Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Magyarország főkonzulátust nyit a kínai Csungkingban

Magyarország főkonzulátust nyit a közép-kínai Csungking (Chongqing) városában - jelentette be a Bajnai Gordon miniszterelnök, amikor megbeszélést folytatott Hszi Csin-pinggel (Xi Jinping), a Kínai Népköztársaság alelnökével pénteken.
A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a hosszú távú magyar kapcsolatfejlesztési stratégiába illeszkedő lépéstől azt várják, hogy Magyarország és a gyorsan fejlődő belső-kínai területek között rövid időn belül kiépülnek a szerteágazó gazdasági, tudományos, technológiai, oktatási, kulturális kapcsolatok.

Az újonnan nyíló főkonzulátus a magyar vállalkozások számára is lehetőség: segíti a kapcsolatépítést, a tájékozódást. Működésének megkezdését követően rövid időn belül - akár más uniós tagországgal együttműködésben - vízumkiadást is intéz majd az új külképviselet, hogy ezáltal is elősegítsék a kínai üzletemberek magyarországi és schengeni térségen belüli mozgását - írták.

A közlemény szerint a tárgyalópartnerek áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat, különös tekintettel a gazdasági együttműködésre. Mindkét politikus megelégedését fejezte ki a gazdasági világválság ellenére is növekvő tempójú együttműködést illetően, és mindkét fél óvott a protekcionizmus veszélyeitől.

Elhangzott: érdekeltek vagyunk Kína és tágabb hazánk, Európa, az Európai Unió stratégiai partnerségének további erősítésében.

A közlemény kiemeli, hogy Kína Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere az Európán kívüli országok közül. 2004 és 2007 között megduplázódott a kereskedelmi forgalom a két ország között, és 2008-ra elérte a 7,5 milliárd dollárt.

A hat évtizedes magyar-kínai kapcsolatok újabb pozitív eleme Magyarország részvétele a jövő évi sanghaji világkiállításon - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök, aki egyúttal szorgalmazta a kínai tőkebefektetéseket a magyar gazdaságba - ismertette a kormányszóvivői iroda.

A közlemény arra is kitér, hogy a pénteken aláírt két szerződéssel megkezdi működését Budapesten a Kínai Márkás Áruk Központja. Ez is hozzájárul ahhoz a szerephez, amelyet hazánk mint Kína regionális elosztó központja játszhat.

Olvasóink írták

  • 2. Tömeg 2009. október 17. 15:43
    „Nem arról volt szó,hanem be is csukják!”
  • 1. KolompárRómeó 2009. október 17. 08:13
    „Nem arról volt szó, hogy becsukják a nagykövetségek, konzulátusok jó részét? Akkor kinek a s...eggevége, aki miatt itt éppen nyílik egy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Orbánnak is köszönhető a sok dühös ember

Az MSZP képmutatásnak tartja Orbán Viktor azon kijelentését, hogy nő az országban a dühös emberek… Tovább olvasom