Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Malac-történettel fizetett a Svejk szerzője

Jaroslav Hasek 20. századbeli cseh író - a világszerte ismert Svejk, egy derék katona kalandjai az első világháborúban című regény szerzője - eddig ismeretlen humoros elbeszélését közölte a Salon, a Právo című prágai napilap irodalmi melléklete.
A Malac-történet (Veprová historie) című elbeszélést 2002-ben, édesanyja hagyatékának rendezése közben fedezte fel Oldrich Trégl. "A családi hagyomány szerint Hasek ezzel az írással fizetett egy dél-csehországi vendéglőben. Valószínűleg Ceské Budejovicében, de ez nem bizonyított. Sajnos ma már az élők között senki sincs, aki erről pontosabb adatokat tudna mondani" - mondta a lapnak Trégl. A bohém életet élő, az italt, a jó szórakozást és a kóborlást kedvelő Hasek (1883-1923) közismert volt arról, hogy a neki nyújtott vendéglői szolgáltatásokért gyakran fizetett egy-egy írással, s a múlt század eleji Prágára jellemző, hogy ezt a vendéglősök szívesen fogadták.

Radko Pytlík, irodalomtörténész, Hasek művének egyik legjobb ismerője szerint a tavaly felfedezett elbeszélés a nagy író "jobb" humoros írásai közé sorolható, s ezért igen értékesnek kell tekinteni. "Véleményem szerint az írást Hasek a Svet zvírat (Az állatok világa) című korabeli folyóirat számára készíthette eredetileg. Erre vall az írás témája és benne alkalmazott több szófordulat is. Valószínű, hogy az elbeszélés 1912-1913-ban keletkezett, amikor Hasek a lap egyik szerkesztőjével kószált országszerte" - fejtette ki véleményét az irodalmár.

A nagy író unokája, Richard Hasek, miután megismerkedett az írással, szintén úgy vélte, hogy az minden bizonnyal eredeti. "A kézírás, valamint az elbeszélés stílusa szerint azt hiszem elmondható, hogy azt Jaroslav Hasek írta" - vélekedik az unoka, nagyapja munkásságának rendszeres kutatója. A kéziratot más szakértők is megvizsgálták, s arra az eredményre jutottak, hogy azt minden valószínűség szerint valóban a Svejk szerzője írta.

Jaroslav Hasek születésének április 30-i 120. évfordulója alkalmával Hasek és Svejk - az évezred humora címen nemzetközi konferenciát rendeznek Csehországban. Prágai sajtóhírek szerint a konferencián esetleg ott lesz a most 107 éves Alois Vocásek is, aki Hasekkel együtt harcolt az I. világháborúban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátlan szabadság - munkavállalók álma?

Egyes amerikai és angol cégek munkatársai annyi szabadnapot vehetnek ki, amennyit akarnak. A… Tovább olvasom