Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Magyarországon is a marihuána a legelterjedtebb drog

Magyarországon is egyre inkább a marihuána válik a legelterjedtebb droggá a fiatalok körében - olvasható a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ jelentésében, amit kedden tettek elérhetővé az Országgyűlés honlapján.
Az anyag szerint a kilencvenes évek második felében a fogyasztók között mind az alkalmi, mind a rendszeres használók aránya növekedett, majd 1999 és 2002 között leginkább az intenzív – életük során 40, vagy több alkalommal – kábítószert használók arányának növekedése folytatódott.

Az általános és középiskolában tanuló fiatalok körében a kilencvenes évek közepétől kezdődően a tiltott szerek fogyasztása határozott, bár eltérő intenzitású növekedést mutatott. Ugyanakkor a drogot próbáló, iskolában tanuló fiatalok többsége ma is elsősorban próbálkozó, vagy alkalmi fogyasztó.

Valamennyi kutatás a kannabisz-félék dominanciája mellett a visszaélésszerű gyógyszerfogyasztás növekedését hangsúlyozza - különösen a lányok körében.

A tiltott drogok kipróbálása egyre korábban kezdődik. A vizsgálatok szerint a tiltott szerek kipróbálási értékei az életkor előrehaladtával növekednek, és a legtöbb fogyasztó a 18-24 éves korcsoportokban, illetve az egyetemi hallgatok körében található.

A felnőttek körében végzett kutatások adatai szintén a tiltott szerfogyasztás terjedését mutatják. A növekedés a felnőttek esetében is elsősorban a marihuánafogyasztás terjedésének tudható be - olvasható a jelentésben.

A nemek szerint lebontásból a jelentés szerint az derül ki, hogy 1999-re a fiúknál jelentős növekedés volt tapasztalható, és a tiltott szerekkel próbálkozók aránya megháromszorozódott.

A lányoknál is jelentős volt a növekedés, itt azonban az arány "csupán" megduplázódott. 1999 és 2003 között a fiúk esetében már alig történt változás, a lányoknál azonban a tiltott szerfogyasztás kipróbálásának további jelentős terjedése ment végbe. A lányok között a tiltott szert kipróbálók aránya ma már közelíti a fiúkon belüli arányt, sőt a tiltott szerfogyasztás 1999 és 2003 közötti növekedése szinte kizárólag a lányok aktivizálódása miatt következett be.

Az adatok alapján a tiltott szerfogyasztás első kipróbálásának leggyakoribb életkora fiúknál és lányoknál egyaránt a 14-15 év.

A korábbi középiskolások és felnőttek körében végzett kutatások eredményeihez hasonlóan kiemelkedően magas a kipróbálási arány az ország délnyugati részében (Baranya megyében), ahol a droghasználók aránya meghaladja a fővárosban regisztrált értéket.

A kormány február elején tárgyalta a jelentés eredményeit. A tárgyaláson arra a megállapításra jutottak, hogy az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják: két év alatt nem történik olyan mértékű elmozdulás a hazai kábítószerhelyzetben, amely indokolná és szükségessé tenné az Országgyűlés tájékoztatását. Ezért a kormány a jövőben háromévenként számol be a parlamentnek a nemzeti drogstratégia megvalósulásáról.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) szerdán teszi közzé saját egy évet átölelő, világszintű kábítószer-jelentését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom