Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta Orbán Viktor.
Orbán Viktor
Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást, ez a választások tétje, és ez lesz az új kormány feladata is – mondta Orbán Viktor évértékelő beszédében vasárnap.

A következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie, az új állam a „szolidaritás erős szervezete lesz" – jelentette ki a Fidesz elnöke a budapesti SYMA-csarnokban tartott rendezvényen mintegy négyezer ember előtt. Magyarázatként hozzáfűzte: szolidaritás alatt azt érti, „ha a hazánk számíthat ránk a bajban, s mi is számíthatunk a hazánkra", mert ez kell ahhoz, hogy ki tudjuk hozni magunkból mindent, ez az az a „habarcs, ami a csupasz téglákat erős fallá teszi".

Az évértékelőt megelőző országjárás egyik tapasztalata az volt – mondta Orbán Viktor –, hogy az elmúlt esztendő a beletörődés éve volt Magyarország számára. A Fidesz elnöke szót emelt a kishitűség ellen, és a Fidesz-kormány által elért eredmények példáival támasztotta alá mondandóját. Megjegyezte: „Ez a kormány ennyit tud. Ígérget, vagy legfeljebb a Fideszt kergeti", Magyarország azonban többre képes.

Orbán Viktor megismételte országjárása során tett javaslatait, és ígéretet tett arra, hogy ha a Fidesz jut kormányra a választások után, akkor július 1-jétől a társadalombiztosítási járulékot 19 százalékra csökkentik, letörik a luxusprofitot, így kisebb lesz az áram ára, csökkentik a gépkocsival utazás költségeit, valamint a három éven aluliak és a hatvan év felettiek számára bizonyos gyógyszereket ingyenessé tesznek, illetve visszaállítják a polgári kormány otthonteremtési támogatását.

Orbán Viktor magasabb munkabéreket és alacsonyabb közlekedési költségeket szorgalmazott. Mint mondta, radikálisan emelni kell a béreket és a fizetéseket, mert ez biztosítja Magyarország versenyképességét, ugyanakkor a gépkocsitartás, a közlekedés költségeit radikálisan csökkenteni kell. Véleménye szerint változtatni kell azon, hogy Magyarországon egy éves autópálya-matrica ára egy kilométerre lebontva 51 forint, míg ugyanez az osztrákoknál 9, Svájcban 4, de még Szlovákiában is 18 forint.

A pártelnök a családokról, az idősekről és a gyerekekről szólva ismét ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülése esetén kabinetje 2010-ig bevezeti a 14. havi nyugdíjat, illetve a kiskorúak és időskorúak érdekében szigorítja a büntető törvénykönyvet.
A romák helyzetével kapcsolatban kijelentette: felemelkedésükhöz az iskolán és a munkán keresztül vezet az út, és megfontolandónak nevezte, hogy a családi pótlék csak akkor járjon, ha a gyerekek valóban iskolába járnak.

A mezőgazdaságról szólva leszögezte: a gazdatársadalom képviselőjét kell a mezőgazdasági tárca élére állítani.
Az otthonteremtésről beszélve arra a következtetésre jutott: Magyarországon az a cél, hogy mindenkinek legyen saját otthona, azonban az nem lehet életcél vagy luxuscikk.

Véleménye szerint az elmúlt esztendő a luxuspolitikából való kiábrándulás éve is lett. Idézve az egyik országértékelő beszélgetésen hallott véleményt, a jelenlegi kormányoldalról szólva kijelentette: „Előbb elkényeztette őket a hatalom, aztán elkényeztették őket a milliárdok."
„ Ma nem az a tét, hogy rabok legyünk vagy szabadok, ma az, hogy győztesek leszünk vagy csak résztvevők, vagyis vesztesek, beletörődünk, hogy évről évre rosszabb, vagy elhisszük, hogy élhetünk jobban is. Ez a kérdés, kedves barátaim, hát válasszatok" – zárta beszédét Orbán Viktor, aki a tőle megszokott „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" felkiáltással búcsúzott közönségétől. (mti)

Bíráló pártvélemények

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint „a megszokott politikai show-műsort láthattuk, régi viccekkel, de néhány új szereplővel. Új valóban csak az volt – és ez sem örvendetes –, hogy megalázó politikai statisztaszerepben megszólaltattak néhány választót, akiknek problémáit aztán Orbán Viktor a színpadon kézrátétellel azonnal gyógyította". Véleménye szerint az értékelés inkább „a Magyar Vizsla színpadi változatát jelentette, sok luxusozással, a szokásos hamis számokkal és a szokásos felelőtlen ígéretekkel".

„ Orbán Viktor vasárnapi beszéde nem évértékelés vagy programadás volt, hanem luxusígéreteket tartalmazott – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. – Az egésznek volt egy nagyon hazug, művi beállítása" – közölte a szabad demokrata pártelnök. Azt tette, amit eddig mindig: „ígért, ígért, ígért, többnyire teljesíthetetlen ígéreteket" – mondta.
Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese elmondta, hogy a kisebbik ellenzéki párt egyetért a kormány bírálatával, de sokkal keményebb kritikára számított. „Mi sokkal inkább az önmagáért és a közösségért tenni akaró polgárokra számítunk és kevésbé támogatjuk azt a törekvést, hogy az állam (...) minden polgárának minden problémáját megoldja" – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város, amely vigyáz magára

Ráday Mihállyal, a Magyar Televízió főmunkatársával a Kass Galériában és az Anna-kút avatásán… Tovább olvasom