Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Magyarországot nem érinti komolyan a menekültáradat

Magyarországot nem érinti komolyan a Líbiából érkező menekültáradat, de kiveszi a részét az EU közös felelősségvállalásából - mondta Ambrus Ágnes, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi részlegvezetője csütörtökön az MTI-nek.
Az UNHCR által a menekültek június 20-i világnapja alkalmából szervezett találkozón Ambrus Ágnes közölte: a kormány az észak-afrikai helyzettel összefüggésben májusban elfogadott egy határozatot: a belügyminisztert bízta meg egy szolidaritási program kidolgozásával, amelynek keretében más uniós tagállamba érkező menekülteket fogadnának be Magyarországra.

Véleménye szerint ez biztosan csak kevés menekültet jelent. Mint kifejtette, Magyarországon még nincs kidolgozott áttelepítési mechanizmus, arra az esetre, amikor egy olyan országból érkeznek a menekültek, ahol már biztonságban voltak, csak annyira sokan, hogy az őket először befogadó ország egyedül nem képes kezelni a helyzetet. Hasonló történt 1956-ban, amikor a levert forradalom után Ausztriába érkeztek tömegesen a magyar menekültek, és onnan később más országokba jutottak tovább - tette hozzá.

Az észak-afrikai krízis olyan időszakban alakult ki, amikor az európai országokban csökkent a menedékkérők és az illegális bevándorlók száma. Az észak-afrikai menekültek áttelepítése azonban csak felszíni megoldás, azokat a konfliktusokat kellene rendezni, amelyek a menekülteket a hazájuk elhagyására kényszerítik - mutatott rá.

Az EU képes megoldani a líbiai menekültek problémáját - jelentette ki -, a kialakult helyzet inkább "a mindennapos politikai együttműködés próbája", újfajta feladatot jelent a tagállamoknak.

Emlékeztetett: az EU 2012-ig szeretné létrehozni az egységes menekültügyi rendszert, ez normarendszer lenne, amely a menekültekkel kapcsolatos kérdések nagy részét lefedné. Uniós elnöksége alatt Magyarország hozzájárult ennek a rendszernek a kidolgozásához, és a következő, lengyel elnökséggel is együttműködhet az ügyben - közölte.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a tagállamok között egyedülálló tapasztalata van a menekültügyben, mert kevés olyan ország van, amelynek egy szomszédos államból tömegesen érkező menekültáradattal kellett szembesülnie. 1993-1994-ben a volt Jugoszlávia területéről érkezett emberek 32-33 táborban éltek az ország területén - idézte fel.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. június 17. 09:42
    „És ezt az USÁ-ból igy látja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra önálló lehet a Szent Margit Kórház

Visszaállítaná a budapesti Szent Margit Kórház önállóságát a budapesti városvezetés; az ehhez… Tovább olvasom