Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Magyarország új miniszterelnöke Orbán Viktor - megalakult az új kormány

Szombat koradélután megalakult a második Orbán-kormány. Kövesse az országgyűlés hétvégi ülését percről percre!

14:19 A miniszterek aláírják az esküokmányt. A Szózat eléneklésével véget is ért az Orbán-kormány alakulására összehívott Országgyűlés.

14:18 Hivatalosan is megalakult az Orbán-kormány. Szűcs Lajos jegyző előolvassa a kormánytagoknak esküjük szövegét. Az országgyűlés felállva hallgatja a kormánytagok eskütételét.

14:16 Schmitt Pál házelnök megkapta Sólyom László államfő átiratát, amely a minszterek kinevezéséről szól. Ezekben a percekben éppen ezt ismertetik.

14:14 Orbán arra kérte a képviselőket, segítsék, biztassák a minisztereket munkájukban. Ezután minden minisztert kézfogással köszöntött.

14:12 - Két igazi politikai harcos - így jellemezte Orbán Viktor Navracsics Tibort és Semjén Zsoltot, két miniszterelnök-helyettesét. Navracsics közigazgatási és igazságügyi miniszterként, Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormányban.

14:10 Fazekas Sándor vidékfejlesztési minszternek azt kell bebizonytania Orbán Viktor szerint, hogy a vidék, a falu nem a múlt, hanem a jövő. Hende Csaba miniszterre vár az a "cseppet sem egyszerű feladat, hogy megtalálja a helyét a XXI. században."

14:09 Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztere a kormányban. - Azt várják tőle az emberek, hogy mentse meg az egészségügyet - mondta a miniszterelnök.

Az Orbán-kormány minisztereinek kinevezése a Sándor-palota Tükörtermében. Fotó: MTI (galéria)

14:08 Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől azt várja Orbán Viktor, hogy védje meg a még megmaradt nemzeti vagyont.

14:06 Martonyi János külügyminisztert, majd Pintér Sándor belügyminisztert mutatta be Orbán Viktor.

14:05 - Nem a hagyományos ágazati rendben szerveztük meg a kormány munkáját - mondta a minszterelnök, majd elsőként Matolcsy Györgyöt mutatta be. - Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson.

14:02 Folytatódik a Parlament ülése a miniszterek bemutatásával. Orbán Viktor mutatja be új, második kormányát.

13:32 A Sándor-palotában tartott ünnepélyes aktussal felállt az új kormány. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A kinevezés elején a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt, míg a végén a Szózatot. Miután Orbán Viktor egyenként gratulált a frissen kinevezett minisztereknek, a köztársasági elnök és a miniszterelnök részvételével csoportkép készült az új kormány tagjairól.

13:10 Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat szombaton a Sándor-palotában. Az államfő belügyminiszterré nevezte ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot.

A második Orbán-kormány tablója.
A második Orbán-kormány tablója. Sólyom László köztársasági elnök (j6) és Orbán Viktor miniszterelnök (b5), valamint kormányának miniszterei kinevezésüket követően csoportképen állnak a Sándor-palotában. Balról jobbra Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


12:28 Nem sokkal dél után érkezett Orbán Viktor az államfő parlamenti dolgozószobájába, ahol átadta Sólyom Lászlónak előterjesztését kormánya minisztereiről.

Az átadásra a miniszterelnököt elkísérte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Szijjártó Péter, a párt szóvivője is.

Sólyom László a tervek szerint délután egy órakor, a Sándor-palotában adja át a miniszteri kinevezési okiratokat a leendő minisztereknek. Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg.

Kövér László rövidre vágatta a haját az Orbán-kormány megalakulására

Rövidre vágatta korábban vállig érő haját Kövér László szombatra, a második Orbán-kormány megalakulásának napjára. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek az új kormányfő eskütétele után nyilatkozva azt mondta: "levágattam, mert megígértem". Hozzátette: "2006-ban azt megfogadtam, hogy ha az a garnitúra, amely visszaidézte az 1990 előtti időszakot, feláll a hatalom székeiből és odébb oldalog, az lesz az a pillanat, amikor levágatom a hajam". Kövér László beszámolója szerint az elmúlt négy évben azért járt fodrásznál, hogy minimális igazítással "elviselhetővé" tegye a helyzetet.

 
12:26 Orbán Viktor kormányfő a jelenlegi miniszterelnöki szobákat foglalja el a Parlamentben - mondta Szijjártó Péter szombaton. A miniszterelnöki szóvivő közölte: az Országház I. kapunál található főemeleti miniszterelnöki szobákba és az ahhoz tartozó termekbe költözik be Orbán Viktor és itt kap szobát Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes is. Hozzátette: a Varga Mihály leendő államtitkár által vezetett Miniszterelnökség és a szóvivői stáb az épület ugyanebben a szárnyában, a félemeleten foglalja majd el az irodákat. A főemeleti irodákat használta Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Orbán Viktor miniszterelnöki szobája 1994 és 2002 között a VI. kapuhoz közel lévő, főemeleti iroda volt, ez most jelenleg Sólyom László köztársasági használja (az államfő szombaton itt fogadta a kormányfőt). Ezt a tavasszal az Országház felújítatta.

11:52 A Magyar Televízió Kormányalakítás 2010 című politikai műsorából kiderült, sem Botka László sem Ujhelyi István nem szavazott a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről - nem voltak jelen a parlamentben.

Orbán Viktor miniszterelnökké választása a Parlamentben 2010. május 29-én. Fotó:MTI (galéria)

11:38 Orbán Viktor az ülésterem díszpáholyában fogadja a legfőbb közjogi méltóságok gratulációját. Kétórás szünet következik. Ezalatt Orbán átadja Sólyom Lászlónak a miniszterek kinevezési okmányait. Sólyom ezután körülbelül délután egy órakor a Sándor-palotában kinevezi a minisztereket, akik ezután visszajönnek a parlamentbe, ahol a miniszterelnökhöz hasonlóan ők is esküt tesznek.

11:37 Fanfárok közepette kiviszik a teremből a nemzeti és történelmi zászlókat. A képviselők felállva tisztelegnek a lobogók előtt.

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt családtagjai ülnek a páholyban az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Beliczay László
Orbán Viktor miniszterelnök családtagjai ülnek a páholyban az Országgyűlés plenáris ülésén.
MTI Fotó: Beliczay László

11:35 Orbán Viktor aláírja az esküokmányt. Majd a szokásjognak megfelelően a miniszterelnöki székbe ül a képviselői helye helyett. Ezután Schmitt Pál köszönti az új miniszterelnököt.

11:34 Az eskütétel után a Tisztelt Ház elénekelte a Himnuszt.

11:33 Orbán Viktor leteszi a miniszterelnöki esküt. A képviselők felállva hallgatták végig. A ceremónia előtt a díszőrség behozta az ülésterembe a nemzeti és történelmi zászlókat.

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszél a parlament plenáris ülésén. Fotó: MTI/Beliczay László
Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszél a parlament plenáris ülésén.
Fotó: MTI/Beliczay László

11:30 Az Országgyűlés 261 igen, 107 nem, 0 tartózkodással elfogadta a kormányprogramot és megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort. 18 képviselő nem szavazott.

Megköszönték Bajnainak

Az MSZP-frakció megköszönte Bajnai Gordon távozó miniszterelnöknek elmúlt egyéves tevékenységét, amelyet a képviselőcsoport vezetője szerint a szocialisták büszkén vállalhatnak. Mesterházy Attila szombati közleményében úgy fogalmazott, hogy az új kormány megalakulásával megszűnt az előző kabinet megbízatása, de az elmúlt egy év munkájának eredménye megmarad: a sikeres válságkezelésnek köszönhetően mára erősebb lett az ország, újra beindult a növekedés, nagyobb biztonságban vannak az emberek. A frakcióvezető hozzátette: egy évvel ezelőtt tudták, hogy a felelősség nagy, a feladat pedig nehéz lesz, de a kormány és a MSZP közösen vállalta és végigvitte mindazt, amit egy év alatt lehetett.

11:28
Határozathozatal következik a kormányprogramról és a miniszterelnök megválasztásáról. Schmitt az alkotmányból idézi fel a tudnivalókat és teendőket.

11:27 "Mindössze" 20 percben válaszolt a minszterelnökjelölt a kormányprogram vitájára. Fidesz-KDNP-s vastaps kíséretében ment vissza a helyére.

11:26 A nap eddigi legjobb poénja: az eredmény csak a szótárban előzi meg a munkát...

11:24 A miniszterelnökjelölt külföldi gazdasági megoldásokat sorol a válság megoldására. Leginkább az adott okot Orbánnak a bizakodásra, hogy minden frakció talált valamit a kormányprogramban, amelyet támogatni tud.

11:21 Orbán szerint a külpolitikát ért bírálatok inspirálóak voltak számára.

11:11 "A mi forradalmunk az április választás lesz" - idézi saját magát Orbán. Tapsot kap érte.

11:06 Orbán Viktor miniszterelnökjelölt a kormányprogram vitájának zárszavát mondja el. Ahogy korábban írtuk, akár 30-40 percet is beszélhet, nincs időkorlátja a mondandójának.

11:03 Schmitt Pál, az országgyűlés elnöke megnyitja az ülést. Név szerint köszönti Sólyom László államfőt, Paczolay Pétert az Alktománybíróság elnökét, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnököt, Orbán Viktor leendő és Bajnai Gorndon ügyvezető kormányfőt.

11:00 Lassan megkezdődik a parlamenti ülés. Az ülés Orbán Viktor miniszterelnökjelölt beszédével indul. Ezután a képviseők egy szavazással megválasztják miniszterelnöknek Orbánt, illetve jóváhagyják a kormányprogramot.

Olvasóink írták

140 hozzászólás
 • 140. klj_54 2010. május 31. 11:23
  „138. hozzászólás unknown 2010.05.31. 08:43
  A haláltól nem, de a hirtelen "megtért" (1990 magassága!) emberektől rettegek!
  Olyanok, mint a szik szeparatisták, a tálib öngyilkosok, más szóval gondolat nélküli, csak a saját anyagi létüket néző bábok!”
 • 139. unknown 2010. május 31. 09:23
  „Ferrer, ha mástól várod a kolbászt, s Te nem teszel érte semmit, akkor mit akarsz? Mi jut Neked?”
 • 138. Ferrer 2010. május 31. 09:17
  „Akkor mostantól kolbászból lesz a kerítés, ugye?!”
 • 137. unknown 2010. május 31. 08:43
  „Kedves 137. hozzászóló! Emberi létünk lényege a változás, az élettapasztalat és a körülmények adta hatások egyfajta pozitív szintézise. Furcsa lenne gondolatod megvalósulása: legyen és tegyen mindenki úgy, mint volt 1970-ben. Magam is párttag voltam akkor, de ma már egy új, más, hatékonyabb társadalmat akarok építeni. Ezért szavaztam a Fideszre. Akkor, 1970-ben az állampárt határozta meg a tisztességed és látóköröd kereteit. Egy mesterséges rendszer alakította és felügyelte lényedet. Vedd észre, hogy szabad vagy, vedd észre, hogy ma már magad és tízmillió társad építi a társadalom építményét. Ezért sok sikert az Orbán kormánynak és annak a tízmilliónak, akik saját hozzájárulásukkal részesei akarnak lenni a megújulásnak.”
 • 136. klj_54 2010. május 30. 15:55
  „Erőt egészséget Orbán Viktor KISZ titkár Elvtársnak!”
 • 135. KovácsPistike 2010. május 30. 13:13
  „Sok sikert, erőt és kitartást kívánok az Orbán Viktor vezette új magyar kormánynak!”
 • 134. mazsolaszolo 2010. május 30. 12:43
  „No hála Istennek. Megvan ajándékba Orbán-napra és születésnapra is az új kormány Viktornak. Most aztán tessék szépen felgyűrkőzni, és kötésig állni a munkába, és lehet számolni az időt: azt ígérte, két hét alatt rendet tesz. Lássuk! :)”
 • 133. barkzso 2010. május 30. 11:12
  „... sunyifigyelő 2010.05.30. 09:48

  Ebben minden benne van.”
 • 132. klj_54 2010. május 30. 10:51
  „Gyurcsánytól félnetek jó lesz!”
 • 131. sunyifigyelő 2010. május 30. 09:48
  „- Korbácsolok a pártért! - sikoltott egy negyvenoldalasat Gyurcsány Ferenc a minap, és most felháborodottan utasítja majd el, hogy Richárd királyhoz lenne hasonlatos.

  Pedig de.

  Igazi Richárdként jelentette be igényét másodszor is a főhatalomra, az MSZP jelenlegi vezetői és korifeusai meg döbbenten és némiképpen rémülten állnak mostan, és tanácstalanok.

  Nem tudják, mi lesz.

  Leginkább az április 25-i, számukra végzetes éjszaka óta nem tudják, és akkor még itt van a nyakukban III. Gyurcsány Richárd is.

  Richárd király nem tétovázott sokat, megírta, amit meg akart írni. S abban, amit megírt, benne van az egész lénye.

  Abban, amit megírt, egy vérig sértett pozőr dühöng, akitől elvették kedvenc játékát, a hatalmat. S dühében végigver mindenkit. Mindenkiben felfedezi a hibát, a mulasztást, a bűnt, a tétovaságot, a gyávaságot, az ostobaságot, a tehetetlenséget - igazi pletykás vénasszonyként végiglocsog negyven szűz oldalt, s csak önmagát nem veszi észre.

  Hát persze. Hiszen Richárd.

  Önmagát csak azért szidja meg kicsit, hogy annál egyértelműbb legyen: nincsen rajta kívül senki sem, akit megilletne a tisztelet s a hódolat.

  Innét, kívülről nézve az ember persze őneki szurkol. Mert ha sikerül átvennie az MSZP-t, ha az Orbán-gyűlöletbe végképp belehülyült - mert belehülyített - emeszpés mezei hadak újra fellázadnak őérte, akkor a Fidesznek s az új kormánynak nyert ügye van. Illetve, pontosabban: lényegesen könnyebb lesz neki. Ugyanis Richárd királyt oly´ páratlanul utálja az országlakosok többsége, hogy hozzá képest mindenki más szerethetőnek tűnik majd. Ráadásul szegény Richárd a háborúban érdekelt, a kivéreztetett ország viszont békére vágyik. Ezért mondom, pusztán hatalomtechnikai szempontokat figyelembe véve, az új hatalom Richárd király párton belüli győzelmében érdekelt.

  Az ország viszont nem. Nagyon nem. Az ország - mondom megint - a békében érdekelt, és valamiféle tisztességes baloldal létrejöttében is, persze. Az pedig III. Gyurcsány Richárddal lehetetlen, ugyanis a kettő fogalmilag kizárja egymást.

  De ma nem tudhatja senki sem, hogyan dől el majd a játszma. Ezért olyan tanácstalanok és rémültek az MSZP vezetői. Mert érzik, az utolsó vezért kellene lemészárolniuk a túlélés érdekében, az utolsó vezért, aki a talpasokkal elhitette, hogy ő képes egyedül győzelemre vinni a pártot. Tényleg elég rémes ellentmondás.

  De előbb-utóbb fel kell oldaniuk.

  Előbb-utóbb ki kell majd mondaniuk, hogy Richárd kártékony, és őrült is. S hogy képtelen nem hazudni. (Lásd a negyvenoldalas önfelmentő korbácsolás legnyilvánvalóbb hazugságát: ,,Csak a választás után tudtam meg, milyen állapotban van az ország...")

  Ki kell mondaniuk, önérdekből és az ország érdekében. Be kell lássák, hogy III. Gyurcsány Richárddal nincsen út sehova sem.

  Hogy is énekelte Cseh Tamás a Műcsarnok című lemezen Bereményi Géza zseniális szövegét?

  ,,Valószerűtlen púpot a háton,
  Valószerűvé tenni kell,
  Méghozzá úgy, hogy világnak hátát
  hajlítni kell egy púpig el..."

  A mi szerencsétlen Richárd királyunk hátán nincsen púp. A helyzet sokkal rémesebb ennél. Őneki a lelkén van egy hatalmas púp, már a pápai hokedli óta.

  Az összes többi pedig stimmel.

  Mert nem a púp helye számít, csak a púp maga.

  Úgyhogy bármennyire is jót tenne nekünk III. Gyurcsány Richárd visszatérése pártja élére, ki kell mondanunk nekünk is: inkább iktassák ki végre. Gyorsan és végérvényesen.”
 • 130. maci52 2010. május 30. 08:08
  „Végre!
  Maszopos,Szadeszos.Mdéeffes,és egyéb csürhe banda eltűnik a süllyesztőbe.”
 • 129. szilléri 2010. május 30. 07:37
  „Romeltakarítás a FIDESZ feladata !
  Statisztika:
  1. aktív lakosság : 4.2 millió az összlakosság , foglalkoztatási ráta 55 % ( 15-74 éves állampolgárok halmaza)
  inaktív 3,2 millió

  2. Foglalkoztatott 3,7 millió,
  munkanélküli ráta = 498 000 (!) 11,8 %

  Ezeket a számokat szerintem némi ,,tisztességes" politikával nem nagy kihívás javítani !”
 • 128. valoperes_zugugyved 2010. május 30. 05:22
  „Kósa:
  gyurcsanyizmus
  demszkyizmus
  hagyoizmus
  ...
  battkkaizmus
  :Pp-_”
 • 127. valoperes_zugugyved 2010. május 30. 05:20
  „tevedsz
  mert éveken át egyutt szavaztak gyurcsanyival.
  tehat azonosultak vele,es ez a szegyen!”
 • 126. cickányzat 2010. május 30. 02:32
  „Kedves hívek, ha valaki nem a szeretett vezér seggét nyalja, attól még nem gyurcsányista.”
 • 125. csiperke73 2010. május 30. 01:20
  „Cseberből vederbe”
 • 124. barkzso 2010. május 30. 00:24
  „Hajrá, lehet dolgozni <moderálva>”
 • 123. barkzso 2010. május 29. 22:20
  „Maroknyi besavanyodott gyurcsányista köpködő :)))”
 • 122. Larsson 2010. május 29. 21:05
  „Már matolcsy <moderálva> is felszólított minden állami cég vezetőt, hogy takarodjon el, így kell ezt, nem? Hát nem, ez az ő módszerük, ebből nem kérünk!”
 • 121. valoperes_zugugyved 2010. május 29. 20:54
  „Kosa jo volt nagyon,Semjén is.”
140 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekességek másként a kormánytagokról 1990 óta

Szombaton megalakult Orbán Viktor miniszterelnök második kormánya. Érdekességek az alakuló… Tovább olvasom