Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Magyaros ízek a téli hidegben

Ezer recept. Vajon kié lesz az ezredik beküldött recept és mi lesz az az étel, amelyik ezt a sorszámot takarja?

Újabb negyedév telt el a receptverseny kezdete óta, és jövő héten már biztosan kerek számhoz érkezünk. Ezer recept. Vajon kié lesz az ezredik beküldött recept és mi lesz az az étel, amelyik ezt a sorszámot takarja? Erről és az előző hónapban beérkezett rekordszámú finomságról is szó volt a legutóbbi találkozón, ahol a négytagú, mesterszakácsokból álló zsűri ismét választott és értékelt.

A receptverseny zsűrijét alkotó séfek – Pető István, Sátor László, Edvi László és Suga Péter – ezúttal a Rába Hotel Belga sörözőjében tálalták fel azokat az ételkülönlegességeket, amelyek közül kikerültek a februári hónap nyertesei. A jó hangulatú főzőcske és a közös kóstoló előtt lapunk munkatársai is gratuláltak Edvi Lászlónak, ugyanis a Rába Hotel éttermének séfjét választotta meg a 2005-ös év szakácsának a Gasztropont. A szakmai szervezetben 1500 választásra jogosult tag voksolt, hogy a tavalyi évben munkája alapján kit tartanak érdemesnek a megtisztelő cím elnyerésére.

A zsűritagokat a nagymama diós rétese lenyűgözte, mivel eredeti ötletnek tartják az édesség elkészítési technikáját: a rétestésztát diótortamasszával megtekerve, mint a fánkot, bő olajban kell kisütni. A tojásos karaj nemcsak látványos a tálalás során, hanem nagyon ízletes is.

A szegedi tarhonyafőzelék igazi népi étel, rendkívül egyszerű, gyorsan elkészíthető, olcsó, ugyanakkor igencsak laktató. A gombafasírt bár vegetáriánus étel, fogyasztása után nem érezzük azt, hogy gyorsan kiürül a gyomrunk, ebben hasonlít a húsételekhez. Köztudott, elsősorban a férfiak szoktak panaszkodni arra, hogy ha nem esznek húst, nagyon hamar éhség uralkodik el rajtuk. A vagdalt hússal töltött almában az a különleges és érdekes, hogy a gyümölcsöt együtt fűszerezzük a hússal. A húsos tekercs ízharmóniája miatt sörkorcsolyaként kiváló választás, de ha salátával együtt fogyasztjuk, főételként is megállja a helyét. A zalai laktató szintén magyaros népi étel, téli időszakban ajánlott elsősorban, amikor a hideg miatt az embernek nagyobb az energiafelhasználása, ráadásul a savanyú káposzta vitaminbombának minősül a vitaminszegény időszakban.

Friss receptek:

Fatörzstorta másképpen (2006-03-02) >>
Zalai laktató (2006-03-02) >>
Húsos tekercs római salátával (2006-03-02) >>
Nagyanyám diós rétese (2006-03-02) >>
Irénke tészta (2006-03-02) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hózivatar

A meteorológiai tavasz első napján változékony időjárás volt megyénkben. A délután folyamán erős… Tovább olvasom