Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Már 22 halálos áldozatot szedett a kánikula Romániában

Továbbra is hőségriadó van érvényben Romániában, ahol a meteorológusok szerint a hét első két napján egyes helyeken a hőmérő higanyszála elérheti a negyven Celsius-fokot. A görögöknél napok óta áramkimaradások vannak a hőség miatt, mert a hűtők és légkondicionáló berendezések túlterhelik a villamos rendszert.
Továbbra is hőségriadó van érvényben Romániában, ahol a meteorológusok szerint a hét első két napján egyes helyeken a hőmérő higanyszála elérheti a negyven Celsius-fokot. Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint Románia 29 megyéjében léptették életbe a sárga kódjelzést (a hőségriadó legmagasabb foka) a következő napokra. Az előrejelzés szerint a következő napokban a hőmérséklet 35-38 Celsius-fok közötti lehet, egyes helyeken pedig eléri a 40 Celsius-fokot.

A kánikula által leginkább érintett megyékben a helyhatóságok és az egészségügyi szervek 143 elsősegélynyújtó pontot hoztak létre a települések zsúfoltabb övezeteiben. Az egészségügyi hatóságok a médián keresztül folyamatosan óvatosságra intik a krónikus betegeket, az idős korúakat. Országos szinten összesen 22 olyan halálesetet jegyeztek a legutóbbi öt napon, amelyet minden kétséget kizáróan a szokatlanul nagy meleg okozott. Egy 85 éves, szívbeteg, magas vérnyomással is küszködő aradi férfit például holtan találtak a kertjében, a vizsgálat kimutatta: a magas hőmérséklet okozta vesztét.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) beszámolt arról, hogy ebben a megyében két nap alatt hárman vesztették életüket a meleg miatt. Egy 58 éves nő az egyik áldozat, a másik pedig egy 47 éves férfi, aki őrként dolgozott egy farmon, s a melegben való tartózkodás miatt érte a halálos agyvérzés. Beszterce-Naszód megyében hat személyt szállítottak kórházba az utóbbi napokban amiatt, hogy a kánikula által megzavart állatok megharapták őket.

Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy 1,2 millió hektár termőterületet érintett többé-kevésbé súlyosan a nagy szárazság. Csupán a termelők nagyon kis része fog teljes kártérítést kapni az elszenvedett terméskiesésért, csak azok, akik biztosítást kötöttek valamelyik biztosító társasággal.

A mezőgazdasági minisztérium becslései szerint az idén a gabonafélék átlagos hektárhozama 1,6 tonna lesz, vagyis sokkal alacsonyabb, mint az előző két év 2,9, illetve 2,7 tonnás átlaga. Csupán a búzatermés 61 százalékkal lesz kisebb, mint az előző években - állítják.

Teljes készültségbe helyezték a görög mentőszolgálatokat hétfőn, miután 46 Celsius fokos hőmérsékletet mérnek Görögországban - közölték a helyi hatóságok. Ilyen meleget még sosem mértek júniusban Görögországban.

A görögöknél napok óta áramkimaradások vannak a hőség miatt, mert a hűtők és légkondicionáló berendezések túlterhelik a villamos rendszert. Az előrejelzések szerint a helyzet a következő napokban még rosszabb lehet. Az energiaipari vállalatok felszólították a fogyasztókat: ha tehetik takarékos üzemmódban használják a légkondicionáló berendezéseket, emellett kapcsolják ki a sok energiát elhasználó háztartási gépeket.

A hatóságok országszerte hatalmas, légkondicionált sátrakat állítottak fel, hogy a hőség elől ide tudjanak behúzódni az idősek és a szívproblémákkal küzdők. Az athéniakat felszólították, hogy ha tudnak, ne menjenek napra és ne is utazzanak hosszabb távolságra.

A meleg időjárásnak egyelőre nincsenek halottai Görögországban.

hirado.hu/FH/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztáni kínzásokról számolt be egy német lap

Tovább olvasom