Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit -4°C | 7°C

Május végén tárgyalhatja először a 2013-as büdzsét a kormány

Az NGM csütörtökön tette közzé a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges makrogazgadasági feltételeket.
Május végén tárgyalhatja először a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A fejezetgazdák, akik a keretszámokról már kedden értesültek, csütörtökön kapták kézhez a normaszövegre tett javaslatot.

A 2013-as büdzsé összeállításáról szóló, a kormányzati honlapon közölt tervezett menetrend szerint a fejezetgazdáknak hétfőig kell elküldeniük javaslataikat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), majd két-, illetve többoldalú egyeztetéseket tartanak ezekről.

A közigazgatási államtitkári értekezlet május 24-én tárgyalhatja az előterjesztést, majd egy héttel később, május 30-án első olvasatban a kormány elé kerülhet.

Másnap, május 31-én a kabinet átadja a törvényjavaslatot a Költségvetési Tanácsnak és az Állami Számvevőszéknek. Előbbinek június 11-ig kell megküldenie véleményét a kormánynak.

A kabinet második olvasatban - már a Költségvetési Tanács véleményének ismeretében - június 13-án tárgyalja a büdzsét, majd a tervek szerint június 15-én beterjeszti azt az Országgyűlésnek.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a költségvetés főszámait július 9-ig tárgyalja majd a parlament.

Az NGM csütörtökön tette közzé a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges makrogazgadasági feltételeket: a prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, ez megegyezik a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel.

Jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít az idei 2,3 százalékos csökkenés után. A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő 1,4 százalékos mértéknél kevésbé, 1,2 százalékkal esik vissza idén a háztartások fogyasztása a dokumentum szerint, jövőre pedig 0,2 százalékkal bővül a korábban várt 0,7 százalék helyett.

Az infláció az idén 5,2, jövőre 4,2 százalék lesz. A nettó átlagkereset a 2012-es 1,7 százalékos növekedés után jövőre 4,8 százalékkal bővül.

Az export idei, 4,7 százalékos növekedési üteme jövőre 8,8 százalékra gyorsul, az importbővülés idei 2,8 százalékos üteme pedig 8,0 százalékra emelkedik.

A foglalkoztatottak száma az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal bővül.

A prognózis az idén és jövőre is 299,40 forintos euróárfolyamot vesz alapul.

Orbán Viktor miniszterelnök május 2-án közölte: arra kérte a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket.

Hétfőn - ezúttal is a kormánypárti frakciószövetség üléséről távozóban - azt mondta a kormányfő, hogy a nyár közepére állnia kell a 2013-as büdzsé vázának, és szeptemberben már csak a költségvetés nagyobb egységein belüli részdöntéseket kell meghozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb környezeti katasztrófa fenyegeti Kolontár térségét?

A Jobbik szerint a térségében komoly egészségügyi veszélyt jelent a szállópor magas koncentrációja. Tovább olvasom