Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Maléna (Maléna)

A történet a második világháború előestéjén kezdődik, és ismét béke van, amikor befejeződik. Maléna férje meghal a fronton. A fiatal nő nem tudja ellátni magát. A férfiak fantáziálnak, a nők pedig a legrosszabbat képzelik róla. Maléna nem tudja irányítani saját maga életét.
rendező: Giuseppe Tornatore

író: Luciano Vincenzoni
forgatókönyvíró: Giuseppe Tornatore
zeneszerző: Ennio Morricone
operatőr: Koltai Lajos
jelmeztervező: Maurizio Millenotti
producer: Carlo Bernasconi, Harvey Weinstein
executive producer: Bob Weinstein, Fabrizio Lombardo, Teresa Moneo, Mario Spedaletti
látványtervező: Francesco Frigeri
vágó: Massimo Quaglia

szereplő(k):
Monica Bellucci (Malena Scordia)
Giuseppe Sulfaro (Renato Amoroso)
Luciano Federico (Renato apja)
Matilde Piana (Renato anyja)
Pietro Notarianni (Bonsignore professzor)
Gaetano Aronica (Nino Scordia)

A film sztorija

Maléna a napsütötte, álmos szicíliai kisváros szépe, igéző és ellenállhatatlanul vonzó fiatal nő. Nemrég költözött ide, a férje a fronton van, és amikor csak végigmegy az utcán, férfiak vágyakozó tekintete és feleségek irigy pletykái kísérik minden lépését. Vézna, tizenéves srácok követik biciklijükön mindenhová, hogy lélegzetelállító szépségét minél tovább csodálhassák. A fiúk között van az élénk fantáziájú Renato, akit vágyai a fantázia világának váratlan magasságába röpítenek. Ám ahogy az évek telnek, Malénának - és az őt titkon csodáló Renatónak is - szembesülnie kell a könyörtelen valósággal...

Az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso, Az óceánjáró zongorista legendája) a tőle megszokott magas színvonallal és elmélyült érzékenységgel készített erotikus, mulatságos, megható és megrázó alkotást a kamaszkor ábrándos gyötrelmeiről, a felnőtté válás keserédes ébredéséről, a vágyak végzetesen csalóka világáról és a boldogság törékenységéről.www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Ádám Zoltán -

"A megkövesedett hagyományok, az újtól, a mástól és a
kirekesztettségtől való beteges félelem, vagy az egyszerű irigység sokkal jellemzőbb motivációi az Isten háta mögötti létnek. Renato Amoroso, az ábrándos, érzékeny kamasz másmilyen, az ő tiszta, rettegéstől még el nem homályosított szemén keresztül látjuk Malenának, a város legszebb asszonyának kálvária-történetét.

A filmmel az a probléma, hogy látszólag tökéletes európaisága ellenére tulajdonképpen a mára globálissá konzumálódott amerikai típusú közízlést látszik kiszolgálni, ahelyett, hogy egészen egyszerűen őszinte volna. Azt a képet hivatott erősíteni, amit az amerikaiak alakítottak ki és őriznek magukban Szicíliáról vagy az olaszokról. A szellemi megtérés, úgy tűnik nem sikerült, a Malena sokkal inkább (nem utolsó sorban tengerentúli) fesztiválokra és filmversenyekre készült, mint a közönség elé."
A teljes cikk

Mozinet.hu - Stalex -

"Tornatore ismét hatalmasat alkotott. Nagyon éles társadalomkritikát tár elénk. És ha van egy kis képzelőerőnk, akkor könnyen megérthetjük, miről is szól igazán ez a film. Maléna maga Olaszország. A falu az Antant. Aki eltaszítja magától Malénát, miután megerőszakolta és kihasználta őt. Ezért lefekszik a náciknak. És ki is Renato, aki megmutatja tisztességét? Talán maga Tornatore, aki lelkesen tekeri biciklijét, és keményen hajt, hogy megmentse hazáját. Vissza akarja adni neki önbecsülését, becsületét a világ előtt. Viszonzatlanul. Máig óriási kérdés előttem, hogyan tudták más filmnek odaítélni a Golden Globe díját a legjobb külföldi film kategóriájában. Hiszen ez a mű ott van a legjobbak között! Befejezésnek csak annyit mondhatok, Oscart neki!"
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a hajó

Bár a bősi vízi forgalom évről évre növekszik, máig nem érte el a kilencvenes évekbeli jugoszláviai… Tovább olvasom