Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Mankó a költségvetésnek

Nagyságrendekkel javítaná az uniós tagállamok államadósság- és deficitmutatóit az a lengyel–magyar kezdeményezés, amely a nemzeti elszámolások részévé tenné a magánnyugdíjpénztárak vagyonát és a kasszákhoz befolyó járulékokat - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
A már korábban is fel-felvetett terv megvalósulására jövőre annyiban lehet a szokásosnál több esély, hogy az év első felében magyar, a másodikban pedig lengyel elnökség alatt zajlik az EU élete.

A hét elején Donald Tusk lengyel miniszterelnök, szerdán pedig Matolcsy György magyar nemzetgazdasági miniszter "tört lándzsát" az átalakítás mellett, amely mindkét ország GDP-arányos államháztartási deficitjét százalékpontokkal javítaná a következő években - írja a lap.

Ha a tervek az őszi Ecofin-csúcson netán értő fülekre találnak – amire egyelőre kevés az esély –, a magyar büdzsé többletet produkálna, az államadósság mértéke pedig egy csapásra a GDP 78-79 százalékáról 73-74-re csökkenne. Mindennek azonban komoly ára is lehet: a piacok megorrolása, jogi-alkotmányossági nehézségek, a "jótékony" hatások pedig néhány év alatt amúgy is kifutnának - áll a lapban.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2010. augusztus 05. 12:46
    „EUR/HUF... 279,4600”
  • 1. varadipal 2010. augusztus 05. 10:40
    „A nemzeti valutának már két mankója is van: Kósa meg Szíjártó. Azért esik hetente hasra. Az EU meg röhög, mert ismeri a viccet arról a rabbiról, aki még néhány jótanáccsal szolgált volna a gazdának, ha el nem pusztul a sok okos tanácsától a gyógyulás előtt a lova.Kedves Viktorka a költségvetési statisztika szebbé tételéhez kevés a világ kozmetikai iparának egy évi termelése is.Munkálkodj inkább kiemelt prioritással a munkahelyteremtésen, meglásd, a többi jön magától.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országos tiszti főorvos egészségmegőrző tervei

Gondoskodóbb népegészségügyi szolgálatot akar az új országos tiszti főorvos: Paller Judit egyebek… Tovább olvasom