Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Már csak két tanítási nap van hátra a tanévből

Már csak két tanítási nap van hátra a 2009/2010-es tanévből az ország legtöbb iskolájában; az árvízi helyzet miatt azonban több helyen, így többek között Edelényben és a borsodi régió más településein a múlt hét elején befejeződött a tanítás.
Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn azt kérte az árvíz sújtotta borsodi települések jegyzőitől, hogy rendkívüli szünet elrendelésével zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége súlyosan veszélyeztetett településeken él és az elmúlt napokban családjukkal együtt kitelepítették őket.

Ennek megfelelően a Borsod megyei Edelényben hétfőn le is zárták a tanévet, mert a Bódva áradása miatt több napja nem járnak iskolába a gyerekek. Hétfőn, kedden, illetve szerdán véget ért a tanév Kazincbarcikán, Lakon, Szendrőn, Szendrőládon, Perkupán, Ónodon, Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Sajóládon, Ongán és Bőcsön, valamint Miskolcon is bezárt az iskola a katonák és más segítők elszállásolása miatt.

A Baranya megyei Szederkényben 210 gyermek nem tudott óvodába, iskolába menni, ezért a tanévet hétfőn lezárták.

Kedden a Csepel-szigeten található szigetmonostori Zöld Sziget Általános Iskolában is befejezték a tanévet.

Az Oktatási Hivatal az MTI kérdésére közölte: a 2009/2010-es tanévben az óvodásokkal együtt összesen 1.762.907-en vettek részt a közoktatásban 152.706 főállású pedagógus vezetésével. Általános iskolába 775.741-en jártak; 74.241 főállású pedagógus foglalkozott velük. Szakiskolában 135.268-an tanultak, 8.824 tanár vezetésével. A speciális szakiskolákat 10.017-en látogatták, ott 1.499 pedagógus dolgozott. Gimnáziumot 239.992 tanuló választott, 18.363 tanár oktatta őket. Szakközépiskolában pedig 273.344 diák tanult, 19.772 pedagógus felügyelete alatt.

A tanév első napja 2009. szeptember 1-je volt, utolsó napja hivatalosan június 15-e lesz. A tanítási napok száma 183, illetve a nappali oktatás rendje szerint működő középiskolákban és szakiskolákban 182.

A több mint 1,4 millió diák a két és fél hónapos szünidőben számtalan tábor és színes program közül választhat.

Elek Ányos, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a gazdasági válság miatt a szülők inkább más területekről vonnak el pénzt a családi költségvetésből, de gyermekeiket elküldik táborba. Átlagosan 3.500-8.500 forintba kerül naponta a táboroztatás a szülőknek, a drágábbak bentlakásosak, a leginkább a nyelvi táborok tartoznak ezek közé.

A TOE mintegy 150 táborban szervez programot országszerte, évről évre mintegy tízezren nyaralnak náluk. A szóvivő kiemelte: a Miénk itt a tábor alapítvány keretében tizennyolc éve saját táborokat is üzemeltetnek. A diákok egyszerre szórakozhatnak és tanulhatnak; naponta hat órában gyakorlatorientált oktatást tartanak a számukra.

A kínálatban szerepel nyelvi, média-, színész- és informatikatábor is. Szerveznek turnusokat angol, német és magyar nyelvből, utóbbiakat magyar származásúaknak és külföldön élő magyaroknak. A táborhely az idén Balatonalmádiban, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban lesz, ahol van teniszpálya, lábteniszpálya, focipálya és tornaterem is.

A TOE ezen kívül - ismert színészek meghívásával - "csepűrágó tábort" is szervez, amelynek az Összpróba elnevezést adták. Kézműves táborok is lesznek Esztergomban, itt egyebek mellett kavicsokat gyűjtenek és munkálnak meg, memóriajátékokat készítenek kőből és fából. A hagyományőrző táborukat a Felvidéken is megszervezik, a diákokat parasztházaknál helyezik el.

A Diákújságíró Egyesület táborára is lehet jelentkezni rajtuk keresztül. A szervezők közlése szerint a kommunikációs és média szaktáborban a jelentkezők kipróbálhatják magukat újságíróként, rádiósként, tévésként vagy fotóriporterként, profi szakemberek és eszközök segítségével.

A 2010/2011-es tanév szeptember 1-jén kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb átfogó zajvédelmi program Ferihegyen

Újabb átfogó zajvédelmi programot hirdet 2010-re a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest… Tovább olvasom