Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Májusban kell először tévédíjat fizetni

Áprilistól minden vendéglátó-ipari, szállodaipari és kereskedelmi vállalkozás köteles üzembentartási díjat fizetni a helyiségeiben vagy nyilvános területen lévő televíziói után. Az első befizetés május 20-án lesz esedékes.
Az újjáélesztett üzembentartási díj miatt nem biztos, hogy minden kocsmában lehet majd focimeccset nézni, és lesz olyan szálláshely is, ahol le kell mondani az ágyból tévézésről. Minden bliccelőt azonban biztos nem tudnak utolérni az adóellenőrök – írja az Origó.

Az üzembentartási díj nem új, 1998-ban vezették be, de akkor még mindenkire vonatkozott, akinek tévékészüléke volt. Befizetni azonban 2002- től nem kellett, ugyanis a kormány vállalta át a fizetési kötelezettséget. Ez az átvállalás szűnt meg április 1-jétől, legalábbis bizonyos vállalkozások tekintetében. Az üzembentartási díj 2007-re érvényes összegét a költségvetési törvény határozza meg, ez televíziónként havi 967 forint. Azonban a vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken, illetve nyilvános helyen üzemeltetett televíziók után ennek háromszorosa a díj, azaz 2901 forint havonta és televíziónként. El lehet képzelni, hogy mekkora pluszkiadás lesz ez egy olyan szállodában, ahol minden szobában van tévé (egyes szálláshelyeken ez ráadásul kötelező is a besorolásuk miatt). Az idén a kormány még 40 százalékát átvállalja a fizetési kötelezettségnek, így is marad azonban havi 1741 forint befizetési kötelezettség, ami ráadásul adónak minősül. A költségvetés 1-1,5 milliárd forintos bevételre számít idén az üzembentartási díjakból.

A díjat a televízió üzemeltetésének megkezdését követő hónap első napjától, a megszűnés utolsó hónapjának utolsó napjáig kell fizetni. Az üzembentartási díjat nem lehet tört időszakra megosztani. A díj havonként, utólagosan, a tárgyhónapot követő hónap 20-áig esedékes, így az idén először május 20-án kell majd fizetni, a 10032000-06056418 APEH tv-készülék üzemben tartási díj beszedési számlájára.

A díj fizetésére kötelezettnek a televízió üzemeltetését, a készülékek számát, a fizetendő díj mértékét a fizetési kötelezettsége megkezdésétől számított 8 napon belül kell bejelentenie az adóhatóságnak. Ugyanez a határidő vonatkozik a díjfizetési kötelezettséget érintő változásokra is.

Az APEH bevallási nyomtatványai már elkészültek, és letölthetők az adóhatóság honlapjáról. A díjfizetési kötelezettség bejelentését az adóhatóság ellenőrzi, a mulasztás bírsággal járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban járt a Drogmentes Magyarországért Maraton

Sopron Munkatársunktól Több száz soproni iskolás csatlakozott a tegnapi Drogmentes Magyarországért… Tovább olvasom