Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Május 22-én adóbevallás

A magánszemélyeknek – a vállalkozói tevékenységet folytató és az áfát fizető magánszemélyek kivételével – a személyi jövedelemadó bevallásukat idén – a közbeeső hétvége miatt – május 22-éig kell beadniuk. A bevallásban bevallott adó befizetésének határideje is május 22.
A bevallásokat nyomtatványon, vagy internetes programmal kitöltve papíralapon, illetve elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani – idén május 22-éig. Az eddig beérkezett 38 ezer bevallás 66 százalékát az APEH honlapjáról letöltött programmal készítették el az adózók, és ezek 9 százalékát ügyfélkapun keresztül elektronikusan juttatták el igazgatóságunk részére – kaptuk a tájékoztatást az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságától.

Az, aki nem kapott adóbevallási egységcsomagot és önadózóként kíván kötelezettségének eleget tenni, letöltheti a 0553 nyomtatványt az adóhivatal weboldaláról, és bevallását elkészítheti a kitöltő program segítségével. Aki nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, a lakóhelyéhez legközelebb eső ügyfélszolgálati kirendeltségen juthat hozzá az egységcsomaghoz. A befizetéshez szükséges átutalási postautalványt is az ügyfélszolgálatokon vehetik fel az adózók, de természetesen banki átutalással is teljesíthető az adófizetési kötelezettség.

Visszaigényléses bevallás esetén nyilatkozni kell a köztartozásról (illetve annak hiányáról), és fel kell tüntetni az utalási címet, vagy a bankszámlaszámot. A bevallás főlapjával együtt az adatot tartalmazó mellékleteket is be kell küldeni, és nem szabad megfeledkezni az aláírásról sem. A bevallást meghatalmazott útján teljesítőknek (a meghatalmazott tölti ki és írja alá), a meghatalmazást is csatolni kell a bevalláshoz, mely alól csak az adóhatósághoz már korábban bejelentett állandó meghatalmazás esete a kivétel.

A világhálón az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) tölthető le a 0553 adóbevallás kitöltő programja, melyet folyamatosan frissít az adóhivatal. A bevallás elkészítésekor a legfrissebb verzióval célszerű dolgozni. Újdonság, hogy az 1+1 százalék nyilatkozat megtételére szolgáló adatlapok külön nyomtatványon szerepelnek a bevallás kitöltő programok között, idén nem részei a 0553 bevallásnak.

A program segít a bevallás helyes kitöltésében, hiszen az adózó által közölt, bevitt adatok alapján kiszámolja az összjövedelmet, megállapítja az adófizetési kötelezettséget, és közben ellenőrzi az adatok közti összefüggéseket és figyelmeztet a hibára. Természetesen a program sem helyettesítheti az adózói figyelmet, de mindenképpen hasznos segítség. A programmal kitöltött bevallást ellenőrzés után kinyomtatva kell továbbítani. A nyomtatás után célszerű ellenőrizni, hogy megvan-e az összes kitöltött lap, s itt sem szabad megfeledkezni az aláírásról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokság a Fertőn

Gőzerővel folynak a május 10-e és 20-a között a Fertő tavon megrendezésre kerülő vitorlás-… Tovább olvasom