Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Már 30 ezer hektár áll a víz alatt a Közép-Tisza mentén

Az elmúlt nap folyamán lehullott csapadék hatására jelentősen megnövekedett és megközelítette a 30 ezer hektárt a Közép-Tisza vidékén a belvízzel borított területek nagysága. Gondot jelent, hogy földekre hulló esővíz már nem tud elszivárogni - mondta el a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese szombaton.
Békési István tájékoztatása szerint jelenleg a Kötikövizig valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van valamilyen fokozatban. Harmadfokú szint van érvényben a kisújszállási térségben, míg a ceglédi, a jászberényi, a kiskörei, jászkiséri, a mezőtúri, a kisújszállási, a karcagi, a cibakházai és tiszakécskei szakaszokon másodfokú, a kunhegyesi szakaszon pedig elsőfokú védekezést folytatnak.

A Közép-Tisza vidékén a vízzel borított területek nagysága kereken 28 ezer hektár, amelyből a vetés 11 és fél ezer, míg a szántó 5400 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában a területről 4,6 millió köbméter vizet szivattyúztak át a folyókba. A vízügy Jánoshida, Jászkisér, Alattyán, Jászladány, Újszász, Tószeg, Szászberek, Vezseny és Jászalsószentgyörgy önkormányzatainak szivattyúkat biztosított az esőzés okozta károk enyhítésére. A belvízvédelmi munkákban pénteken már több mint százan dolgoztak.

A települések közül harmadfokú védelmi készültséget tart fenn Köröstetétlen, Jászladány, Jánoshida, Alattyán, Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Örményes és Szászberek önkormányzata.

Békési István szerint bizakodásra ad okot, hogy a vízgyűjtők időjárását egyre inkább anticiklon határozza meg, és észak felől száraz, egyre melegebb levegő érkezik a Közép-Tisza vidékére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres baleset: ujjakat vágott le a rotor

Felborult egy motoros siklóernyő szombat délután Győr Pinnyéd városrészében. A gépen ülő ember megsérült, a mentők kórházba szállították. Tovább olvasom