Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Májustól módosul a Munka törvénykönyve

Május 1-től átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében - közölte a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
A munkajogi felmondási védelem viszont továbbra is a gyermek hároméves koráig illeti meg a szülők közül azt, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

Május 1-től bővül a felmondási védelem alatt állók köre, mégpedig az örökbefogadási eljárásban részt vevő munkavállalókkal. A felmondási védelem az örökbefogadást megelőző - úgynevezett gondozási - időszak kezdetétől számított hat hónapig tart.

A cselekvőképességgel kapcsolatos szabályok is módosulnak szombattól. Ha a bíróság a munkavállaló cselekvőképességét a munkaviszonyával összefüggésben korlátozta, a munkavállaló jognyilatkozatainak érvényességéhez a törvényes képviselő írásbeli hozzájárulása szükséges. Hozzájárulás kell többek között a munkaviszony létesítéséhez, vagy megszűntetéséhez, a munkaszerződés módosításához, vagy a munkáltatói utasítás megtagadásához.

A BDO Magyarország közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság április 26-ai döntése nyomán, május 1-jén nem lép életbe az új Ptk. I. és II. könyve. A Munka törvénykönyvének az új Ptk.-hoz kapcsolódó szabályai viszont hatályba lépnek, ami a könyvvizsgáló cég szerint jogalkalmazási problémákhoz vezethet.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2010. április 30. 08:00
    „Szabály már lesz igaz, egyelőre csak ismét egy módosítás. Előbb -utóbb lesz az is, amit szabályozzon...mármint munka.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. április 29. 16:11
    „Szerencsére ez a segílyeseket nem érinti, az továbbra is jár, csak potyogtatni kell a pulyákat szorgalmasan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az ország első közösségi bankja

MagNet Magyar Közösségi Bank néven új banki működési és üzleti modellt kíván meghonosítani az… Tovább olvasom