Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Magyarország kockázatos ország az MSZP szerint

A kormány politikája miatt Magyarország kockázatos országgá vált, ezzel magyarázható, hogy egyes elemzői vélemények szerint nemzetközi hitelminősítő intézetek a befektetésre nem javasolt kategóriába sorolhatják az országot - hangzott el a szocialisták keddi sajtótájékoztatóján.
Tukacs István (MSZP) országgyűlési képviselő ezt úgy értékelte: Magyarország kockázatos országgá vált például a visszamenőleges hatályú törvényalkotás, a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésére lehetőséget adó jogszabály és a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt. Véleménye szerint ezt jelzi a 300 forint körüli euróárfolyam és az ország csődkockázatát jelző CDS-felár emelkedése is.

A parlament költségvetési bizottságának MSZP-s tagja felidézte Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének a Magyar Televízió kedd reggeli műsorában elmondott szavait. Kósa Lajos arról beszélt: nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelt kérjen a valutaalaptól, az IMF magyarországi képviselőjéről pedig úgy vélekedett: "nincs tisztában a magyarországi helyzettel".

Az ellenzéki politikus szerint ez a nyilatkozat azt támasztja alá, hogy a kormánypártiak nem tanultak a hibáikból, majd hozzátette: Kósa szavait nem "jópofaságnak, szimpla bárdolatlanságnak" értékelik majd az IMF-ben, hanem komolyan veszik őket. Mint mondta, fideszes politikusok változatlanul képesek néhány hangzatos jelszóért kockára tenni az ország védelmi képességét.

Tukacs István arról is szólt, hogy a jövő évi költségvetés nem szolgálja az ország legfontosabb érdekét, a munkahelyteremtést.

Londoni felzárkózó-piaci elemzők hétfői helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, előnyös lett volna, ha a magyar kormány a hitelminősítői felülvizsgálatok előtt újból együttműködést kezdett volna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - piaci zsargonban bóvlinak nevezett - kategóriába.

Olvasóink írták

  • 2. babar 2011. október 18. 22:06
    „Jöhet végre az IMF kölcsön! Majd visszafizeti a következő kormány!!!”
  • 1. Larsson 2011. október 18. 15:49
    „Sajnos van még lejjebb, erre matócsi-orbánc a garancia!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HÖOK: nem történt előrelépés a tárgyalásokon

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint nem történt előrelépés a keddi, az… Tovább olvasom