Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Magyarországra terjeszkedik az eMusic

Az internetes zeneáruházat üzemeltető eMusic európai terjeszkedésbe kezd, így a magyarországi felhasználók számára is lehetővé boltja használatát.
A szolgáltatás digitális védelem (DRM) nélkül, mp3 formátumban kínálja letöltésre a zeneszámokat, melyeket a vásárlók saját használatra annyiszor írhatnak ki CD-re vagy másolhatnak hordozható lejátszóra, amennyiszer csak kedvük tartja.

A zenepiac háromnegyedét kezében tartó négy óriáskiadó nem véletlenül maradt távol az eMusictól, amely ezért a mainstream muzsikák helyett a független kiadók anyagaiból építette ki tekintélyes kínálatát: 8500 „indie" lemezvállalat 1,7 millió dala vásárolható meg a boltban. Az előadók között megtalálható Bob Marley, a Franz Ferdinand vagy Björk is. „A Sundance [filmfesztivál] műfajt csinált a független filmből, mi ugyanezt tesszük a független zenével" – magyarázta cége filozófiáját a Reutersnek David Pakman vezérigazgató. Az eMusic ennek ellenére sem tett le a Universal Music, a Sony BMG, az EMI Group és a Warner Music meggyőzéséről, de – tette hozzá a vállalatvezető – amíg nem egyeznek bele az mp3 formátumú terjesztésbe, nem lesz megegyezés.

Az eMusic ma az Egyesült Államok online zeneeladásainak 13 százalékáért felel, és ezzel olyan ismert márkákat utasít maga mögé, mint a Rhapsody, az MSN Music vagy a Napster. Az első helyezett Apple iTunes 60 százalékától azonban így is igen távol van. „A célunk az, hogy az EU-ban is rendkívül gyorsan bebiztosítsuk magunknak ugyanazt a helyezést, amelyet az USA-ban elértünk: az első helyet a független- és a másodikat az általános digitáliszene-eladásokban" – mondta Pakman.

Az eMusic elsőként használta ki azt az Európai Bizottság egy tavalyi határozata által biztosított lehetőséget, hogy az EU összes tagországában érvényes licencet szerezzen. Az amerikai vállalat a holland Buma/Stemra jogkezelő szervezettel állapodott meg: ennek feladata lesz a részletes eladási adatok alapján a tagországok helyi szervezetei között elosztani a szerzői jogdíjakat. Az európaiak számára elérhető boltban havi előfizetési díjért lehet majd zenéket letölteni: 13 euróért 40 dalt, 17 eurórét 65-öt, 21 euróért pedig 90-et. Ezért a pénzért a megvásárolt számok a felhasználó tulajdonába kerülnek, semmiféle másolásra vagy élettartamra vonatkozó korlátozást nem tartalmaznak.

A híradásokból az derül ki, hogy az eMusic egyelőre nem tervez minden országban önálló boltot, az EU polgárai kezdetben a központi – angol nyelvű – szájton vásárolhatnak majd, és jövőre várható a német, francia és spanyol nyelvű honlap elindulása. Hazánkban az emusic.hu domén a székesfehérvári eMusic Kft. tulajdonában van; ez a cég fejlesztette ki a T-Online által üzemeltetett Zeneáruházat, és ma is DRM-megoldások, zenebolti alkalmazások és mobiltelefonos zenei szolgáltatások fejlesztésével foglalkozik. Hozzájuk eddig nem érkezett megkeresés az amerikai névrokontól a doménnel kapcsolatban – tudta meg az IT news.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Federer triplázott

Tenisz

A svájci Roger Federer nyerte a férfi egyest az év utolsó tenisz Grand… Tovább olvasom