Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Magyarországon is megünneplik Európa napját

Európa napja alkalmából fórumokat, koncerteket, vetélkedőket rendeznek, valamint sikeres projekteket mutatnak be ma országszerte; május 9-én az európai integrációs terv megvalósulására emlékeznek az unió állampolgárai.
Európa napja alkalmából fórumokat, koncerteket, vetélkedőket rendeznek, valamint sikeres projekteket mutatnak be ma országszerte; május 9-én az európai integrációs terv megvalósulására emlékeznek az unió állampolgárai. Az országos Europe Direct információs hálózat irodái a gyermekeket aszfaltrajz-versennyel várják Dunaújvárosban és Teskándban, a nagyobbak vetélkedőn mérhetik össze tudásukat. Békéscsabán és Keszthelyen például EU-totó, Szolnokon és Székesfehérváron európai táncház, Kaposváron és Békéscsabán európai filmvetítés, Miskolcon pedig ifjúsági zenei találkozó várja az érdeklődőket az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének tájékoztatása szerint.

Budapesten beszédet mond a magyar kormányfő és a külügyminiszter, valamint a budapesti német nagykövet. Az eseményen a tervek szerint jelen lesznek többek között az Európai Unió tagállamainak budapesti nagykövetei, az EU-intézmények magyarországi képviselői, volt külügyminiszterek, politikusok és diplomaták. A tanácskozáson átadják a Magyarországért Európában és Az Európai Magyarországért díjakat.

Idén immár harmadszor ünnepelheti a magyar lakosság is teljes jogú tagként az Európai Unió hivatalos ünnepnapját május 9-én. Az Európa napon Robert Schuman 1950-ben kiadott deklarációjára emlékezünk, amelyben egy békés, egységes Európa víziójával tett javaslatot az Európai Szén- és Acélközösség megalkotására.

Idén az Európa nap különleges, hiszen az Európai Unió idén ünnepli 50. születésnapját is. Az Európai Gazdasági Közösségek (EGK) alapításáról szóló, 1957. március 25-én aláírt Római Szerződés 1958. január 1-jén lépett életbe. Az EGK célja volt, hogy valamennyi áru és szolgáltatás számára közös európai piacot hozzon létre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt az idei matematika érettségi

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és… Tovább olvasom