Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Magyarországra látogatott a lengyel elnök

Különösen kívánatos a visegrádi négyek érdekérvényesítése az unión belül - mondta Sólyom László, miután találkozott a lengyel elnökkel. Bár mindkét ország tagja az uniónak, ez nem teszi zárójelbe a magyar-lengyel együttműködést - jelentette ki Orbán Viktor.
A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta: a visegrádi négyek együttműködésének alapja a kölcsönösség. A megbeszélésen a két országot érintő külpolitikai témákról és a magyarországi országgyűlési választásokról volt szó, továbbá tájékoztatta lengyel kollégáját Magyarország törekvéseiről az unió balkáni bővítésével kapcsolatban. Kölcsönös egyetértés van a két ország között az észak-déli utak, vasutak fejlesztésének szükségességében – mondta Sólyom. Elmondta, hogy örömmel fogadta el a lengyel államfő június 28-ára szóló meghívását a poznani ünnepségekre, amelyen az 1956-os forradalomra emlékeznek.

Lech Kaczynski kiemelte: Lengyelország érdekelt a visegrádi együttműködésben, és az észak-déli irányú utak és vasútvonalak építésében. A lengyel köztársasági elnök szerint a magyarok nagyon népszerűek Lengyelországban, és ez fordítva is így van. Végül a két elnök jelenlétében aláírták a lengyel-magyar általános titokvédelmi egyezmény a minősített információk kölcsönös védelméről. A magyar és a lengyel köztársasági elnök délután közösen avatja fel Győrött a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét.

Tüntetés készült az elnök ellen

Pénteken délelőtt a rendőrség lezárta a lengyel köztársasági elnök, még varsói polgármesterként tett egyik kijelentése miatt tiltakozó demonstrálók elől a budapesti Szent György teret. A tüntetők Lech Kaczynski korábban, általuk kirekesztőnek vélt - a szexuális kisebbségek ellen irányuló - kijelentése miatt tiltakoztak. A Dísz téren összegyűlt aktivisták, akikhez több civil szervezet és az SZDSZ Új Generáció is csatlakozott, a többi közt Tiszteld az emberi jogokat, illetve Lehet más világ feliratú táblákat emeltek a magasba. A demonstrálók 10 óra után néhány perccel megpróbáltak a Szent György térre eljutni, de a rendőrség ekkor sorfalat állt, és összezárta a felállított kordont. A demonstrálók ezt követően bejelentették az újságíróknak, hogy befejezik a tüntetésüket.

Orbánt a szállásán fogadta az elnök

Lech Kaczynski - aki a kormányt vezető jobbközép Jog és Igazságosság párt egyik alapítója - újságíróknak azt mondta: a Fidesz esélyes a magyarországi parlamenti választásokon, de a döntést a magyar nép hozza meg. Kaczynski reményét fejezte ki, hogy a két párt kiváló kapcsolatokat épít ki egymással, Orbán Viktort pedig Európában elismert politikusnak nevezte.

A jövőben stratégiai együttműködést szeretnénk kiépíteni Magyarország és Lengyelország között – mondta a Fidesz elnöke. Kiemelte: mindketten egy erős közép-európai együttműködésben érdekeltek, ami Magyarország és Lengyelország nélkül nem jöhet létre. „Reméljük, hogy közösen az Európai Unió jövőjére is nagyobb hatást tudunk gyakorolni. A magyar és a lengyel nemzeti érdekek sok tekintetben egybeesnek" - fogalmazott Orbán Viktor.

Kitért arra, hogy a Fidesz nemzedékéhez tartozók személyesen is tisztelői Lengyelországnak, a Szolidaritásnak, amely az 1980-as években megváltoztatta egész Közép-Európát. Orbán Viktor méltatta a Szolidaritás hagyományaiból kinőtt pártok és személyek szerepét, közöttük Lech Kaczynskiét. „A lengyelek 1980-tól kezdődő hősies ellenállása nélkül Magyarországon nem lett volna rendszerváltás. Az akkor a föld alá szorított Szolidaritás mozgalom ütött rést a keleti blokk vastag falán" - jelentette ki Orbán Viktor.

FigyelőNet/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a borsó meg a héja

Ugyanannak a pulóvernek a női és a férfi változatát vették egymásnak, egymástól függetlenül, meglepetésképp. Ugyanúgy esznek, azaz csak addig tartják a kést a jobb, a villát a bal kezükben, míg összevágják a húst, aztán megcserélik azokat. Feldmann Genovéva és Flohe Róbert több hasonlóságukat jelző dolgot is fel tudna sorolni. Úgy összeillenek, mint a borsó meg a héja. Tovább olvasom