Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Malév: szakszervezetek tiltakoznak a fizetés csúszása miatt

A felszámolás alatt álló Maléválló Malévnél még mindig csúsznak a fizetések, a pilótákat tömörítő Hunalpa után a GSZSZ is tiltakozott.
A pilótákat tömörítő Hunalpa után csütörtökön a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) is tiltakozott a felszámolás alatt lévő cég dolgozói márciusi bérkifizetésének még mindig tartó csúszása miatt. Az MTI megkeresésére a Malévnél azt közölték, hogy a munkaügyi központ utalására várnak.

A GSZSZ lehetetlennek nevezi, hogy a céget tulajdonló állami szervezetnek ne lenne kötelessége, felelőssége abban, hogy korrekt eljárás és a Munka Törvénykönyvének (Mt) megfelelően, maradéktalan elszámolással bocsássa el korábban, a nemzet "zászlós hajójaként" emlegetett cég, a Malév Zrt. munkavállalóit, figyelemmel arra, hogy stratégiailag kiemelt jellegű gazdálkodóvá minősítették a társaságot pár nappal a cég végleges leállása előtt.

A szakszervezet szerint a Malévnek vannak vagyonelemei, amelyeket értékesíthetne, így pénzhez juthatna és kifizethetné a munkavállalókat. Kifogásolják, hogy a felmondó papírokban semmi konkrétumot nem közöltek a munkavállalókkal járandóságaik összegéről, kifizetésének időpontjáról, módjáról. Az érdekképviseletek is hiába kezdeményeznek megbeszélést a felszámolónál, a GSZSZ például februári kezdeményezésére választ sem kapott - áll a közleményben.

Úgy vélik, a Malév eladhatná egyetlen saját repülőgépét, vagy a légszennyezési kvótákat, de más vagyon elemeket, tárgyakat sem értékesített még a felszámoló - írják. Letétekből visszajáró, kintlévőségekből behajtható pénzek is befolyhatnak még a cég kasszájába a szakszervezet szerint.

A társaságnál azt közölték az MTI-vel, hogy mivel a felszámolás alatt álló Malév számláján nem volt elég pénz a dolgozók márciusi fizetésének kifizetésére, azt a bérgarancia alapból igényelték a munkaügyi központon keresztül. A Malév most arra vár, hogy a központ átutalja az igényelt összeget a cégnek. Az MTI megkereste a munkaügyi központot is, ahonnan későbbre ígértek információt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Így kerüld ki a telefonadót!

Az MSZP azt tanácsolja a fiataloknak, hogy a hagyományos mobiltechnológiákról térjenek át az… Tovább olvasom