Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Májusra újjáépül a bőnyi fehérjefeldolgozó

A kiégett bőnyi fehérjefeldolgozót tulajdonosa, a Bábolna-csoport újjáépítteti. Néhány hónap múlva újraindulhat a termelés, s addig is megoldott a dolgozók foglalkoztatása, a vágóhídi melléktermékek elhelyezése.
Még mindig nem tudni pontosan, mitől gyulladt ki másfél hete, szombaton kora délután a Bőny-Szőlőhegyen lévő fehérjeüzem. A Bábolna Takarmányipari Kft. bőnyi telepén keletkezett tüzet a tűzoltók egy óra alatt fékezték meg. Az oltásról lapunk február 9-i számában részletes tudósítást közöltünk. Személyi sérülés nem történt, viszont hetvenmillió forintos kár keletkezett. A vágóhidak melléktermékeinek hasznosításával, feldolgozásával foglalkozó üzem legfontosabb része vált a lángok martalékává.

– A tűzről a falubeliek többsége csak jóval a káreset után értesült, mert a szél nem Bőny központja felé fújta a füstöt. Azonban ha nem kezdődne újra a termelés, azt megérezné a település: a telep működéséből származó iparűzésiadó-bevétel hiányozna ugyanis az önkormányzat költségvetéséből. Emellett a település foglalkoztatási helyzetén is rontana az üzembezárás, az ott dolgozók közt tudomásom szerint tizenöt bőnyi van – mondta el Bőhm Csaba polgármester, aki úgy véli, a szőlőhegyi telep a településen lakókat nem zavarta.

A tűz keletkezésével foglalkozó vizsgálat még nem fejeződött be, derült ki Szőts István tájékoztatásából. A Bábolna rt. PR-vezetőjétől megtudtuk, hogy az üzem negyvennyolc alkalmazottja jelenleg a romeltakarításban, újjáépítésben segédkezik. Az átmeneti szünet ezért állásaikat nem veszélyezteti, az újraindulás májusra várható. A bőnyi fehérjefeldolgozóba korábban érkező vágóhídi melléktermékeket addig a gönyűi ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. veszi át, ugyanakkor a begyűjtést és a szállítást a bábolnaiak végzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévét szeretnének a mobiljukba

A Nepro Japan Co. Ltd február 6-i felmérése szerint a japánok 43 százaléka azt… Tovább olvasom