Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Magyarország sikertörténet lesz a miniszterelnök szerint

2010-ben Magyarország még a görögöknél is rosszabb helyzetben volt, magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatási és versenyképességi mutatókkal - mondta Orbán Viktor Varsóban.
Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a következő években európai sikertörténetté váljon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Varsói Egyetemen tartott előadásában, ahol a hallgatóság egyebek mellett a magyar jegybankelnök-jelölésről is faggatta őt.

A magyar miniszterelnök angol nyelvű beszédében azt a kérdést járta körül a körülbelül kétszáz érdeklődő, többségében az egyetem hallgatói és oktatói előtt - akik érkezésekor nagy tapssal fogadták őt az intézmény egyik nagyelőadójában -, hogy kiknek van igazuk, a kritikusoknak, akik fekete bárányként, Európára veszélyes országként írják le Magyarországot vagy azoknak, akik sikertörténetként tekintenek rá.

Orbán Viktor elmondta, hogy 2010-ben Magyarország még a görögöknél is rosszabb helyzetben volt, magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatási és versenyképességi mutatókkal. A Fidesz-KDNP azonban kétharmados felhatalmazást kapott az abban az évben tartott parlamenti választásokon, és eldöntötték, hogy jelentős változásokat hajtanak végre - magyarázta.

Orbán: adósság- és hiánycsökkentés mellett kell gazdasági növekedést elérni

Az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány korlátok között tartása mellett kell gazdasági növekedést elérni Orbán Viktor szerint.

"Magyarország egy ilyen európai gazdaságpolitika kialakításában akar és tud partner lenni a jövőben is" - mondta a miniszterelnök szerdán Varsóban, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója után, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is.

A magyar kormányfő úgy fogalmazott, a lengyel fővárosban tartott találkozó arról győzte őt meg, hogy a V4-eknek a jövőben is van létjogosultságuk.

Ezért a méltányos tehermegosztás jegyében bevezették a bankadót és a multinacionális cégeket terhelő különadókat, hozzáláttak a középosztály megerősítéséhez, és úgy határoztak: nem elegendőek a strukturális reformok, az ország teljes megújítására van szükség. Ennek jegyében új alaptörvényt, új büntető és polgári törvénykönyvet alkottak, valamint újraszabályozták a munkajogot - folytatta.

Az eddigi eredmények szerinte a jelenlegi kabinetet igazolják, hiszen csökken az államadósság, három százalék alatt van a költségvetési hiány, javul a foglalkoztatási ráta. A legfontosabb gazdasági mutatók közül egyedül a növekedéssel van probléma - jegyezte meg.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarország fekete bárányként való feltüntetése mögött - a különadók kivetéséből fakadó - érdekviták állnak, valamint egy olyan ideológiai konfliktus, amely abból fakad, hogy míg az európai liberális főáram szerint a vallás, a nemzet és a család a múlthoz tartozó fogalmak, addig a magyar kormány álláspontja az, hogy mindez igenis a jövőhöz tartozik. Orbán Viktor ezen szavait nagy taps fogadta.
Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a sikeres európai országok közé tartozzon - amelyek csökkentik államadósságukat, növelik versenyképességüket, és fenntartják a politikai stabilitást -, vagyis "jó esélyünk van arra, hogy egy európai sikertörténet lehessünk" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szavai zárásaként köszönetet mondott azoknak a lengyeleknek, akik az elmúlt években a Magyarországot érő támadások közepette is támogatták Budapestet.

Előadása végén a hallgatóság több kérdést is intézett a miniszterelnökhöz. Az egyik hallgató Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökké kinevezéséről és a központi bank függetlenségéről érdeklődött. Válaszában Orbán Viktor kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét törvény garantálja. Mint mondta, a jelöléskor azt a kérdést tette fel, hogy milyen lehet a jó vezető a jegybankban, és úgy vélte, egy olyan kormányzati szereplő lehet ez az ember, aki képes volt három százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt, és mérsékelni az államadósságot. Márpedig az elmúlt évek gazdasági miniszterei közül egyedül Matolcsy György volt képes erre - tette hozzá.

Erős közép-európai együttműködést kell kiépíteni egyebek mellett a biztonságpolitikában és a kereskedelemben - mondta egy másik, a lengyel-magyar kapcsolatot firtató felvetésre. Jelezte, az alapok adottak a szoros együttműködéshez.

A körülbelül egyórás rendezvény moderátora Igor Janke lengyel újságíró, Magyarországgal foglalkozó politikai kommentátor volt, aki tavaly könyvet írt Orbán Viktorról. A szerző a kötetet korábban személyes, szubjektív elbeszélésnek nevezte, amelyben a magyar miniszterelnök életútjának és politikai karrierjének a lengyelek számára érdekes mozzanatait mutatja be. Egy tavaly novemberi lengyel rádiós beszélgetésben Janke azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök lenyűgözi. Azt azonban leszögezte: nem minden döntésével ért egyet, és ezt könyvében is érzékelteti.

A magyar kormányfő által vezetett delegáció - amelynek tagja mások mellett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára - a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára érkezett a lengyel fővárosba. A V4-ek délután kezdődő tárgyalásaihoz csatlakozik majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is, és áttekintik az Európai Unió előtt álló megoldandó feladatokat.

Magyarország nem lép be 2020 előtt az euróövezetbe

Egyelőre nem látni, milyen utat választ Európa, nem lehet biztosan tudni, hogy növekszik vagy csökken az euróövezeti tagországok száma, ezért nem világos az sem, hogy Magyarország számára a belépés vagy a kivárás jelenti-e a jobb megoldást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy varsói előadásában.

Magyarország már többször tűzött ki maga elé belépési céldátumot, ezeket azonban miden esetben el kellett halasztani - emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 2020 előtt nem lát lehetőséget a csatlakozásra. Beszédében a miniszterelnök bírálta az euróövezeti válság uniós kezelését.

Újságírók előtt Orbán Viktor a devizatartalékok óvatos kezelésének fontosságát hangsúlyozta: "Ebben nagy óvatossággal kell eljárni. Ez nem is a miniszterelnök feladata. Egy olyan nyitott gazdaságban, mint amilyen a magyar (...), nagy óvatossággal kell kezelni a devizatartalékokat". Hozzátette, a devizatartalék kezelése a jegybankelnök hatáskörébe tartozik.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. Cillit_bang 2013. március 07. 18:11
  „Inkább göbbelsi propaganda, mint Acél György-ös! :)”
 • 73. Együgyű 2013. március 07. 14:52
  „,,Magyarország sikertörténet lesz a miniszterelnök szerint"
  Majd 2014-ben az istenadta nép eldönti a külföldi Magyarok segítségével demokratikus választások alkalmával, hogy elhiszi-e a Nemzeti Egységes áldozatvállaló kormány sikertörténeteit! Esetleg megint bukta lesz?) Egyeseknek lesz türelmük 202o-ig várni az ismételt sikertörténetekre? Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!”
 • 72. macs 2013. március 07. 13:53
  „71. x,
  én nem arra az adóoptimalizálásra gondoltam. :-)”
 • 71. x 2013. március 07. 13:23
  „70. macs 2013.03.07. 11:55 "..., ahol nem dicsőség az adóoptimalizálás, ..."
  Az adócsalás nem dicsőség, különösen a lebukás után. Adóoptimalizálás az legális, az adóügyi tanácsadók tömkelege él meg belőle, és sokan közülük igen jól. Az állam tudatosan hagyja az adóbevételét csökkenteni, ha beruházásokra, lakásépítésra, kultúrális, jótékonysági célokra fordítják privátok az összegeket, "azáltal is zajlik az élet".”
 • 70. macs 2013. március 07. 11:55
  „62. x,
  igen óriási a kontraszt, de miért? Talán azért, mert ott az emberek olyan környezetben élnek, mely kedvez a gazdaságnak, ahol nem dicsőség az adóoptimalizálás, ahol az embereknek nem csak az fontos, ami a lakásajtón belül van, hanem az is, ami azon kívül. Ők nem az államtól várják sorsuk jobbrafordulását, ők tudják, hogy felelősek a döntéseikért, és következményeket csak maguknak köszönhetik.
  Mi sajnos, mindig a könnyebb utat választjuk, minden problémánkat oldja meg valaki, és ha rosszul döntünk, akkor azért is mások a hibásak. Egyébként, röviden összefoglalva:"nyomják Krahácsot". :-D”
 • 69. Mil 2013. március 07. 10:10
  „Inkább tankönyvszerűen negatív példa leszünk, taccsra tett gazdasággal, bukott, vegetáló ország leszünk néhány éven belül. Ezek a folyamatok lassúak, lassan ölnek, és a hülyéknek fel sem tűnnek. Szépen pörgünk lefelé, míg Moldova szintjére nem érünk. Addigra már a munkaképes lakosság jelentős része külföldön keresi a kenyerét, idehaza pedig siralmas nyugdíjak és bérek lesznek, nem fog épülni semmi szinte. Ez van folyamatban, kilátásban, nem a "tündérmese".”
 • 68. kontrapista 2013. március 07. 08:42
  „67.mazsolaszlo
  " Ó igen...lesz. MIKOR ?"
  Akkor, amikor hazai üzemekben versenyképes árút tudunk termelni és azt a világ minden részén eladni. A sikeres országok módszere ez, akárhogy csavarjuk, más kiút nincs.
  Míg ez nem valósul meg, addig az egész csak ámítás .”
 • 67. mazsolaszolo 2013. március 07. 07:58
  „Ó, igen...lesz. MIKOR?
  A mi Viktorunk egyhez nagyon ért: kisstílűen, de profinak látszóan félrebeszélni, medvecukrot ígérgetni, hazudozni és hülyíteni a jónépet.

  Már akit lehet.”
 • 66. X_Y 2013. március 07. 06:49
  „Jöhetne már egy kis kudarc is, mert ebbe a sok sikerbe lassan beledöglünk...”
 • 65. Lehiggadt 2013. március 06. 23:46
  „Jézus Mária! Ez a "sikertörténet"?
  A Blikkben olvastam ezt a szörnyűséget:

  "300 milliárdot hoz 4000 bevándorló 2013-03-06 18:15:41
  Budapest - Nagyobb siker lehet a letelepedési államkötvény, mint a kormány remélte. Valószínűleg több ezren lesznek akik megváltják az ötéves futamidejű, 250 ezer eurós (75 millió forint) állampapírt, hogy a bürokratikus útvesztőket kikerülve jöjjenek Magyarországra."

  Ez egy tök bizonytalan egzisztenciáktól elfogadott KÖLCSÖN, amit majd vissza kell fizetni! A pénzmosás melegágya!

  No, ezek az igazi aknák, amit a jelenlegiek az utódoknak hátrahagynak! A visszavonuló fidesznek ez a "felperzselt föld"-taktikája? KATASZTRÓFA!”
 • 64. x 2013. március 06. 23:33
  „61. Lehiggadt 2013.03.06. 22:37 "... Félő, hogy a mostani diktatúrát CSAK egy másik diktatúrával lehet helyrehozni, ahol az elnyomottak a FIDESZ-KDNP-sek lesznek?"
  Szuggesztív kérdés, mint "vered-e még mindig a feleséged". Nem diktatúra, ami most van, tudjátok nagyon jól, hanem nagyon nem tetszik az anyagi és szellemi nyomor, amely az országon elhatalmasodik, nem utolsósorban "az ellenzéki oldalon", amelynek szintén semmi lehetősége nem lenne azon változtatni, akármit nyerne jövőre, tapasztalaton kívül.
  Nyersanyag, szabadalmak, ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás, mennyi van, hol tartanak? Nincs miből az életszínvonalat emelni, sok helyen van ez így a világon. Hozzá lehet szokni, vagy el lehet szökni, lamentálni céltalan.”
 • 63. CsImre 2013. március 06. 23:30
  „Magyarország mindig a következő években lesz sikertörténet.”
 • 62. x 2013. március 06. 23:18
  „56. macs 2013.03.06. 21:19 "48. x, miért vagyunk szegény ország? Tudom, ez nagyon trendi kijelentés, amire mindent rá lehet fogni! :-( Számomra a különféle mutatók jelentenek valamit, én csak azt tudom értelmezni, ha az adatokat látom, sőt idősorban látom, ..."
  :-(
  Sajnálatos trend, végigvonult a XX. századon és tart sajnos tovább, ráadásul a megállapítás igaz. Utazz át Hollandián, Luxemburgon, Németországon, Svájcon és Ausztrián keresztül Magyarországra földi járművel, ne autópályákon és ne túl gyorsan, hogy többet láss (a látottak is "adatok"), akkor majd rádöbbensz különféle számviteli mutatók nélkül.”
 • 61. Lehiggadt 2013. március 06. 22:37
  „Nekem az a rémálmom, hogy 2014 után sem lesz jobb:

  Ha a mostaniak nyernek ismét, akkor a KÖZGÉP és társain keresztül gátlástalanul tovább rabolják az országot, tovább sanyargatva a szegényebb rétegeket! Mert a gazdagabbak azok továbbra is élni fognak, mint Marci hevesen... De ez előbb-utóbb véres éhséglázadásba fog torkollni! (Ne legyen igazam!) Megjegyzem, hogy az elhíresült NOKIA-s doboza mostani ládákhoz, pénztalicskákhoz képest egy fikarcnyi gyufásdoboz...

  Ha meg leváltják ezt a népnyúzó kormányt, akkor az utánuk jövő garnitúra keze-lába meg lesz kötve a mindenhová bebetonozott vazallusok által, és indulhat a Szíjjártó féle papagáj-kommandó működése, az utódok ellehetetlenítése!

  Félek, hogy nincs harmadik út - hacsak hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt - a mostani teljes vezérkart ki nem vonják a forgalomból és hűvösre nem teszik az utódok!?!

  Félő, hogy a mostani diktatúrát CSAK egy másik diktatúrával lehet helyrehozni, ahol az elnyomottak a FIDESZ-KDNP-sek lesznek?”
 • 60. deszkás 2013. március 06. 22:26
  „Így beszél az akinek De Gaulle a mintaképe.Aki Churcill szerint egy . kalap.”
 • 59. roxper 2013. március 06. 22:18
  „58.
  Jól mondod, lengyelek +2%, mi -1.7%!”
 • 58. kormoska 2013. március 06. 21:29
  „2013-ben MAGYARORSZÁG nincs jobb helyzetben a görögöknél,magas államadóssággal,egyre alacsonyabb foglalkoztatással,és gyengülő gazdasági mutatókkal!
  Jó,hogy épp Varsóban mondta ezt a Viktorunk,a lengyelek is simán lehagytak minket az utóbbi időkben minden téren.....
  Nem lépünk be az euróövezetbe,addig jó az embereknek de nem is csatlakozhatnánk ilyen gazdasági mutatókkal.
  Kíváncsi vagyok a választók mikor unják meg az ilyen hazugságokkal teli kettős beszédet!”
 • 57. PipiczGabor 2013. március 06. 21:20
  „Istencsapása ez a fikusz.”
 • 56. macs 2013. március 06. 21:19
  „41. igazságkereső,
  ha nem volt a hitel mögött deviza, akkor erről mi a véleményed?
  A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy Matolcsy György új jegybankelnök együttműködne a svájci jegybank elnökével, Thomas Jordannal a devizaadósok megsegítésének legújabb programjában. A kormány (a jegybankkal közösen) ugyanis azt tervezi lapértesülések szerint, hogy a svájci frank hiteleket forintra, esetleg euróra váltaná.
  Illetve a jegybanki tartalék terhére segítenének a devizahiteleseken.
  Valamit nagyon nem tudsz!
  48. x,
  miért vagyunk szegény ország? Tudom, ez nagyon trendi kijelentés, amire mindent rá lehet fogni! :-( Számomra a különféle mutatók jelentenek valamit, én csak azt tudom értelmezni, ha az adatokat látom, sőt idősorban látom, a többi "tündérmese". :-D
  51. studyfy,
  és tegyük mellé ezt is "a listán, amelyen tavaly (2011.) még a 48. helyen álltunk, idén (2012.) csak a 60. helyet szerezte meg Magyarország."
  http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2012-2013/”
 • 55. Őszödi 2013. március 06. 21:05
  „Amennyiben sikertörténetnek lehet nevezni a jogállamiság megszűnését, a visszamenőleg elkobzott nyugdíjakat, a munkanélküliséget....”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Orbán állítsa le kommunikációs tanácsadóit!

Török Zsolt szerint ezek az emberek megrendelésre hazugságokkal és gyűlölettel árasztották el az… Tovább olvasom