Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Magyarország nagyon eredményes az uniós pénzek lehívásában

Magyarország az Európai Unió (EU) 12 új tagja közül a legeredményesebb a fejlesztési-felzárkóztatási pénzek felhasználásában - erősítette meg csütörtökön Danuta Hübner, az Európai Bizottság (EB) regionális politikáért felelős tagja.
Az ország úgynevezett abszorpciós kapacitása, azaz hogy mennyi pénzt tud lehívni, EU szinten is kiemelkedő: a 27 tagállam közül a harmadik legjobb eredményt érte el Budapest.

A lengyel biztos Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel áttekintette a magyar fejlesztéspolitikát, amely új kihívások előtt áll. 2007 és 2013 között évente tízszer annyi pénz jut a magyar infrastruktúrák fejlesztésére, mint a megelőző években. Idén egyébként is nehéz lesz, mert az új alapok lehívása mellett összpontosítani kell az év végén kifutó projektek befejezésére.

Magyarország a strukturális alapból járó pénzek 87 százalékát hívta le, és jó esélye van arra, hogy 2008 végéig csaknem 100 százalékot mondhasson magáénak - azaz eddig a 12 új tagállam közül a legjobban teljesítsen. A siker érdekében a jövő hónapban szemináriumot tartanak a magyar és uniós szakértők részvételével.

A kohéziós alapok esetében is felgyorsultak a kifizetések: amíg 2007 középén még csak 25 százalékon állt a magyar teljesítés, addig az év végére 47-re javult a kifizetési kvóta. Ezekből egyedi, nagyobb projekteket finanszíroznak, mint például a csepeli szennyvíztisztítót vagy az M0-ás körgyűrű további részének az építését.

Hübner elégedetten nyilatkozott a pénzek felhasználásának magyar ellenőrzéséről. Mint mondta: eddig Brüsszelnek nem kellett beavatkoznia.

Bajnai szerint a magyar ellenőrzési mechanizmus szigorúbb az EU által elvárttól, és a kormány éppen most módosított egy szabályt, amely lehetővé teszi, hogy az uniós pénzeket szabálytalanul felhasználók adatai felkerülhetnek az internetre. Bajnai elmondta, hogy a csütörtöki tárgyalásokon nem került szóba a négyes metró ügye, de várják, hogy a budapesti önkormányzat benyújtsa a projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. Ezt követően a kormány másfél-két hónapon belül elbírálja azt és beterjeszti az EB-nek. Brüsszel azonban akár fél évig is vizsgálhatja, hogy az megfelel-e az irányelveknek, mielőtt áldását adja az uniós támogatásra.

Hübner a tervek szerint márciusban utazik Magyarországra, hogy a helyszínen tájékozódjon a közösségi pénzek fölhasználásáról.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 11. 10:32
    „Ugylátszik a kedves Danuta Hübnert csak oda viszik el Magyarországon, ahol a "papok táncolnak" szokták azt mindani, ha csak a csillogós felszínnel akarják a valóságot álcázni! A Lerombolt jól termelő gyárak üzemek helyén ma már valóba hatalmas bevásáró központok épűltek, melyek szinte rabszolga-béren üzemelnek! Ja hát erről nem is írhatnak és nem is intejúzhatnak a Tv-sek! Ja, hogy közben a közpénzek hova kerülése is napvilágot lát. Hát, úgy véáletlenű az már nem is olynan a nagyhorderejű hír mint azoknak a sikeres lehivása.
    Hisz itt a koldulás menő jelenség, akár az utcákon, tereken vagy a parlamantben végzik! Mindehol a maffia arat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a bíróságon erőszakoskodó férfi

A bíróság döntése szerint előzetes letartóztatásba került csütörtöktől az a férfi, aki még kedden… Tovább olvasom