Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Májustól az OMSZ irányítja az összes betegszállítást

Májustól az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az összes magyarországi betegszállítást, csütörtökön megtartották az átállás előtti utolsó egyeztetést - közölte az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel.
Mint írták, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban tartott megbeszélésen az egészségügyi államtitkárság, az Országos Mentőszolgálat, valamint a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének képviselői kinyilvánították együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.

Május elseje után a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázniuk akkor, ha egyszerű betegszállításra van szükség.

Az egészségügyi államtitkárság utalt arra: tavaly tárgyalásokat kezdett az érintettekkel annak érdekében, hogy az egységes betegszállítás irányítását az Országos Mentőszolgálat vegye át. Ennek eredményeként az OMSZ 2011 júliusában első lépésként a távolsági, megyéken átívelő betegszállítások összehangolásának feladatát vette át, 2012. január 1-je óta pedig már valamennyi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződésben álló szolgáltató tevékenységét koordinálja.

Májustól a betegszállításra vonatkozó megrendelések, hívások fogadását, a betegszállítók operatív irányítását is az OMSZ végzi, irányítási rendszerén keresztül követhető lesz, hogy melyik betegért mikor, hova kell menni.

Az államtitkárság ugyanakkor leszögezte, hogy a magán-betegszállítók kapacitásaira az egészségpolitikai célkitűzéseknek megfelelően hosszú távon is szükség van.

Kiemelték: az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás feladatainak teljes körű összehangolását, az esetleges párhuzamosságok elkerülését. "A betegek érdeke ugyanis, hogy hatékony, korszerű és átlátható legyen a betegszállítás" - fogalmazott közleményében az egészségügyi államtitkárság.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2012. április 26. 19:53
    „Miért kellett privatizálni??? Gondolom a döntéshozók részére is kellett csurrantani, cseppenteni a vállalkozóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mikroszkóp Színpad beolvad a Thália Színházba

A január óta közös vezetés alatt működő Mikroszkóp Színpad és a Thália Színház hamarosan jogilag… Tovább olvasom