Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Magyarországon is behajthatóak külföldi büntetések

Július 15-től Magyarországon is hatályos az a nemzetközi jogsegély, melynek révén behajthatók lesznek a magyar állampolgárokra külföldön, illetve külföldiekre hazánkban kiszabott közlekedés-rendészeti bírságok
A szabálysértési jogsegélyről szóló törvény segítségével immár olyanoktól is behajthatók lesznek a bírságok, akik külföldön követnek el közlekedési szabálysértést, majd a bírság megfizetése előtt elhagyják az országot. Az így beszedett pénz minden esetben azt az államot illetik meg, ahol az adott összeget behajtották. A jogsegély a közlekedési szabálysértéseken kívül kiterjed egyebek mellett sportrendezvények rendjének megbontására, vízszennyezésre és áruk hamis megjelölésére is.

A jogszabály értelmében eljárási jogsegély minden szabálysértési eljárásban kérhető; kiterjedhet akár tanúk, elkövetők meghallgatására vagy a szabálysértéshez kapcsolódó iratok, adatok megismerésére is. Eljárási jogsegély alkalmazható azokra az ügyekre is, amelyek már július 15. előtt is folyamatban voltak. A meg nem fizetett pénzbírságok behajtására a végrehajtási jogsegély szolgál; a külföldön történő behajtásra akkor van lehetőség, ha a bírság összege meghaladja a 70 eurót. Ugyanez az összeghatár mérvadó az olyan esetekre is, ha Magyarország veszi át a jogsegély keretében magyar állampolgárokra külföldön kiszabott bírság behajtását. Ezekben az esetekben természetesen csak akkor hajthatja be a rendőrség a bírságot, ha a kihágás a magyar jog szerint is szabálysértésnek számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiaellenes razzia Dél-Olaszországban

Az olasz csendőrség nagyszabású razziát kezdett a dél-itáliai Puglia régió közigazgatási székhelyén,… Tovább olvasom