Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Manzarek megvalósítja Morrison filmötletét

Ray Manzareket immár életfogytig "Door"-nak tekinthetjük: a Doors orgonistája nem tud és láthatóan nem is akar szabadulni a mitikus zenekar, és nyomtalanul eltűnt vezére, Jim Morrison emlékétől.
Az év elején Robbie Kriegerrel, Ian Astbury énekessel és Stewart Copeland dobossal megteremtette a "XXI. század Doorsát", amely tovább viszi az egykori együttes örökségét, a napokban pedig a New York-i Nemzetközi Független Film és Video-fesztiválon bemutatták első játékfilmjét, Szeresd őrülten (Love Her Madly) címmel, amelynek alapötlete még Morrisontól származik.

Manzarek és Morrison a Los Angelesi UCLA egyetemen ismerkedtek meg, mindketten filmezést tanultak. Manzarek le is diplomázott, Jim azonban az utolsó vizsga előtt összeveszett "értetlen" tanáraival és otthagyta az egyetemet. A filmezés azonban később is érdekelte, 1968-ban dokumentumfilmet készített a zenekarról, The Feast Of Friends (A barátok lakomája) címmel, majd egy játékfilmet is forgatott az akkoriban divatos "road movie"-k modorában, az Országutat.

Ray a 80-as évektől több dokumentumfilmet és klipösszeállítást készített a Doorsról, és tanácsadója lett Oliver Stone Doors-filmjének is - egészen addig, amíg rá nem jött, hogy a sikeres rendező egy hollywoodi szuperfilmet akar készíteni az együttesről, és az igazi Morrison nem is érdekli. Manzarek azóta különösen szívén viseli a Doors-örökséget. Megírta önéletrajzát, majd a Száműzött költő című regényének középpontjába egy "képzeletbeli" rocksztárt állított, aki megrendezi a temetését, hogy új életet kezdhessen. (A billentyűs mindig azok közé tartozott, akik nem hittek Morrison halálában). Most pedig játékfilmben idézte fel a 60-as évek Kaliforniáját és benne saját ifjúságukat.

A Love Her Madly volt a klasszikus Doors utolsó lemezének, az L. A. Womannek egyik legnépszerűbb dala, amelyet Jim és élettársa, Pamela Courson viharos kapcsolata ihletett. A sztori viszont Morrisoné: ő találta ki még 1965-ben az egyetemi kollégiumban játszódó történetet, valóságos személyeket véve modellül. A szerelmi sokszög szereplői egy peremre szorult fiatal művész, gyönyörű fotómodell barátnője, egy alkoholista irodalomprofesszor, egy műszaki zseni, aki szintén hajt a modellre, valamint a prof féltékeny volt szeretője, aki ki akarja rúgatni a tanszékről egykori kedvesét. Ezt a "szerelemből, megszállottságból, gyilkosságból szőtt történetet" szánta a későbbi énekes-költő diplomafilmjének.

A 98 perces alkotásban ismeretlen színészek játszanak, de Manzarek operatőrnek Gary Bravert, Orson Welles egykori munkatársát nyerte meg. A forgatás alig 17 napot vett igénybe, és mindössze 300 ezer dollárba került. A filmben természetesen felhangzik a Love Her Madly, a többi zenét maga Manzarek szerezte, szavai szerint "hip-hop Hitchcock" stílusban.

Ray számára ez a film nem marad egyszeri kísérlet. A 63 éves muzsikus máris dolgozik következő mozifilmjén, amelyben három egyetemista a tavaszi szünetben zarándokútra megy a sivatagba. A cím megint ismerős a Doors-híveknek: Viharlovasok, azaz Riders Of The Storm - tudhatjuk meg a Strange Days nevű internetes rajongóklub hírleveléből.

Göbölyös N. László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Count Basic-koncert a Petőfi Csarnokban

A Count Basic elnevezésű, Ausztriában fellépő rhythm and bluest és funkyt játszó nemzetközi együttes… Tovább olvasom