Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Már a szakképzettség sem véd a munkanélküliségtől

Egyre több a diplomás állástalan, és a külföldi karrier is egyre kétségesebbé válik.
Közel 150 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma 2008 szeptembere óta, az azt megelőző egy évben viszont csak nyolcezerrel. Már nemcsak a képzetlen dolgozókat érinti a gazdasági válság miatti munkanélküliség, hanem a piacképes szakmával rendelkezőket is. Egyre több a diplomás állástalan, és a külföldi karrier is egyre kétségesebbé válik - foglalja össze a munkaerő-piaci helyzetet a FigyelőNet.

Hazánkban nem egy csapásra, hanem lassanként alakult ki a mai közel tízszázalékos munkanélküliségi ráta. 2008 szeptembere és októbere között még „csak" ezer fővel nőtt az álláskeresők száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai alapján, majd novemberben megugrott: ekkor már 22 ezerrel többen regisztráltak a munkaügyi központoknál. Ezután hónapról hónapra 30-40 ezerrel többen veszítették el a munkájukat, 2009 tavaszára – amikor elindultak a közmunkák, s egyre több szezonális munkát kínáltak – azonban kissé csökkent az álláskeresők száma.

Május és július között 3 millió 811 ezer ember dolgozott hazánkban, a munkanélküliségi ráta – a vizsgált 15-74 éves korosztályban – elérte a 9,7 százalékot – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiban. 407 ezren jelezték, hogy a negyedévben nem sikerült munkahelyet találniuk. Az ÁFSZ szerint viszont ennél jóval több ember munkanélküli hazánkban: augusztusig 564 ezren regisztráltak a munkaügyi központoknál. (Az adatok különbségének az az oka, hogy a két szervezet másképp végzi az adatfelvételt: a KSH azt vizsgálja, hogy a megkérdezett végzett-e legalább egy óra - fizetéssel járó - munkát az adott héten, az ÁFSZ viszont a regisztrált álláskeresők számát veszi alapul.)


Már a szakképzettség sem véd

A munkaügyi központok januárban a közigazgatás, a védelem és a társadalombiztosítás területére hirdettek meg állásokat, az ajánlatoknak csaknem a felét ezek tették ki. Mellettük elég sok segédmunkást és gyártósori összeszerelőt is alkalmaztak. Márciusban a legtöbb szakembert a feldolgozóipar várta, de az építőiparba és a gazdasági szolgáltatások területére is kerestek dolgozókat. Ekkor az ápolók, az eladók és a szakácsok is könnyen elhelyezkedhettek.

A válság miatt a feldolgozóiparban működő vállalkozások bocsátottak el rengeteg embert, de a kereskedők, illetve a gyártó cégek – például a járműipari beszállítók – alkalmazottai közül is sokan kerültek utcára. Az elbocsátásokat a külföldi kereslet visszaesésével magyarázták.

Eleinte a szakképzetlen emberek és a betanított munkások veszítették el az állásukat, ám március óta már egyre inkább a szakképzett dolgozóktól válnak meg a cégek. Tavasszal az állástalan diplomások száma még nem nagyon emelkedett, az ÁFSZ legutóbbi adatai viszont azt mutatják, hogy jóval nehezebb elhelyezkedniük, mint a korábbi években. Bár a diplomás munkanélküliek nem tartoznak a munkaügyi központba járók közé, most mégis sokan regisztráltak, 35 százalékkal vannak többen, mint egy évvel ezelőtt. Külföldön az elbocsátási hullám már elérte a felsőfokú végzettségűeket is: Finnországban például a tavalyi év azonos időszakához képest az üzleti végzettséggel rendelkezők körében kétötöddel, a mérnökök között egyharmaddal emelkedett a munkanélküliség.

Olvasóink írták

 • 9. trainman 2009. szeptember 15. 22:11
  „Én visszahoznám Kóka János Pannon Dumát, meg Gyurcsány Fegyencet, meg persze Kádár Nem Akasztjuk Fel Nagy Imrét Jánost, meg a szünidei matinét, és minden rendben lenne ebben a "kurva" országban.”
 • 8. Rozsdás 2009. szeptember 15. 22:03
  „Pénzben kifejezve ez 30-milliárd forint az 564000 munkanélkülinek segélyként havonta!!”
 • 7. Rozsdás 2009. szeptember 15. 20:59
  „Nagyon dübörög a gazdaság 564-ezer regisztrált munkanélküli és még hányan vannak nem regisztráltak.
  2009-ben 55 új munkahely létesült 13118 főnek ad munkát! Eből 27-külföldi,22-magyar,6-pedig vegyes vállalkozás! Ennek majdnem fele szolgáltatás illetve kereskedelem!!ha jól számolom ezzel a tampóval 42-év mulva lenne az 564-ezer munkanélkülinek állása!!!”
 • 6. Johns 2009. szeptember 15. 20:58
  „Szakképzettek vagy kontárok?Nem mindenki jó szakmunkás!!!A selejtet elkéne ásni,aki nem tanulja meg csaka tanárok átlökik a vizsgán ,mert mondván "nekuünk mindegy" "az ő élete lesz" "minket kifizettneka vizsgáért a pótvizsgáért" "mért ne engeddjük át,ugysem ők az elő oylanok ,akik szarnak sem jók"
  És ezt idéztem!”
 • 5. babocska 2009. szeptember 15. 20:18
  „Igen a munkaügyi központokban is fejetlenül képeznek ki feleslegesen olyan szakmákra amivel semmit sem tud az illető elérni.Pl.gyosrétkeztetési eladó,magyarul pultos f iút,mikor köztudott a kocsmába csak hölgyeket alkalmaznak ,fiatalt.Akin alul semmi,felül semmi ruha van,arra tódulnak a kuncsaftok.Fejetlenül lk épeznek ki emberkéket,olyan mintha az ott alkalmazott emberkéket az eszükért nem lopnák el.A sok diplomást,aztán szsegények dolgoznának,de hol is?Az igényeknek megfelelő képzésrt vihetnének már végre.Igy lassan Cs-megye,lassan utoléri Ózdot a munkanélküliekkel.Mert ha valaki azt mondja,hogy itt munkát lehet kapni az festi magát,de alaposan.A statisztika pedig igencsak meg van korrigálva,lefelé a munkanélküli számok esetében. Észak-Magyarországot rohamosan utolérjük.”
 • 4. TrombiFrédi 2009. szeptember 15. 19:55
  „Azért jól látható, hogy a Dél-Alföld "szépen" zárkózik fel Észak-Alföld, és Észak-Magyarország mellé, sajnos!
  A szakképzettség eddig sem jelentett "automatikus védelmet", csak mostanság "látványosabb" a probléma megjelenése!”
 • 3. mosómasa 2009. szeptember 15. 19:34
  „Sajnos nemcsak az egyetemeken képeznek embereket olyan szakokon, amely tudással , végzettséggel elhelyezkedni biztos nem tudnak majd, hanem a munkaügyi központok által támogatott tanfolymokon, OKJ-s képzéseken is. Pedig itt aztán csak tudják , hogy mire lenne szükség! Vagy mégse?! Meg tudná mondani valaki, hogy mi a fenének képeznek ezeken a tanfolyamokon annnyi műkörömépítőt, pedikűröst, eladót,stb.... Már Dunát lehet velük rekeszteni. Ablakon kidobott pénz, és sok-sok felesleges energia! Ennyire gazdagok vagyunk?! Vagy odafönn ezt senki se látja a nagy korrupciós pénzhalmok mögül?”
 • 2. turulvedo 2009. szeptember 15. 19:14
  „moderator te is munkanélküli vagy?”
 • 1. nemecsekerno_007 2009. szeptember 15. 19:08
  „hát igen kedves 1-es.

  Diplomás alkoholistákat képezzünk :(

  (az alkoholista nyílván behejettesíthetô bármivel ami abból fakad, hogy valaki nem találja meg a helyét)
  Jelenleg a diákok fizetnek azért, hogy hazudjanak nekik. Persze ugyanezt csinálja itt minden választó is a politikusokkal.

  :)

  Szent Együgy?ség”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások az elsősegélynyújtás vizsgán

A változást régóta tervezik, hogy megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak. Tovább olvasom