Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Már az egyetemisták sem mozognak eleget

Magyarországon a lakosság 77 százaléka gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, mert havi három alkalomnál nem mozog többet, ami rendkívül rossz arány.
Nemcsak a felnőttek, de már az egyetemisták sem mozognak eleget Magyarországon.

Ez egyik alapvető következtetése annak a felmérésnek, amelyet a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) végeztetett el május-június folyamán, közel háromszáz győri és veszprémi egyetemista egészségi állapotát vizsgálva.

A csütörtöki sajtóbeszélgetésen elhangzott, Magyarországon a lakosság 77 százaléka gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, mert havi három alkalomnál nem mozog többet, ami rendkívül rossz arány. Az is nyomasztó adat, hogy a magyarok 53 százaléka soha nem végez rendszeresen testmozgást, miközben ez az európai átlagot tekintve 37 százalék. Árulkodó a várható élettartami is: Magyarországon ez jelenleg 73 esztendő, míg a skandináv országokban és Ausztriában 80 év, de az EU-országok 76 életévnyi átlaga is meghaladja a magyarokét.

A mozgásszegény életmód a fiatal felnőttek legnagyobb részét is elérte, ezért is választotta a MSTT vizsgálata tárgyául az egyetemista korosztályt. A Győrött és Veszprémben tanulók állapotfelmérése szerint a megkérdezettek több mint fele eléggé, de nem teljesen egészségesnek ítélte meg magát, míg közel tíz százalékuk nyilatkozott úgy, hogy baj van az egészségével.

Tóth Miklós, az MSTT elnöke a sajtóbeszélgetésen ezért is hangoztatta, hogy a rendszeres mozgásnak széles társadalmi hatása, gazdasági jelentősége is van és gyógyírt jelenthet társadalmi betegségekre is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos lövés ért egy hajtót egy vadászaton

A baleset csütörtök délután Kunágotán történt. Tovább olvasom