Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Magyarországról szavaznak a jövő héten az EP-ben

A magyarországi jogalkotási folyamattal kapcsolatos állásfoglalásról való szavazás is szerepel az Európai Parlament (EP) jövő heti strasbourgi plenáris ülésének napirendjén - döntött csütörtökön az EP házbizottsága.

A tervek szerint a szerda déli szavazási körben kerülhet sorra a "közelmúltbeli magyarországi politikai fejlemények" témájában addig beadott állásfoglalási indítványról - vagy esetleg akár indítványokról - való döntéshozatal. A liberális és a zöldpárti frakció korábban már szorgalmazta olyan EU-eljárás megindítását Magyarországgal szemben, amely annak kimondására irányul, hogy az országban veszélybe kerültek az uniós alapértékek.

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport nyilatkozatban ítélte el, hogy a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a kommunista frakció ragaszkodik a Magyarországot elmarasztaló határozat megszavazásához.

"Ezzel a döntésükkel ismételten színt vallott az európai baloldal: ítéletüket már azelőtt meghozták, mielőtt a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti egyeztetések lezárultak volna. Ez az eljárás a koncepciós perek gyakorlatát idézi" - olvasható a fideszes és KDNP-s EP-képviselők nyilatkozatában.

Álláspontjuk szerint "az EP baloldali többsége megteheti, hogy ismételten hazug és pártpolitikai érdekeken alapuló határozatot fogadjon el Magyarország ellen. Ez az eljárás azonban pont azokkal az értékekkel megy szembe, amelyeket az európai baloldal a jobboldali kormányokon folyamatosan számon kér".

A néppárti - jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú - frakció a legnépesebb politikai csoport az Európai Parlamentben, de a szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és radikális baloldaliak együttesen többen vannak.

A magyar néppárti EP-képviselők különösen felelőtlen magatartásnak bélyegezték azt, hogy az EU történelmének legsúlyosabb gazdasági-politikai válságának időszakában a baloldal ilyen alaptalan lejárató akciókat kezdeményez, és azzal szerintük a szélsőséges politikai erők malmára hajtja a vizet.

Olvasóink írták

 • 5. Mignon 2012. február 09. 18:44
  „4. Roxper

  Pontositsunk:

  Az EP-ben a Neppart (konzervativok) frakcio valoban a legnagyobb, de
  összessegeben
  -a szocialdemokratak, szocialistak, zöldek, szabaddemokratak, kommunistak, stb. frakcioja

  tehat, az össz-baloldal = többsegben van!”
 • 4. roxper 2012. február 09. 18:34
  „Mivel néppárti többség van, így nem lesz meglepő eredmény, viszont ebből SEMMILYEN következtetést nem szabad levonnia kispipinnek!”
 • 3. Mignon 2012. február 09. 18:12
  „Az allampolgarsaghoz semmi köze az Europai Unionak...!

  Egy kettös allampolgarsag mindeg(!) 2 allam bilateralis szerzödese szabalyozza.
  Az EU ebbe nem avatkozhat bele.
  (Velemenyt mondhat, de egy orszag jogszabalyat nem valtoztathaja meg.)

  Az EU-ban valoban az a gyakorlat, hogy a tagorszagok egymas között engedelyezik
  a kettös, vagy akar a többes allampolgarsagot.

  De vannak kivetelek.
  Nemcsak Szlovakia.

  Tehat, minden orszag maga dönti el, melyik masik orszaggal köt ilyen egyezmenyt, es
  melyikkel nem.”
 • 2. geronimo007 2012. február 09. 17:54
  „Nagyon tele van már a ..... az EU- val. Hihetetlen módón az nem szúrja a szemét, hogy szintén Uniós tagállamban megfosztják az embert az adott ország állampolgárságától, ha felveszi a magyart?????? Ez minden tekintetben megfelel az "uniós alapérték" - nek???”
 • 1. Queenmargareth 2012. február 09. 17:40
  „Más is érti, hogy baj van?
  Majd pénzzel elintézik.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a kormány szerint is létezik ˝cigánybűnözés˝

Ismerje el a kormány, hol létezik cigánybűnözés - szólít fel a Jobbik. Tovább olvasom