Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Már a CIA-nál is gyanút keltett felettesében Snowden

A CIA-nál Snowden főnöke a gyanú miatt 2009-ben negatív jelentést írt alkalmazottjáról, még éppen azelőtt, hogy az informatikus elhelyezkedett volna az NSA-nál.
Viselkedésének és munkamoráljának megváltozása miatt már az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) is gyanút ébresztett felettesében Edward Snowden - jelentette a The New York Times két magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

Az amerikai napilap a névtelenséget kérő informátorok közlése alapján arról tájékoztatott, hogy a CIA-nál Snowden főnöke a gyanú miatt 2009-ben negatív jelentést írt alkalmazottjáról, még éppen azelőtt, hogy az informatikus elhelyezkedett volna a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA). A dokumentumot a CIA azonban minden bizonnyal nem továbbította az NSA-nek. A CIA genfi irodájában dolgozó Snowdenről készült jelentésben az is szerepelt, hogy a gyanú szerint az informatikus megpróbált hozzáférni titkosított számítógépes adatokhoz.

Snowden idén júniusban hongkongi tartózkodásakor kezdett el a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post című napilapoknak. A leleplezések miatt a 30 éves férfit súlyos törvénysértéssel vádolják az Egyesült Államokban.

A CIA és az NSA volt alkalmazottja jelenleg Oroszországban tartózkodik, ahol augusztus 1-jén ideiglenes politikai menedékjogot kapott.

Az Interfax orosz hírügynökség pénteki jelentése szerint Snowden menekülése óta először találkozott apjával, aki csütörtökön érkezett Moszkvába. Lon Snowden röviddel megérkezése után az orosz állami televíziónak nyilatkozva elmondta: azért jött az orosz fővárosba, hogy megbizonyosodjon arról, a fia jól van. Szólt arról is, nem tartja valószínűnek, hogy fia valaha is visszatér hazájába. Az Interfax egy jól értesült forrásra hivatkozva azt írta: apa és fia között "nagyon megható" találkozóra került sor. Az orosz hírügynökség a találkozás helyszínéről és pontos idejéről nem közölt információt.

A Snowdent támogató WikiLeaks kiszivárogtató portál csütörtök este közzétett egy fényképet, amelyen az informatikus és öt másik ember, a kiszivárogtatást támogató volt amerikai hírszerző tisztek és Sarah Harrison, a WikiLeaks újságírója látható. A felirat szerint a fotó október 9-én Moszkvában készült, a háttér alapján úgy tűnik, hogy egy luxusszállodában. Snowden a képen fekete öltönyt visel és mosolyog. A fotó akkor készült, amikor a négy egykori amerikai hírszerző ügynök, a Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence szervezet aktivistái "igazmondási" díjjal tüntették ki az informatikust.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. október 11. 19:05
    „tudtam én hogy tudták, csak biztosan nem sejtették...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog: az ország keleti része is fejlődni akar

Az ország keleti szélén lévő települések leszakadóban vannak a nyugatiaktól, a keleten élőknek… Tovább olvasom