Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Májusban kell először TV-díjat fizetni

Áprilistól minden vendéglátóipari, szállodaipari és kereskedelmi vállalkozás köteles üzembentartási díjat fizetni a helyiségeiben vagy nyilvános területen lévő televíziói után. Az első befizetés május 20-án lesz esedékes.
Az újjáélesztett üzembentartási díj miatt nem biztos, hogy minden kocsmában lehet majd focimeccset nézni és lesz olyan szálláshely is, ahol le kell mondani az ágyból tévézésről. Minden bliccelőt azonban biztos nem tudnak utolérni az adóellenőrök.

Az üzembentartási díj nem új, 1998-ban vezették be, de akkor még mindenkire vonatkozott, akinek tv-készüléke volt. Befizetni azonban 2002-től nem kellett, ugyanis a Kormány vállalta át a fizetési kötelezettséget. Ez az átvállalás szűnt meg április 1-től, legalábbis bizonyos vállalkozások tekintetében. Az üzembentartási díj 2007-re érvényes összegét a költségvetési törvény határozza meg, ez televíziónként havi 967 forint. Azonban a vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken, illetve nyilvános helyen üzemeltetett televíziók után ennek háromszorosa a díj, azaz 2901 forint havonta és televíziónként. El lehet képzelni, hogy mekkora plusz-kiadás lesz ez egy olyan szállodában, ahol minden szobában van tévé (egyes szálláshelyeken ez ráadásul kötelező is a besorolásuk miatt). Az idén a Kormány még 40 százalékát átvállalja a fizetési kötelezettségnek, így is marad azonban havi 1741 forint befizetési kötelezettség, ami ráadásul adónak minősül. A költségvetés 1-1,5 milliárd forintos bevételre számít idén az üzembentartási díjakból.

A díjat a televízió üzemeltetésének megkezdését követő hónap első napjátóla megszűnés utolsó hónapjának utolsó napjáig kell fizetni. Az üzembentartási díjat nem lehet törtidőszakra megosztani. A díj havonként, utólagosan, a tárgyhónapot követő hónap 20-áig esedékes fizetési kötelezettség, így az idén először május 20-án kell majd fizetni, a 10032000-06056418 APEH TV-készülék üzemben tartási díj beszedési számlájára.

A díj fizetésére kötelezett a televízió üzemeltetését, a készülékek számát, a fizetendő díj mértékét a fizetési kötelezettsége megkezdésétől számított 8 napon belül kell bejelenteni az adóhatóságnak. Ugyanez a határidő vonatkozik a díj fizetési kötelezettséget érintő változásokra is.

Az APEH bevallási nyomtatványai már elkészültek, és letölthetők az adóhatóság honlapjáról. Az éves bevallóknak 2008. február 15-éig a 0703-as számú bevallási nyomtatványon, a havi és évközi (negyedéves) bevallóknak pedig ugyaneddig az időpontig, de a 0705-ös számú nyomtatványon kell bevallaniuk az illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz.

Az adóhivatal a bejelentésre a 07T1061-es számú, a változás bejelentésére pedig a 07T1062-es számú adatlapokat rendszeresítette, melyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag az APEH internetes honlapjáról tölthetők le. A nyomtatványok csak papír alapon nyújthatóak be az illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz.

A díjfizetési kötelezettség bejelentését az adóhatóság ellenőrzi, a mulasztás bírsággal járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 éve ''létezik'' Amerika

Tovább olvasom