Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mangalica génbank Emőd-Istvánmajorban

Közel 500 millió forintot nyert el a Nemzeti Technológiai és Kutatási Hivatal pályázatán az a konzorcium, amely a magyar mangalicát vizsgálja majd.
A fejlesztéseket csütörtökön mutatta be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emőd-Istvánmajorban Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

A 2009-2012 között kidolgozandó, DNS-alapú módszerrel biztonsággal szűrik majd ki a hamisítványokat. Ezzel a magyar mangalicatermékek versenyképességét javítják. A kutatási terv első lépéseként részletesen felmérik a mangalica genetikai állományát. Elsőként a biobankot alakítják ki, amely az egyes állatokból származó szövet- és vérmintákat tartalmazza. Több mint húszféle fajtakülönlegességet vizsgálnak majd. Az eredmények alapján a termékek eredetiségét is igazolhatják, de a kutatások során arra is választ találnak majd, különbözik-e a hungarikumnak számító mangalica szalonnája más fajtákétől, és valóban van-e egészségmegőrző hatása.

Gráf József miniszter a program bemutatóján azt hangsúlyozta: az ír dioxin-botrány kapcsán levélben kérte a hazai élelmiszerfeldolgozókat, lehetőség szerint hazai alapanyagokat használjanak, mert azok - mivel az előállítás során folyamatosan vizsgálják - minden szempontból biztonságosak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs a gazdaságélénkítésről és a klímavédelemről

Az Európai Unió csütörtök délután kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján a gazdasági recesszió… Tovább olvasom