Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Már 9,8 millió embernek rendezett a TB-jogviszonya

Napokon belül megkapják a kórházak és a szakrendelők azt a 18 milliárd forintot, ami az egészségügyi kasszában maradt, így nullszaldóval zárja az évet az Egészségbiztosítási Alap - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtöki évértékelő tájékoztatóján.
A kassza többletét annak is köszönhették, hogy 2008-ban a korábbiaknál még több tb-potyautast sikerült kiszűrni, 2007 elején még csak 9 millió, jelenleg már 9,8 millió embernek rendezett a tb-jogviszonya.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 18 milliárdon felül augusztusban az alap többletéből már 5,7 milliárd forintot szétosztottak az intézményeknek, így a tárca számításai szerint a kórházak hiánya 2007-ről 2008-ra egyedülálló módon nem növekszik, sőt csaknem 6,3 milliárd forinttal csökken.

A miniszter, aki május óta irányítja a szaktárcát, első lépése idén az volt, hogy megállapodott a háziorvosokkal a finanszírozásuk pótlásáról, mivel a népszavazással eltörölt vizitdíj miatt a családorvosok nagy bevételtől estek el. A megállapodás, illetve az ennek az alapján meghozott kormányrendelet értelmében májustól havonta átlagosan plusz 150 ezerrel nőtt a háziorvosok finanszírozása, sőt októbertől a házi gyermekorvosok és a vegyes praxisok központi támogatása is emelkedett.

2008-ban újabb 746 gyógyszer ára csökkent átlagosan 13 százalékkal, 400 új készítményt és 195 új gyógyászati segédeszközt támogat a tb. 216 új patika nyílt és már összesen 700 helyen lehet gyógyszertáron kívül is hozzájutni nem receptköteles készítményekhez.

Az uniós forrásoknak köszönhetően 25 milliárdot ítéltek 16 kistérségben felépülő járóbeteg-szakellátóra, és az augusztusban kihirdetett pályázati eredmények alapján 7 vidéki kórháznak lesz szintén járóbeteg-ellátása. Székely Tamás szerint elképzelhető az is, hogy még az idén eredményt tudnak hirdetni a póluskórházakról szóló 75 milliárd forintos pályázatban is. Felépült idén 6 új mentőbázis is és ideiglenesen működni kezdett az ország 7. légi mentőbázisa Szolnokon. Ezt váltja ki a várhatóan jövő év elején elkészülő új szentesi légibázis.

Októbertől a 2 év alatti gyermekek ingyenesen kaphatják meg a pneumococcus elleni védőoltást. Eddig 187 ezren jelentkeztek a vakcináért, de a nagyobb igényt is ki tudják elégíteni: 58 ezer oltóanyag van raktáron.

A miniszter nagy "fegyverténynek" tartja, hogy december 15-én a parlament elfogadta az egészségügyi "salátatörvényt", amely jövőre hozzájárulhat az ellátás színvonalának javításához. Székely Tamás emlékeztetett: amikor elfogadta a miniszteri posztot azt tűzte ki célul, hogy ismét szakmai alapokra helyezi az egészségügyet. Szerinte az, hogy 30 ellenzéki képviselő is az igen gombot nyomta meg, igazolja, hogy sikerült ezt a célt elérni.

Vojnik Mária, a tárca államtitkára a jövőről beszélt: a 2009-es év többek között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 7 regionális szervezetének felállításával kezdődik, amelyek ügyfélszolgálatokat hoznak létre. Ez utóbbiakban lehet majd például a táppénzzel, a tb-jogviszonnyal, a gyed-del kapcsolatos ügyeket intézni. A megújult OEP szigorúbban ellenőrzi majd az egészségügyi intézmények szolgáltatásának színvonalát: azokkal, akik nem felelnek meg a minimum feltételeknek, felbontják a finanszírozási szerződést.

Uniós források bevonásával jövőre korszerűsítik, felújítják a háziorvosi rendelőket. Ezen kívül szintén uniós támogatással elkezdik kialakítani az elektronikus TAJ kártya rendszert. Ez utóbbira összesen 17,5 milliárd forintot költhetnek, és 2011-ig kell befejezni a rendszer teljes kiépítését. Az első kártyákat várhatóan jövő év második felében bocsátják ki.

Bevezetik jövőre az "egészségügyi érettségit" is: 16 éves korban minden magyar fiatal átesne egy átfogó szűrővizsgálaton és egy rövid elsősegély, illetve életmód tanfolyamon. Ennek a vizsgálatnak az eredménye bekerülne egy egészségügyi kiskönyvbe, amelyben az illetőről ezen kívül valamennyi addigi szűrés, állapotfelmérés adatai szerepelnének.

Sok orvos és szakdolgozó hiányzik az ágazatból, jövőre a tárca képzési lehetőségekkel és más módszerekkel szeretné visszahozni azokat, akik elhagyták a pályát, illetve megtartani a jelenlegi állományt. Az ágazat munkaerőhiányának egy részét pótolni tudják majd azok a segédápolók, akik a 2009-es közmunkaprogramban vesznek részt. Székely Tamás kérdésre válaszolva elmondta: a válság miatt a jövő év nem a béremelésekről fog szólni, de a költségvetésben lévő plusz 15 milliárd forintból, illetve a 7 milliárd humánerőforrásra költhető uniós forrásból elképzelhető bizonyos bérfejlesztés is.

Olvasóink írták

 • 6. dodó 2008. december 18. 21:00
  „"Már 9,8 millió embernek rendezett a TB-jogviszonya"

  Lelkesedés és öröm tölt el ilyen jó hír hallatán.
  Még nagyobb lenne az örömöm, ha a cikkből azt is megtudhatnám, hányan fizetnek/ünk Tb járulékot?
  Félreértés elkerülése érdekében: Nem a gyerekekre, diákokra és a saját jogú öregségi nyugdíjasokra gondolok!
  Az a gyanú él bennem, hogy egyszerűen átnevezték a potyautasokat!”
 • 5. KolompárRómeó 2008. december 18. 19:41
  „Feriék "reformjairól" megvan a véleményem. Ezt én is meg tudtam volna csinálni, hogy felemelek minden adót, újabbakat vezetek be, satöbbi. Ehhez qrv@ sok észre volt szükség.

  De! A potyautasok kiküszöbölése, a gyógyszerárak csökkentése (bár a generikumokról sokan sok rosszat is mondanak, nem értek hozzá), valamint az objektív felelősség, azaz a felelősségrevonás alóli kubújás lehetőségének megszüntetése eredmény. Ezen kívül (moderálva - a szerk.). Én írtam ide, hogy a szerkesztő ne fáradjon ezzel.”
 • 4. ultra 2008. december 18. 17:36
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 3. achilleus 2008. december 18. 14:08
  „Horton, ami bejött az elsőből, azt elb@ták széfekre. (valami széfgyáros haver is akadt a vzitdíjautomatás mellé.) Talán pontosan ezért kussolnak az eredményekről is, mert ha megkérdezik, hogy na, hová lett a többletbevétel, kiderülne, hogy azt is elqrták.”
 • 2. Horton 2008. december 18. 13:50
  „Ez tényleg jó.....de, hol vannak a széfek, azokkal mi lett?”
 • 1. achilleus 2008. december 18. 13:34
  „"A kassza többletét annak is köszönhették, hogy 2008-ban a korábbiaknál még több TB-potyautast sikerült kiszűrni, jelenleg már 9,8 millió embernek rendezett a TB-jogviszonya."

  Ez viszont egy komoly - talán az egyetlen - eredmény, nem is tudom, miért nem hivatkoznak rá sűrűbben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bencze József: 2009 a közterületi biztonság éve lesz

Erőszakosabb, de csökkenő mértékű bűnözéssel kellett szembenéznie a rendőrségnek 2008-ban. Az elmúlt… Tovább olvasom