Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Május 1-től szigorítás az utakon

Májustól nem csak figyelmeztető levelet, hanem bírságot is kapnak azok a gépkocsi üzembentartók, akiknek járműveivel szabálytalankodnak - mondta szerdán a kormányszóvivő.
Daróczi Dávid hozzátette: a januárban bevezetett zéró tolerancia és az objektív felelősség hatásai már most jelentkeznek az utakon.A kormány egyébként a felvilágosítás érdekében 3,2 millió háztartásba juttatja el a következő hetekben azt a közlekedésbiztonsági kisokost, amely az autósok figyelmét hívja fel a szabálytalanságok következményeire. A közlekedésbiztonsági kisokos tételesen ismerteti, hogy az egyes közlekedési szabályszegésekért hány büntetőpont jár. A kiadvány összköltsége nettó 23,4 millió forint, amely tartalmazza a nyomdai és a terjesztési költségeket. A kiadványt egyébként a Magyar Posta juttatja el a háztartásokba - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi kiemelte, hogy a januárban életbe lépett új szabályok: így gyorshajtás esetén a jármű üzembentartójának bírságolása, illetve a közlekedési előéleti pontrendszer és a szabálysértési helyszíni bírságok szigorítása, illetve hogy az ittas vezetésen ért sofőröktől a helyszínen elveszik a jogosítványt már most látható hatással vannak a közlekedésre. Az objektív felelősségre vonatkozó szabályok január 1-jével léptek hatályba, de négy hónap felkészülési időt kaptak az állampolgárok és a hatóságok is. Az éve eleje óta így csak figyelmeztetést kapott az autó üzemben tartója a gépkocsijával elkövetett szabályszegés miatt. A rendőrség az értesítésben azt is jelezte az autó üzemben tartójának, hogy mekkora bírságot kellene kifizetniük. Az első négy hónapban több mint 20 ezer ilyen figyelmeztető levelet kaptak a tulajdonosok, ami azt jelenti, hogy ha a szabályokat élesben alkalmazta volna a rendőrség, akkor több mint 600 millió forintnyi bírságot lehetett volna kiszabni.

Május 1-jét követően azonban változik a helyzet. Már nem csak figyelmeztetést kapnak azon autók üzembentartói, melyekkel szabályszegést követtek el, hanem bírságot is. A szintén januárban meghirdetett zéró tolerancia eredményei már az év első három hónapjában érezhetőek voltak: 2007 hasonló időszakához képest 11 százalékkal kevesebb személyi sérüléses baleset, 36 százalékkal kevesebb halálos baleset történt, vagyis három hónap alatt 110-zel kevesebben haltak meg közlekedési balesetben. Az ittasan okozott közlekedési balesetek aránya 14-15 százalékról 10 százalékra esett vissza, és összesen 2216 jogosítványt vettek el a rendőrök ittas vezetés miatt a helyszínen.

Olvasóink írták

 • 3. miracle 2008. május 01. 12:46
  „Te elovastad a cikket? Vagy csak feltetted megint a régi lemezt? Gyorshajtást idáig is büntették. Csak most már kibújni sem lehet alóla, ha megcsípnek. Erről szól és nem a népnyúzásról.”
 • 2. matriné 2008. május 01. 12:37
  „Ma még csak az útakon? Holnap akár már azemberek saját lakásában is szedhetik a sápot! Erre is találnak ki törvényt, hísz senki nem gátolja e hatalmon lévők üzleteit! Ez a legkönnyebb keresete a fiskális politikának! A pénznyelő autómatákat állítanak mindenkinek és akit a gép rosszalkodáson kap azt megbírságolja! Ennyire egyszerü! Ez a nép mindent kibír! Hisz csak az különbözteti meg a bírkáktól, hogy még nem legel a réten, azaz nem a mannán él és még nem mindegyik béget!”
 • 1. miracle 2008. április 30. 20:00
  „"Az objektív felelősségre vonatkozó szabályok január 1-jével léptek hatályba, de négy hónap felkészülési időt kaptak az állampolgárok és a hatóságok is."
  Gratulálok. Mi a francot kell erre felkészülni, érettségire nem készül ennyit az ember. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem volt ilyen szabály, csak valami fehér lapokon volt valami fekete tinta betűalakokban formázva.
  Anno TAJ-szám ellenőrzésre is érdemes volt 8 hónapig "felkészülni" egy csomó csaló elvégeztetett felkészülés gyanánt milliós vizsgálatokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kezdődnek az érettségik

Május 5-én hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal megkezdődik a tavaszi érettségi… Tovább olvasom