Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Magyarország is tiltakozik a női kvóta ellen

Levélben tiltakozott kilenc EU-s tagállam a vállalatok felügyelőbizottságára vonatkozó tervezet ellen.
Levélben tiltakozik kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország az ellen, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős tagja olyan javaslatot tervez a bizottság elé terjeszteni, amely előírná, hogy a nagyvállalatok felügyelő bizottságainak legalább 40 százalékban nőkből kell állnia - értesült hétfőn uniós diplomáciai forrásból az MTI.

A levélben a kilenc ország illetékes miniszterei ugyanakkor leszögezik: egyetértenek a bizottság megállapításával, hogy a felügyelő bizottságokban túl kevés a nő.

Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint a levelet Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia és a kezdeményezést legélesebben ellenző Egyesült Királyság írta alá. Ezek az országok közösen rendelkeznek annyi szavazattal az unió legfőbb döntéshozó szervében, az Európai Tanácsban, hogy megakadályozzák a jogszabály elfogadását.

"Osztjuk a bizottság nézetét, hogy a tagállamokban és szerte Európában támogatni kell, hogy a nők tisztességes esélyekkel és lehetőségekkel jussanak vezető pozícióba" - írják az Európai Bizottság elnökének és Viviane Reding alelnöknek a tagállamok miniszterei, majd kifejtik, több országban jelenleg is működnek különféle rendszerek, amelyek ezt önkéntes vagy helyenként jogi alapon hivatottak elősegíteni. A tagállamok úgy látják, több időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, meghozzák-e a kívánt hatást ezek az intézkedések, előmozdítják-e a nők nagyobb részvételét a gazdasági döntéshozatalban.

"Megismételjük, hogy ezen a területen minden célzott intézkedést nemzeti szinten kell kidolgozni és megvalósítani, ezért nem támogatjuk, hogy európai szinten jogilag kötelező érvényű előírások szülessenek a nők felügyelő bizottságokban történő alkalmazására" - írja a levél tanúsága szerint nyolc kollégájával egyetemben az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

A Viviane Reding nevével fémjelzett tervezet értelmében minden olyan vállalatnak, amely 250-nél több embert alkalmaz vagy évente több mint 50 millió euró bevétellel rendelkezik, negyven százalékban nőket kellene alkalmaznia a felügyelő bizottság nem vezető beosztású pozícióiban. Azok a vállalatok, amelyek nem tesznek eleget az előírásnak, állami támogatásoktól és szerződésektől eshetnek el, vagy akár büntetést is kaphatnak.

A biztos szóvivője újságírói kérdésre hétfőn annyit mondott: nem titok, hogy az Európai Bizottság idei munkarendjében szerepel a nemek egyenlőségét a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelő bizottságaiban elősegíteni hivatott tervezet, de a javaslatot még nem véglegesítették. Hangsúlyozta továbbá, hogy a bizottság szerződésben rögzített jogával élve kezdeményezni fogja a jogszabály elfogadását, amelyről az Európai Parlament és a tagállamokat képviselőminiszterek tanácsa közösen hivatott dönteni.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2012. szeptember 17. 18:56
  „No álljunk meg egy pillanatra!
  Utálok minden pozitív diszkriminációt.
  Csak azért alkalmazzunk alkalmatlan nőt mert kell a kvóta miatt?
  No ne!
  Aki alkalmas az legyen és én bizony tiltanám a nemi megkülönböztetést ide és oda is.”
 • 1. KamuNeni 2012. szeptember 17. 18:07
  „Igazuk van hogy noket kell alaklmazniuk. A nok ugyanis sokkal jobbak vezeto beosztasban mint ferfiak. Nem a bekepzelt egotista fapofaju magyar nokrol beszelek, hanem az intelligens baratsagos mosolygos nyugatiakrol. Ugyanis koztudott hogy a nok produktivabbak es kepesek egyszerre tobb feladatot is ellatni (multi tasking) mig a ferfiaknak nehezsegeik vannak.

  Az mellett a nok epp annyit ernek mint a ferfiak es egality van a civilizalt vilagban tehat joguk van beleszolni a torvenyhozasokba es joguk van a cegek vezetosegeben is benne lenni.

  Azok a bunkok akik szerint a sajat anyjuk huguk noveruk nagyannyuk tudatlanok, butak es csak szolganak jok szart se ernek, azoknak valoszinu semmi se jo egyebkent is es kar elniuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázzon a bringájára! Őszelőn kötik el a legtöbbet

Az ősz elején nem csak a kerékpár lopások, de a biciklisek által okozott balesetek száma is… Tovább olvasom