Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Már áll a sorompó a Tubesre vezető úton

Lezáratta a pécsi önkormányzat a Tubesre vezető utat csütörtök reggelre.

Az MTI tudósítója a helyszínen látta, hogy a sorompó már áll, le van lakatolva, működtetésére a város által megbízott biztonsági őr jogosult. A sorompót nem lehet megkerülni, mert két oldalára, egészen az erdő széléig, betontömböket raktak.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerdán jelentette be: az önkormányzat lezáratja és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett katonai radarállomás építését, melyre egyébként a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) jogerős engedélye van.

A fideszes politikus azt mondta, hogy tulajdonképpen annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását. Ezt a korlátozást ugyanis a HM gépjárművei rendszeresen megszegik.

Kiss Tibor, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. cégvezetője közölte: az út a holding kezelésében van, azon a HM szolgalmi jogot gyakorol a hegy csúcsán álló katonai létesítmény működtetése érdekében. Az ottani feladatok ellátása azonban három és fél tonna súly alatti járművekkel is megoldható, ezek ki- és behajtását az őrök biztosítani fogják.

Páva Zsolt megjegyezte, a sorompó kihelyezése és az őrzés azért most történik, mert értesüléseik szerint a radar generálkivitelezője péntekre tervezi a munkaterület átvételét, a cég az úthasználat ügyében már érdeklődött az önkormányzatnál.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte a pécsi önkormányzat lépését. Leszögezte: a Tubes tetején lévő honvédségi radarállomás megközelítésének megakadályozásával Pécs polgármestere az ország biztonságát veszélyezteti, szembemegy a jogszabályokkal, bírósági döntésekkel.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A HM a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

Olvasóink írták

 • 10. hamankato 2009. december 18. 04:16
  „Na jön a balkán!!!

  Ha valami nem tetszik lesz....

  Ezért tartunk itt!!!Semminek nincs visszatartó ereje!!!

  MINDENKI AZT CSINÁL,AMIT AKAR!!!!

  Szégyen!!!”
 • 9. bo 2009. december 17. 23:40
  „4- Nem agymosás- jogkövetés! Te anarchiáról prédikálsz! Akinek nem tetszik a jelen jogszabályi helyzet, forduljon jogorvoslatért az illetékes szervekhez. Nekem sem tetszik, hogy 90km/h-val mehetek lakotton kívül, de ez van és ehhez tartom magamat. Az ügyben jogerős bírósági végzés született. Aki ellene tesz, vagy gátolja a végrehajtását törvényt sért és szankcionálni kell. Nem szokásom személyeskedni, de mivel rendesen lemarháztál, és ilyen szépen megszólítottál kedves ráérő, ha nem érsz eléggé rá közelebb hajolhatsz!”
 • 8. szatyi 2009. december 17. 20:16
  „Remélem, odafagy a polgármester úr!”
 • 7. nüs 2009. december 17. 19:43
  „Felhívás a sünöknek!!!

  Felhívom a sünök figyelmét, draskó apátok rendeletére!
  Aki a jogerős bírósági ítélettel szemben tiltakozni mer, vagy arra gondol, hogy majd merni fog a Tubesi lokátor megépítése ellen vélekedni, akár 50 ezer forint pénzbüntetést kiróni.
  Tehát sünök: aki úgy látszik, hogy ellenzi az építkezést, sün alakzatban bevinni a kapitányságra, megsünözni (Szilit többször is had örüljön), utána bírság pártállástól tekintet nélkül.”
 • 6. Agyalapi 2009. december 17. 13:26
  „4: a mély sötétséget csak úgy lehet leküzdeni, ha feljössz a barlangból.”
 • 5. Agyalapi 2009. december 17. 13:24
  „A rendőrök menjenek oda és néhány munkással bontassák el a sorompót. A polgármester meg pereljen. Ennyi.”
 • 4. ráérő 2009. december 17. 12:23
  „3.miért is kellene becsukni? Gondolod a NATOnak a Magyarok biztonságán jár az agya?Minden katonai megmozdulás és annak előkészitése mögött elsősorban amerikai és izraeli érdekek huzodnak.A többi(ami rajtad már látszik is) hazug propagandra és agymosás.”
 • 3. bo 2009. december 17. 11:56
  „Fideszes polgármester- nemzetbiztonság veszélyeztetése- nem kellene becsukni egy pár száz évre?!”
 • 2. IVY 2009. december 17. 11:47
  „A NATO meg menjen már a románokhoz radart építeni!”
 • 1. sauron2 2009. december 17. 11:03
  „nem baj! A NATO meg szívja a fogát, mert nincs megfelelő lefedettsége a Balkánra!
  És milyen jogon zárat le egy állami utat (nem mellékesen katonai területre vezető út)?!

  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találtak egy asszonyt Szabolcs községben

Holtan találtak egy egyedül élő asszonyt a lakásában Szabolcs községben, a haláleset körülményei… Tovább olvasom