Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Már 3179 négyzetkilométer van víz alatt

Országszerte már 3179 négyzetkilométernyi területű földet árasztott el a belvíz; Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság csütörtökön.
Az Alföld keleti részét 5-10 milliméter csapadék érte, így a belvízzel borított területek nagysága Magyarországon már meghaladta az öt Balatonnyi területet. A belvízzel borított területekből 1720 négyzetkilométer a vetés-szántó. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert - olvasható az igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Csütörtökön 2945 négyzetkilométernyi területet borított belvíz az országban.

A közlemény szerint mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén - az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 79 szakaszon - van belvízvédelmi készültség, ebből 16 szakaszon első-, 44 szakaszon másod-, 19 szakaszon (Zala, Kis-Balaton vidékén, Közép- és Dél-Alföldön) harmadfokú a védekezés.

Tűzoltók szivattyúznak Szendrőn, ahol több házat veszélyeztet közvetlenül a Bódva áradása. A folyó ismét megduzzadt, a sok csapadék nemcsak a hazai, hanem a külföldi vízgyűjtő területeken is emelte a vízszintet. Fotó: Vajda János / MTI

Csütörtökön 177 szivattyútelep és 38 szállítható szivattyú 28,5 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, 1119 ember vett részt a védekezési munkálatokban; 59 belvíztározóban 81,1 millió köbméter belvizet tárolnak.

Jelenleg 198 településen van belvízvédelmi készültség, 19 településen harmadfokú - olvasható.

Mint írták, a következő napokban a hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyűlő víz mennyisége a csatornákban, de továbbra is "rendkívüli belvízre kell számítani" ezen a télen.

A tájékoztató szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt napokban rendkívüli mennyiségű csapadék hullott. Négy nap alatt Kárpátalján átlagosan 116 milliméter eső esett (volt, ahol 243 millimétert is mértek), hazai területen és Erdélyben pedig átlag 23 milliméter csapadék hullott. A lehullott csapadék hatására heves árhullám indult meg a Tiszán.

Elkeseredett lakosok állnak vizzel elöntött otthonuk előtt Nyíregyházán, a Lejtő utcában. Nyíregyháza déli részén kétszáz lakóházat vesz körbe a víz, a lakóingatlanok többségének udvarát már el is öntötte. Hatvan háznál kritikus a helyzet. Fotó: Balázs Attila / MTI (galéria)

A tiszabecsi határszelvényben egy nap alatt több, mint három méteres vízszintemelkedés következett be. Az intenzív áradás hatására a Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszon csütörtök este már harmadfokú készültséget kellett elrendelni. A Szamos és a Bodrog is árad. A Bodrogon harmadfokú készültségi szint elrendelése várható, ami Tokaj térségében tartós harmadfokú készültséget idézhet elő.

Jelenleg Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú a készültség 89 kilométer hosszon, a Tisza felső szakaszán. Másodfokú árvízvédelmi készültség van 512 kilométer hosszon a Bodrogon, a Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán és a Berettyó alsó szakaszán. Elsőfokú a készültség 1012 kilométer hosszon a Rábán (Körmendnél), a Zagyva középső szakaszán, a Tisza középső szakaszán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Tarnán, a Túron, a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

Olvasóink írták

 • 13. szilléri 2010. december 11. 19:09
  „Bocs ! Még kettő megjegyzés !
  1. A képen látható cigány kiáshatta volna a háza előtti vízelvezető árkokat ! Lásd. Baks Mária telep !
  2. A SZeviép ,,készenléti" rendelkezésre állási díja évente 1,5 -2 milliárd forint! A kérdés ezt az összeget melyik utód cég nyeli be ??????”
 • 12. szilléri 2010. december 11. 19:05
  „10. hozzászólás boszi83 2010.12.11. 14:27
  Kedves boszi .
  építek csatornát
  van üdülőm a Sárgán
  Ja és fizetek adót !

  További kérdés !
  Vércsoportom rh + 0 !!!!!!!!!”
 • 11. flexsnake*** 2010. december 11. 17:22
  „úristen mekkora tragédia, mekkora tragédia... jaj úristen :D de be vannak fosva egy kis víztől :D”
 • 10. boszi83 2010. december 11. 14:27
  „Nem a vízhozamhoz és vízálláshoz van köze, hanem az elvezetéséhez! De ahhoz nagyon! Miután most vonta meg az ÍGÉRT támogatást az önkormányzatoktól, TE fogod kifizetni a hiányt, a munkát, vagy beállsz árkot ásni??? Szten nem. A te házad körül nem ér derékig a víz gondolom. Bár érhetne, akkor nem így látnád!”
 • 9. szilléri 2010. december 11. 12:33
  „5. hozzászólás rettegettivan 2010.12.11. 06:55
  Ne halljál ,meg hülyén !

  Viktornak köze nincs a vízálláshoz ! Viszont javaslom a VITUKI honlapját ! Vízállás jelentések és előjelzések !

  Már ez az Iván keresztnév is gyanús ! Normális magyar ember ilyen keresztnevet nem ad a gyeröknek !”
 • 8. boszi83 2010. december 11. 11:15
  „"Mért vagytok felháborodva?" Most szavazta meg a jobb oldali többségű közgyűlés, hogy nincs szükség annyi pénzre, elég ami van, kiépíteni a vízelvezető csatornákat. Igaz, hogy van, de majd nem lesz elég minden városrészre és egyebekre.”
 • 7. JungHeinrich 2010. december 11. 11:10
  „Hollandia a tengerszint alatt kevesebbet szenved a víztől,mint szürke kis hazánk.Tényleg felesleges adót fizetni.”
 • 6. 620829 2010. december 11. 08:07
  „a fityisz ezüsthajóját kaja ibrahim vezeti....de mér a kajmán szigetek kikötői felé tart......butuska magyarok meg tapsolnak hozzá!!!!!!!!!!!!!!!RÖHEJ EGY ORSZÁG!”
 • 5. rettegettivan 2010. december 11. 06:55
  „És akkor minden pánikkeltés nélkül, puszta kíváncsiság: Mekkora árhullám jön le Karácsony környékén a Tiszán végülis? Eléggé rémisztő híreket hallani.
  Orbánék ugyis hagynak megdögölni itt mindenkit, de utána majd ideküldik az Illés Zoltánt, az majd megmagyarázza.”
 • 4. 620829 2010. december 10. 21:30
  „A képen szereplő emberke cigányka...mehetne a sok élősködő társával együtt---dolgozni--nehogy elvigye a víz a putrit.......ja hogy inkább vigye-mert ingyen ház já a cigoknak ebben az országnak nevezett szutyokban......ahaaaaaaaaaaaaaa...az összes élősködő munkanélkülit és segélyest ki kellene oda terrelni és lehetne dolgozni.....az is hülye aki itt dolgozik és adót fizet.....aki volt baz és tárasi megyében...lásd kivezényelt rendőrök tudnának mesélni-hogy a cigok szétrugdosták a megépített védvonalat-hogy a putri csak ázzon el-mert akkor az új ház...míg fel nem égetik azt is-----jár nekik............valami jár is de nem írom le inkább!................aki meg segít-meg humanitárius szolgálat stb.......értelmetlen......tegyenek önmagukért---és megmenekülnek!”
 • 3. szilléri 2010. december 10. 21:10
  „A tények: Magyarország területe 93030 négyzetkilométer, belvizes 3179 négyzetkilométer. 3,4%-a az országnak. A vonatkozó előírások: 10/1997. (VII. 17.) KHVM rendelet az árvíz- és a belvízvédekezésr?l, valamint ,, A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény"

  Köztudott, hogy a háborúhoz három dolog szükségeltetik pénz, pénz és pénz. A vízgazdálkodáshoz szintúgy.
  Az elmúlt nyolc évben pediglen nem igazán preferált ágazat volt a vízügy.

  A gravitációról már ne is beszéljünk !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. apuka 2010. december 10. 19:23
  „1: Ezt leírná mégegyszer magyarul? Én nem értem.”
 • 1. történész 2010. december 10. 16:30
  „Talán nem a millákat kellene osztogatni, fosztogatni hanem valamit tenni. Egyáltalán nem tett a mostani kormány sem semmit a Szendö-di árvízből tanulva.
  Itt volna az ideje a leszámolások helyett a néppel is foglalkozni, talán jó volna a PápÁNÁL családdal történő látogatás után a MAGYAR NÉPRE IS RÁ NÉZNI::: és talán észrevenni ,hogy spionjaik hazudnak..a nép egyre rosszabbul él!!
  Az a baj a nagy vezetőkkel,hogy a fullajtárjaik és nyaló gépeik az élet közelébe sem engedik azon egyszerű ok miatt,nehogy az rájöjjön,hogy ők milyen kontárok.
  Hajrá építeni a milliárdos igazgatót váltó támfal cég falait. Majd megtudja Szeged az évszázados vizeket,hogyan tartják meg. A szakember hülyeségnek tartotta ilyen széles víztükör mellett,hát leváltották ..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel támadtak az intézkedő rendőrökre

Késsel támadtak rendőrökre Ózdon, a járőröket családi vitához riasztották, ám a hozzátartozók nekik… Tovább olvasom