Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Május 8-ra halasztották a vasutassztrájkot

Április 30-ról május 8-ra halasztották az országszerte meghirdetett vasutassztrájkot.
Erről a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke számolt be az érdekképviselet keddi választmányi ülése után. Gaskó István elmondta, középiskolai és szülői szervezetek megkeresése nyomán döntöttek a munkabeszüntetés átütemezése mellett azért, hogy nyugodt körülmények között lehessen megtartani az idei ballagásokat.

Április 30-án egyébként a GYSEV Zrt. vonalain sem lesz sztrájk. Ez azt jelenti, hogy csütörtökön menetrend szerint fognak közlekedni a vonatok a Győr-Sopron, a Sopron-Szombathely, valamint a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vasútvonalakon.

A május 8-án esedékes sztrájk a korábbi terveknek megfelelően 0 órától este hatig tart majd, és Gaskó István szerint "erőteljes részvétel" várható. Ami az elégséges szolgáltatásokat illeti, korábban már sikerült megegyezni arról, hogy az április 30-ra tervezett sztrájk idején 404 vonat elinduljon. Ez remélhetőleg jó alapot szolgáltat a május 8-ra szóló megállapodáshoz; a szakszervezet legalábbis nem akar változtatni a felálláson - fogalmazott Gaskó.

A szakszervezeti vezető beszámolt arról, hogy a VDSZSZ-nek és a kormánynak pénteken sikerült megállapodnia a vasutasokat érintő plusz elvonásokkal kapcsolatban is. A közlekedési tárca képviselője jegyzőkönyvben rögzítette a kabinet azon ígéretét, hogy nem áll szándékában csökkenteni a MÁV és leányvállalatainak a 2009-es költségvetésben szereplő költségtérítését. Kijelentette azt is, hogy nem szüntetik meg idén a vasutasok utazási kedvezményét, ha pedig a jövőben ez mégis felmerülne, előzetesen tárgyalnak róla a szakszervezettel.

Gaskó István megnyugtató előrelépésnek nevezte a megállapodást, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakszervezet továbbra is elfogadhatatlannak tartja a Bajnai-kormány megszorító intézkedéseit (így a családi pótlék megkurtítását, vagy az áfa-emelést). A kabinet szerinte így a kisjövedelműek pénzét a nagy jövedelműekéhez csoportosítja át, ezért szeretnének csatlakozni a LIGA május 8-ra meghirdetett munkabeszüntetéséhez. Úgy vélte, a válság ellen inkább a feketegazdaság kifehérítésével kellene harcolni, sőt: ha az állami korrupciót a felére csökkentenék, azzal 2000 milliárd forintos többletbevételhez lehetne jutni, Gaskó szerint. Erre vonatkozóan azonban nincsenek érdemi intézkedések a kormánycsomagban - jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

Olvasóink írták

 • 8. studyfy 2009. április 28. 20:36
  „Nem a sztrájk sikerére hajt Gaskó, hanem az Orbán kormányban - minimum - államtitkár akar lenni!”
 • 7. E! 2009. április 28. 20:04
  „Köszönjük MÁV”
 • 6. trainman 2009. április 28. 19:26
  „Remélem, lesz egyszer ebben az országban végre valami összefogás. Én szurkolok május 8-án a szakszervezeteknek! Hiszen, ha jól tudom, aznap nemcsak a VDSZSZ fog sztrájkolni! Itt nincs még igazi érdekérvényesítő erejük az embereknek, a Kádár rendszer kiölte az emberekből, de már lehet látni változást, egyre több ember ébred fel.”
 • 5. cyt 2009. április 28. 19:20
  „Hát ez tipikus, szinte az egész elmúlt év ilyesmivel telt el. Ez a Gaskó játszadozik a sztrájkkal. Szerinte - úgy tűnik - teljesen mindegy, hogy mikor és mennyi ideig és miért sztrájkolnak a MÁV egyes dolgozói, csak "legyen valamekkorácska sztrájkocska". Nevetségessé tette az egész sztrájkolást.......és azt hiszem, hogy innen fúj a szél. Egyre inkább olyan a kinézete a dolognak, hogy Gaskó maga is egy "tégla".”
 • 4. Riri 2009. április 28. 18:20
  „Látjátok erről papolok mióta!A Magyarok hurkák,beszarik.Tök gáz és szégyellem magamat,hogy ilyen országban élek ilyen emberekkel (tisztelett a kívételnek) akiket átb...nak .Mindent eltűrünk és mindent benyelünk! :(”
 • 3. Carlo 2009. április 28. 18:17
  „ez a Gaskó 1 hernyó, játssza az Istent
  csak nehogy pofára essen.....”
 • 2. Beth 2009. április 28. 18:15
  „Kár, hogy nem akkor tartják meg. Így nem fogják tudni a követeléseiket igazán érvényesíteni! Pech”
 • 1. Yucca 2009. április 28. 18:09
  „Mekkora kegyet gyakorolt Gaskó ezzel a sztrájk-elhalasztással! Tény, hogy nagyon kitoltak volna a ballagókkal. Nekem akkor is rém únszi a fazon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a szakképzett munkanélküli

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese szerint a válság miatt ma már nem csak… Tovább olvasom