeklődés, amelyet ilyenkor egy ország kap, nagyon jó fórum ahhoz, hogy tisztázni lehessen a félreértéseket.

A magyar EU-elnöki időszak kezdetét kísérő hazai és külföldi bírálatokról közölt terjedelmes írást szombaton a londoni The Times, amely a cikkhez fűzött, Orbán Viktorról összeállított külön portréjában a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi a magyar miniszterelnököt, és annak a véleményének ad hangot, hogy a kormányfő "személyes hűbérbirtokaként" vezeti a Fideszt. A patinás konzervatív brit napilap két veterán tudósítója, Adam LeBor és Rory Watson által jegyzett elemzés szerint az elnöki tisztség átvétele körüli vita "igen kínos" az EU-nak, mivel az az érzet keletkezett, hogy az egykori kommunista ország eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától.

A The Observer, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap írása szerint mindenki egyetértett abban, hogy nem kell felhajtást csinálni, amikor Orbán Viktor a hétvégén átvette az EU-elnöki tisztséget. Az EU technokratái megengedik, hogy Orbán "eljátssza a nagyfiút" a nemzetközi porondon, ha a magyar kormányfő megengedi, hogy a színfalak mögött Brüsszel irányítsa Európát. Brüsszel ennek fejében biztosította a Fideszt, hogy nem fogja túlságosan közelről szemlélni, hogy Orbán Viktor miként irányítja Magyarországot - írta a The Observer szemleírója, Nick Cohen a "Ki száll szembe a gyűlölettel Magyarországon?" címet viselő cikkben.

Cohen szerint mindkét fél fenntartja azt a látszatot, hogy Magyarország tisztességes demokrácia, és nem ejtenek szót arról "a ronda kis államról", amely Európa határain belül fejlődik ki. Európa vezetőinek hallgatása jól szolgálja a Fidesz érdekeit. "A korrupt és inkompetens magyar baloldal felett aratott földcsuszamlásszerű győzelem óta (a Fidesz) Magyarországot - nos, azt nem mondom, hogy fasiszta, vagy akár újfasiszta országgá alakítaná, de vegyük észre, hogy az Orbán patriótái által a Duna mentén épített 'új társadalomból' ódon, visszataszító bűz árad" - írja a szerző.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. január 03. 15:54
  „Nekem sem.”
 • 3. Lutetia 2011. január 03. 13:47
  „Mióta életbe lépett a Lisszaboni Szerződés, és létrehozták az Európai Bizottság elnöki posztját, sokkal kisebb az EU-elnöki poszt jelentősége, mint azelőtt. Legfeljebb Viktor önimádatát növeli, hogy most fél évig pózolhat kifelé, miközben egyre több országnak van meg a (nem éppen hízelgő) véleménye róla és kormányáról.”
 • 2. CID 2011. január 03. 09:24
  „De jó nekünk. Tudjuk kinek meg még jobb !”
 • 1. keiner 2011. január 03. 07:29
  „Nekem nem elnök, tagadom.
  BúÉk Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nincs szükség szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására a fővárosban

Már nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására Budapesten - közölte a… Tovább olvasom