Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Május 10-én léphet hivatalba az új államfő

Szerdán választ új köztársasági elnököt az Országgyűlés.
Az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP indulója, aki május 10-én foglalhatja el hivatalát.

Az államfőválasztás menetét az alaptörvény szabályozza. Eszerint ha a köztársasági elnök megbízatása idő előtt szűnik meg, akkor a megszűnéstől számított harminc napon belül kell megválasztani az új államfőt. E határidő éppen május 2-án, szerdán jár le, hiszen Schmitt Pál egy hónappal korábban, április 2-án - miután a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét - jelentette be a parlamentben, hogy lemond posztjáról.

Az új köztársasági elnök választását a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnök május 2-án tíz órára tűzte ki. Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja, amelyet jelölés előz meg.

A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. Minden országgyűlési képviselő egy jelöltet ajánlhatott. Az ajánlási íveket péntek reggelig kellett benyújtani, és a megadott határidőig egyedül Áder Jánosra érkezett ajánlás; őt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség részéről 262 képviselő javasolja elnökké választani.

A hatvan percig tartó titkos voksolás első fordulója akkor lesz eredményes, ha a jelölt megkapta az országgyűlési képviselők kétharmadának egybehangzó szavazatát. Ha az első forduló eredménytelen volt, második kört kell tartani, szintén titkosan és hatvan percig.

A második forduló alapján az a megválasztott köztársasági elnök, aki – tekintet nélkül a választásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha a második voksolás is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani. A szavazási eljárást ugyanakkor legfeljebb két egymást követő nap alatt be kell fejezni.

A szerdai menetrend szerint a titkos szavazás után a levezető elnök kihirdeti az eredményt, az új államfő esküt tesz, aláírja az okmányokat, majd beszédet mond.

Az új köztársasági elnök a megválasztását követő nyolcadik napon - azaz jelen esetben május 10-én - foglalja el hivatalát. Addig a posztot teljes jogkörrel a köztársasági elnököt helyettesítő országgyűlési elnök, Kövér László tölti be.

Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani a tisztségre.

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor jelölte köztársasági elnöknek április 16-án. A jelölést a Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatta. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke javaslatát azzal indokolta, hogy Áder Jánost olyan "horgonyszemélyiségnek" tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, a magyar politikai rendszernek, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése, megszilárdítása lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem éri meg a szolgáltatónak - 8 család marad áram nélkül

Elkeseredett és tehetetlen az a nyolc család, akiknél május 5-én megszüntetik az áramellátást a… Tovább olvasom