Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Májustól felszállás Pérről

A tervek szerint uniós csatlakozásunk napjától, tehát május 1-jétől megindulhatnak az első regionális járatok Pérről. Három légitársaság érdeklődik a Győrhöz közeli reptér szolgáltatásai iránt, megegyezés esetén egy holland, egy német és egy magyar cég gépei is használhatják a Győrhöz közeli leszállópályát. 

 Ezek közül a német Private Wings már most is ezt teszi: a cég King Air típusú repülője nap mint nap megfordul Péren – hozza és viszi az audis utasokat.

A cél az – ezt Uwe Schulz, a Private Wings minőségbiztosítási menedzsere is hangsúlyozta –, hogy az úgynevezett holtidőt (amíg Péren órákon át parkolnak a gépek) kihasználva egy-egy pluszutat lebonyolítsanak a régióban.

Ennél nagyobb volumenű fejlesztést jelent – főképp, ha valóban megvalósul – az egyik holland légitársaság megjelenése. A hollandok zömében Németországba indítanak regionális járatokat. Terveik szerint Péren is bázist kívánnak létrehozni három darab 50 személyes Fokkerrel. Ezek fordulhatnak meg többek között Pér és Frankfurt, illetve Augsburg között. A felek jelenleg is tárgyalnak erről, úgy tudjuk, a cél az, hogy uniós csatlakozásunk napjától, tehát május 1-jétől meginduljanak a járatok. Az európai uniós tagsággal ugyanis jelentősen csökken a korlátozások száma, könnyebben repülhetnek a járatok (s persze az utasok) az országok között. Szintén komoly esély van arra, hogy egy magyar légitársaság is bázist hozzon létre Péren. A Budapest Aircraft Service (BAS) négy darab 16–18 személyes gépet telepíthet a régiós reptérre. A Malév után a második legnagyobb, légi mentőként ismert BAS főképp az Adria irányába repül: a járatok több horvátországi szigetet érintenek, de leszállnak Montenegróban, a Kotori-öböl légikikötőjében és Tivat városában is. Az idei járatokra Budapestről 75 ezer, Szegedről pedig 60 ezer forintba került az oda-vissza érvényes jegy – mivel kisebb gépekről van szó, nagyon olcsó jegyekkel nem érdemes számolni. Péren viszont SAAB 340-es repülők megjelenésére is lehet számítani, ezek 33 személyesek, gazdaságosabbak, éppezért olcsóbbak a nagy légitársaságok árainál.

A levegő után vízben

Vadász László, a Győr–Pér Airport ügyvezető igazgatója komoly esélyt lát a tervek megvalósítására, de azt is hangsúlyozta, a döntés a légitársaságok kezében van. Bízik abban, hogy a reptér újabb utasokra számíthat a győri fürdő hatására is. Példaként a sármelléki repülőteret hozta fel, amely a hévízi és a zalakarosi fürdőknek hála 21 ezer utast regisztrált ebben az évben, holott csak időszakosan tart nyitva. (A legtöbb regionális repülőtér télen nem üzemelhet, Pér az egyetlen kivétel ez alól – a szerk.)
„ Erre jövő év elejétől lesz valós esély, amikor a gyógyászati részleg felújítása után komplett kezeléseket tudunk kínálni" – mondta a tegnapi szakmai találkozón Kovacsics Imre, a fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft. ügyvezető igazgatója. A külföldi vendégek ugyanis tíznapos kúrákat választanak, az ő igényeiket charterjáratokkal tudják kielégíteni.

A Ryanair nagy falat

A dániai Aarhusban tizenöt éve működik regionális reptér, amely hasonló adottságokkal indult, mint Pér. Legutóbb megyei küldöttség járt az északi országban Szabó Miklós megyei alelnök vezetésével. Az aarhusi reptér igazgatójával, Ole Paaskével folytatott tárgyalás fő témája az ír Ryanair légitársasággal kötött szerződés volt. Mint kiderült, a néhány eurós jegyekkel híressé vált társaságnak komoly kikötései vannak, többek között az, hogy egy Boeing 737-es le tudjon szállni. Ehhez jelen pillanatban még csaknem egy kilométer kifutópályát kellene építeni Péren, amely több százmillió forintos beruházást jelent. A Ryanair kiköti azt is, hogy 25 perccel a leszállás után indulhasson vissza a gép, ehhez pedig meg kellene tízszerezni a jelenlegi személyzeti létszámot (tízről százra). El kell fogadni, egy ekkora társaság egyelőre nagy falat Pérnek.

Új utasforgalmi épület

Elkészültek a tervek az új utasforgalmi és légiirányító-épülethez, amelynek megépítése körülbelül 500 millió forintba kerül. Vadász László uniós pénzből lát esélyt ennek megvalósítására, s a jövő év egyik fontos feladatának nevezte az impozáns épület megvalósításának elkezdését.

Kapcsolódó cikkek:

Még ritkán jönnek repülőgépek Pérre (2003-09-04) >>
Az első landolás Péren (2003-06-02) >>
Győré is lesz a péri reptér (2002-11-26) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató

A ménfőcsanaki Népfőiskola és Hegyalja Idősek Köre november 11-én, kedden délután négy órakor… Tovább olvasom