Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Már csak négy megyében van riasztás

A vártnál gyengébb volt, de országszerte károkat okozott az erős szél pénteken.
20:44 - A vártnál gyengébb volt, de országszerte károkat okozott az erős szél

Bár a vártnál végül gyengébb erejű volt a szél és hófúvás pénteken, három megyében így is több mint tizenöt ezren maradtak áram nélkül, országszerte számos káreset történt a viharos idő miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki viharos szél és a várható hófúvás miatt. Ezt péntek kora reggel elsőfokúra mérsékelték.

Pénteken a viharos szél, illetve hófúvás miatt tizenhárom megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénen és Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében -, valamint Budapesten volt érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Ezt az időjárási helyzet javulásával fokozatosan visszavonták, péntek este még négy megyében tartották érvényben az elsőfokú riasztást a viharos szél miatt. Péntek esti figyelmeztető előrejelzésében a meteorológiai szolgálat azt írta: szombaton veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) viszont továbbra is azt kérte: a balesetek és a károk elkerülése érdekében erős szélben mindenki fokozott figyelemmel tartózkodjon a szabadban.

Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak - tették hozzá.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője korábban azt közölte: a viharos erejű szél Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén okozott áramkimaradást. Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében estére helyreállt az áramszolgáltatás.

Kiss Szilvia, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: az E.ON szakemberei péntek délután végeztek a kárelhárítással, legfeljebb kisebb kimaradásokkal lehet még számolni. Az áramkimaradások összesen kilenc települést, több mint háromezer fogyasztót érintettek.

Irlanda Boglárka, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. igazgatósági megbízottja azt mondta: több mint háromezer háztartás maradt ideiglenesen áram nélkül, vezetékszakadás, oszlopok kidőlése, szigetelők törése miatt a megyében.

A bodrogközi településeken mindenhol van áram, 39 fogyasztónál azonban még dolgoznak a szerelők a hiba elhárításán - tette hozzá.

Egyházi Nikoletta, az E.ON Zrt. szóvivője azt mondta, hogy a középfeszültségű vezetékrendszeren befejeződött a hibaelhárítás, már csak a kisfeszültségű hálózaton van üzemzavar az áramellátásban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Terveik szerint péntek este a hibák 90 százalékát elhárítják, a hátralévőket szombat reggelig végzik el.

Szombat délelőttől várhatóan már minden fogyasztói helyen lesz áram Szabolcsban - hangsúlyozta. Összesen 28 település 17 295 fogyasztói helyén nem volt áram. Ugyanazokban a járásokban alakultak ki üzemzavarok, mint egy héttel korábban, így a nyíregyházi, a kemecsei, az ibrányi, a nagykállói, a nyírbátori és kis részben a kisvárdai járásban.

Országosan csaknem százötven műszaki mentést hajtottak végre a katasztrófavédelem tűzoltóegységei pénteken. A legtöbbször útra, villanyvezetékre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Budapesten, a Kerepesi úton például egy óriás reklámtáblát szakított le a szél, az I. kerületi Csalogány utcában pedig egy hirdetőoszlop életveszélyesen megdőlt a széllökések hatására. Ahhoz, hogy ezt a veszélyt a tűzoltók elháríthassák, az igazgatóság speciális műszaki szállító járművének kellett a parkoló autókat áthelyeznie, hogy a daru hozzáférhessen a megdőlt oszlophoz.

Pest megyében, Gödöllőn a HÉV-sínre rádőlt egy fa, akadályozva a közlekedést. Ezek mellett Zala, Fejér, Csongrád, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is számos alkalommal riasztották a tűzoltókat kidőlt fák, megrongálódott épületek és egyéb viharkárok miatt.

19:39 - Meteorológia: már csak négy megyében van riasztás

Már csak négy megyében tart érvényben elsőfokú riasztást a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este.

A meteorológiai szolgálat a legtöbb helyen visszavonta a korábban, a viharos szél, illetve hófúvás miatt kiadott riasztásokat, ugyanakkor Pest és Fejér, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több térségében érvényben van a riasztás.

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében a meteorológiai szolgálat péntek este azt írta: a következő egy-két órában Fejér megyében és Pest megye nyugati részén, valamint Szabolcs megyében, továbbá Borsod megye keleti részein fordulhatnak még elő 70 kilométer per óra körüli széllökések. A késő esti óráktól viszont már ezeken a területeken is 70 kilométer per óránál gyengébb széllökések várhatók.

Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem várható - írta a meteorológiai szolgálat.

16:22 - OKF: országszerte károkat okozott a viharos szél

Országszerte károkat okozott a viharos szél pénteken, a megyei műveletirányítási központokba folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mint Hajdu Márton kiemelte: a viharos erejű szél három megyében okozott áramkimaradást, és országosan csaknem százötven műszaki mentést hajtottak végre a katasztrófavédelem tűzoltóegységei pénteken. A legtöbbször útra, villanyvezetékre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Budapesten a Kerepesi úton egy óriás reklámtáblát szakított le a szél, az I. kerületi Csalogány utcában pedig egy hirdetőoszlop életveszélyesen megdőlt a széllökések hatására. Ahhoz, hogy ezt a veszélyt a tűzoltók elháríthassák, az igazgatóság speciális műszaki szállító járművének kellett a parkoló autókat áthelyezniük, hogy a daru hozzáférhessen a megdőlt oszlophoz.

Pest megyében, Gödöllőn a HÉV sínére is dőlt egy fa, és akadályozta a közlekedést.

Zala, Fejér, Csongrád, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is számos alkalommal riasztották a tűzoltókat kidőlt fák, megrongálódott épületek és egyéb viharkárok miatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kora délután harminckét településen csaknem 14 ezer fogyasztónál nem volt áram, leggyakrabban a vezetékek szakadása, az oszlopok kidőlése miatt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Karcsán 560 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, Cigándon pedig 750 háztartásban aggregátorok biztosítják az áramot.

Délelőtt Hajdú-Bihar megyében is több településen voltak áramkimaradások. Kora délután az áramkimaradás még körülbelül ezerötszáz fogyasztót érintett Debrecenben, Hajdúdorogon, Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Bihartordán és Fülöpön.

Jelenleg az ország tizenhárom megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest - és Budapesten citromsárga, vagyis első fokú riasztások vannak érvényben a viharos szél és több helyen a hófúvás miatt is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a péntek délelőtti figyelmeztető előrejelzésében azt írta: északkeleten és az ország középső sávjában a déli, kora délutáni órákig viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések várhatók, ezek az esti órákig fokozatosan 60 kilométer/óra alá mérséklődnek.

Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem várható - tették hozzá.

15:32 - Úttestre, lakóházakra dőlt fák eltávolításán dolgoznak Pest megyében

A viharos erejű szél és a felázott talaj miatt Pest megye számos településén fák dőltek az utakra, illetve a háztetőkre és a kerítésekre. Az elmúlt másfél nap alatt közel húsz esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője péntek délután.

Spitz Alexandra elmondta, hogy a megye valamennyi kistérségében elsőfokú riasztás van érvényben, a széllökések óránkénti sebessége meghaladja a 80 kilométert.

Az utóbbi másfél napban a megyei katasztrófavédelem 55 tűzoltója dolgozott megállás nélkül az erős szél és a felázott talaj miatt kidőlt fák és ágak eltávolításán, a riasztások azóta folyamatosak.

A szóvivő közlése szerint Szentendrén, Tökölön, Dabason, Tárnokon, Csomádon és Páty határában az úttestre dőlt fák több esetben elektromos vezetéket és távközlési kábelt is leszakítottak.

A tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el az akadályokat, mint ahogyan megszüntették a veszélyhelyzetet Taksony, Diósd, Martonvásár és Érd területén is. Ezeken a településeken háztetők, illetve kerítések rongálódtak meg a viharos szél következtében.

Gödöllőn péntek hajnalban a HÉV sínekre is rádőlt egy fa, ami akadályozta a vasúti közlekedést, ezért a mentés idejére a Budapest felé vezető forgalmat leállították - tette hozzá Spitz Alexandra.

15:24 - Segítséget kap a hibaelhárításhoz az E.ON Szabolcsban

A rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől és a honvédségtől is segítséget kap az E.ON Zrt. a viharos széllökések okozta áramellátási zavarok elhárításához Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője péntek délután.

Fedor Rita elmondta: a három szervezet munkatársai és a cég szakemberei együtt dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. A főhadnagy hozzátette, hogy az érintett településeken fokozott a rendőri jelenlét, a járőrök a közrend és közbiztonság fenntartása mellett segítik a bajba jutott embereket.

A megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a délutáni órákban már 28 nyírségi településen 17 295 fogyasztói helyet érintett a viharos széllökések okozta üzemzavar.

A viharos szél miatt szinte ugyanazokban a járásokban alakult ki áramszünet, mint egy héttel ezelőtt. A nyíregyházi, a kemecsei, az ibrányi, a nagykállói és a nyírbátori járásban, illetve kis részben a kisvárdai járásban keletkeztek áramellátási zavarok.

Az éjjeli, a reggeli és a kora délelőtti órákban havazott is a térségben, de a hó azóta elolvadt. A megye nyírségi, valamint észak-szabolcsi részén jelenleg is 55-65 kilométer közötti erősségű szél fúj, s nem ritkák a 80-90 kilométeres széllökések.

A viharos szél - a múlt hetihez hasonlóan - oszloptöréseket, oszlopdőléseket és vezetékszakadásokat okozott Szabolcsban.

15:09 - Vezetékhiba miatt késnek a vonatok a Budapest-Záhony vonalon

Késnek a vonatok a Budapest-Szolnok-Záhony vasútvonalon, mert pénteken a viharos időben megsérült a felsővezeték Karcag és Püspökladány között - tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kiss Szilvia helyettes szóvivő elmondta: a vonatok csak az egyik vágányon, váltakozó irányban tudnak közlekedni. A MÁV szakemberei jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán.

14:02 - Adománygyűjtés az áramkimaradás miatt kárt szenvedett szabolcsiak javára

Országos adománygyűjtő akciót indít a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal az áramkimaradás miatt kárt szenvedett emberek megsegítésére.

A Hivatalból segítünk! címet viselő kezdeményezés során tartós élelmiszereket és pénzadományt várnak - közölte Vinnai Győző megyei kormánymegbízott pénteken az MTI-vel.

A fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra: az elmúlt hétvégén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét elérő extrém időjárás következtében mintegy 83 ezer háztartás, azaz körülbelül 200 ezer lakos maradt napokig áramszolgáltatás nélkül. A kár az ország egyik leghátrányosabb területein élő embereket érte, azokat, akik e nélkül is napi megélhetési gondokkal küzdenek, esetleg a fagyasztószekrényben tárolt húskészletük volt az összes megtakarításuk és ez is tönkrement. Az időjárás sokaktól azt a kicsit vette el, ami még volt nekik - fogalmazott a kormánymegbízott.

A kormányhivatal várja minden segíteni akaró ember adományát, egyben kéri más megyék kormányhivatalait, hogy csatlakozzanak az akcióhoz - tette hozzá Vinnai Győző.

Az adományok összegyűjtését a megyei kormányhivatal és a járások vállalják, a szétosztást pedig civil szervezetekre bízzák majd.
A kormánymegbízott megemlítette: jó idő esetén hétfőn sátorral is ki fognak települni a nyíregyházi Hősök terére, de a gyűjtés a megyeházán is folyamatos lesz.

A pénzadományokat az 10044001-00299695-20000002 számlaszámra várják, a közlemény rovatban a "Hivatalból segítünk!", vagy az "adomány" szót kell feltüntetni.

13:33 - Hajdú-Biharban hat településen akadozik az áramellátás

A viharos erejű szél miatt pénteken már Hajdú-Bihar megye hat településén, csaknem kétezer fogyasztónál léptek fel zavarok az áramellátásban - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.

Kiss Szilvia helyettes szóvivő tájékoztatása szerint Debrecenben, Bihardancsházán, Bihartordán, Hajdúnánáson, Nagyrábén és Nyíradonyban akadozik az áramszolgáltatás. Az E.ON szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán, reményeik szerint a szolgáltatás péntek délután helyreállhat.

A tűzoltó főhadnagy elmondta: a viharos széllökések megyeszerte fákat döntöttek ki, a havazás miatt pedig télies útviszonyokra kell számítani Hajdú-Biharban.

13:19 - Már 27 település küszködik áramszolgáltatási zavarokkal Szabolcsban

Huszonhétre nőtt az áramszolgáltatási zavarokkal küzdő települések száma péntek délre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a viharos széllökések okoznak üzemzavart a középfeszültségű hálózatban - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. a honlapján.

A cég tájékoztatása szerint már 15 132 fogyasztási helyen nincs áram a Nyírségben. A kora délelőtti órákban még 16 település 11 420 fogyasztóját érintette az üzemzavar.

Az E.ON Zrt. által közzétett lista alapján a legtöbb áramszünettel érintett ingatlan Nyíregyházán van, főként a külterületi városrészeken. A szabolcsi megyeszékhelyen 3623 fogyasztói helyen nem volt áram délben.

Ezren felüli volt az üzemzavarral küzdő fogyasztók száma Demecserben, Dombrádon, Kemecsén és Nyírpazonyban is, valamint közelítette az ezret a Nyíregyházával szomszédos Kálmánházán.

Több száz fogyasztónál akadozik az áramellátás Bátorligeten, Nyírcsászáriban, Nyírgelsén, Nyírturán, Nyírvasváriban, Tiszakanyáron, Újfehértón és Terem községben. Kétszáz körüli háztartásban nincs áram Nagyhalászban, Nyírmihálydiban, illetve száz körüliben Érpatakon.

Száz alatti fogyasztót érint az áramhiány Baktalórántházán, Nagykállóban, Nyírbátorban, Nyírteleken, s néhányat Gégényben, Kállósemjénben, Kótajban, Nyírbogdányban, Nyírtéten és Pátrohán.

Az E.ON munkatársai dolgoznak a hiba elhárításán, és ahol lehet, más hálózatról juttatnak áramot az érintett vezetékszakaszokba. Továbbá áramfejlesztő aggregátorok is segítik az ideiglenes áramellátást.

A középfeszültségű hálózat mellett a kisfeszültségű vezetékrendszerben is lehetnek viharos szél által okozott hibák, így elképzelhető, hogy 15 132 fogyasztónál is többen várnak áramra.

11:54 - A Generalinál 1 milliárd felett van a lakossági vagyonkár

Több mint 1 milliárd forintra becsülte a hétvégi hófúvások miatt keletkezett lakossági vagyonkárok összértékét a Generali Biztosító, emellett a társaság által biztosított egyik áramszolgáltatónál is közel 1 milliárd forintos kár keletkezett a kidőlt és sérült villanyoszlopokban.

Több mint 6 ezer vagyonkár-bejelentést regisztrált eddig a Generali - közölte a biztosítótársaság pénteken az MTI-vel.

A károk többségét - mintegy 4500 esetben - a viharok okozták, 500 bejelentés érkezett tetősérülésekből és beázásokból adódó károkra, 600 esetben pedig az áramszünetek miatt kiolvadt élelmiszerek megromlásából származó károk megtérítését kérték a biztosítótól. A legtöbb bejelentés Szabolcs, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett a Generalihoz.

A hóvihar miatt közlekedési balesetek nyomán eddig 325 káresetet regisztrált a biztosító, összesen 180 millió forint értékben, az érintett járművek 20-30 százaléka totálkáros lett.

Mivel sok elszállított jármű még mindig rendőrségi tárolókban, szervizekben vesztegel, a Generali továbbra is újabb bejelentésekre számít. A társaság jelezte, hogy ezekben az esetekben rendőrségi dokumentumok hiányában is regisztrálják a bejelentéseket.

Mivel a mostani hétvégére ismét hófúvásra lehet számítani, a múlt hétvége tapasztalatai nyomán a Generali felkészült egy esetleges újabb bejelentési hullámra - közölte a társaság.

11:26 - Meteorológia: estére mindenhol mérséklődik szél

A kora délutáni óráktól fokozatosan mérséklődik a szél, és estére várhatóan már mindenhol 60 kilométer/óra alá csökken a sebessége. Ezzel együtt a havazás és a hófúvás is gyengül, szombaton már nem várható veszélyes időjárási jelenség.

Jelenleg az ország tizenhárom megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest - és Budapesten is citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben a viharos szél és közülük több helyen a hófúvás miatt is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott péntek délelőtti figyelmeztető előrejelzésében azt írta: északkeleten és az ország középső sávjában a déli, kora délutáni órákig viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések várhatók, majd ezek az esti órákig fokozatosan 60 kilométer/óra alá mérséklődnek.

Északkeleten a délutáni, esetleg kora esti órákig folytatódik a váltakozó intenzitású havazás, legtovább Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén. A hó valószínűleg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye keleti felében marad majd meg. Ezeken a területeken az esti órákig nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Hófúvásra is ott kell számítani, mivel másutt döntően 0 fok felett alakul a nappali hőmérséklet.

Mint írták, a jelenleg még Jászberény-Szolnok-Szeged vonalában jellemző időszakos havazás, illetve havas eső a következő órákban tovább gyengül. A magasabb hőmérséklet miatt hófúvás ezeken a területeken egyre inkább már csak Szegedhez közeledve lehet jellemzőbb - tették hozzá.

Szombaton a kritériumokban felsorolt veszélyes időjárási jelenség nem várható - írta a meteorológiai szolgálat.

10:57 - E.ON: az időjárás ismét gondokat okoz az áramellátásban Szabolcsban

A vihar ismét gondokat okoz az áramellátásban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, jelenleg is dolgoznak a hibák kijavításán - közölte honlapján az E.ON Zrt. pénteken. A térségi védelmi bizottság tájékoztatása szerint tizenhat település 11 420 fogyasztói helyén akadozik a szolgáltatás.

A meghibásodások fő oka, hogy a nagy erejű szél ismét fákat döntött a vezetékekre, illetve az elmúlt napokban az ingoványos talajba állított oszlopokat több helyen is megdöntötte - olvasható a www.eon-hungaria.com oldalon.

Délelőtt ismét áram nélkül maradt Demecser, Kemecse és Beszterec jó része. Emellett Nagyhalász-Homoktanyáról, Kótajból, Nyíregyháza-Nyírszőlősről, Nyíregyháza-Nagyszállásról, Nyíregyháza-Felsősimáról, Nagykállóból és Nyírturáról is áramszünetet jeleztek. Az elmúlt hétvégén a Dunántúlról átvezényelt szerelők és eszközök - készülve az újabb viharra - a térségben maradtak, így a szolgáltató azonnal nagy erőkkel tud reagálni bármilyen üzemzavarra - írta közleményében az E.ON.

A tájékoztatás szerint "az elektromos hálózat végleges és tartós helyreállítását csak az időjárási körülmények rendeződése, a talajviszonyok javulása után tudják megkezdeni", a társaság addig is ügyfelei megértését kéri "az esetlegesen előforduló rövidebb áramkimaradásokért".

A térségi védelmi bizottság vezetői péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatójukon elmondták: tizenhat településen 11 420 fogyasztói helyen akadozik az áramellátás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a viharos erejű széllökések okoznak üzemzavart a középfeszültségű vezetékhálózaton.

Az újabb üzemzavar ugyanazokat a körzeteket érinti, amelyekben egy hete is jelentős áramkiesést okozott az időjárás, így a kemecsei, nyírbátori, ibrányi, nyíregyházi és a nagykállói, valamint kis részben a kisvárdai járás településeit.

Az E.ON és az Ökumenikus Szeretetszolgálat mellett a katasztrófavédelem is aggregátorokkal segíti az áram nélkül maradt településeket és önkormányzatokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

10:52 - Reggel óta folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a fővárosban

Reggel óta folyamatosan érkeznek a letörött faágakról, megbomlott tetőkről szóló bejelentések a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. Eddig tizennégy káresethez szálltak ki a tűzoltók - közölte Kisdi Máté szóvivő az MTI-vel.

A szóvivő elmondása szerint a legtöbbször a viharos szél által letört kisebb-nagyobb faágak okoztak problémát, de a XI. kerületi Tornavár utcában egy egész fa dőlt egy autóra. A Kerepesi úton egy reklámtáblát szakított le félig a viharos szél, a II. kerületi Retek utcában pedig a tetőn lévő bádoglemezt bontotta meg húsz négyzetméteres területen.

Mint mondta, ilyen esetekben a tűzoltók a közvetlen életveszélyt hárítják el. Hozzátette: a kárbejelentések reggel óta folyamatosan érkeznek, s jelenleg is négy helyszínen dolgoznak a munkatársaik.

Kisdi Máté azt kérte a lakosságtól, hogy a balesetek és károk elkerülése érdekében mindenki csukja be az összes ablakot és ajtót, távozáskor pedig - ha van - húzza le a redőnyt is. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a tetőről lefújt cserepek okozta balesetekért a háztulajdonosnak kell vállalnia a felelősséget.

10:48 - Tizenhat településen ismét akadozik az áramellátás

Tizenhat településen 11 420 fogyasztói helyen ismét akadozik az áramellátás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a viharos erejű széllökések okoznak üzemzavart a középfeszültségű vezetékhálózaton - közölték a térségi védelmi bizottság vezetői nyíregyházi sajtótájékoztatójukon péntek délelőtt.

Vinnai Győző, a szervezet elnöke, a megyei kormányhivatal vezetője elmondta: az újabb üzemzavar ugyanazokat a körzeteket érinti, amelyekben egy hete is jelentős áramkiesést okozott az időjárás, így a kemecsei, nyírbátori, ibrányi, nyíregyházi és a nagykállói, valamint kis részben a kisvárdai járás településeit.

Csepely Zsigmond tűzoltó ezredes, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a szolgáltató E.ON Zrt. szerelői folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, és ahol lehet, más vezetékszakaszokról juttatnak áramot az érintett hálózatba.

10:39 - Nincs nagy kiterjedésű üzemzavar Borsod megyében

Rövidebb ideig előfordulhatnak áramkimaradások Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén a viharos szél miatt, de az előző hetihez hasonló méretű üzemzavar nem volt pénteken - tájékoztatta az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. az MTI-t.

A társaság közleménye szerint a Bodrogközben néhány településén volt fennakadás az áramszolgáltatásban a viharos szél és a múlt heti károk utáni végleges helyreállítási munkálatok miatt.

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán - írták.

10:30 - Áramkimaradásokat okozott a szél Hajdúböszörményben és Debrecenben

A vihar pénteken megrongált két középfeszültségű transzformátorállomást, így áramkimaradások vannak Hajdúböszörményben és Debrecenben, valamint a megyeszékhely közigazgatási területéhez tartozó Ondódon - tájékoztatta a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t.

Kiss Szilvia helyettes szóvivő közölte: a szolgáltató megkezdte a hibaelhárítást, és reményeik szerint még péntek délelőtt helyreállhat a szolgáltatás.

A vihar miatt hajnalban több vezeték is leszakadt a megyében, így Tégláson és Földesen 1500-an maradtak áram nélkül. Ott még dolgoznak az E.ON szakemberei.

09:57 - Aggregátorokkal segítik az áram nélkül maradt településeket

Aggregátorokkal segíti az áram nélkül maradt településeket és önkormányzatokat a katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője pénteken az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta: a viharos szél mellett az áramkimaradások jelentenek komolyabb gondot a térségben, jelenleg 15 településen javítja nagy erőkkel a középfeszültségű hálózatot a szolgáltató.

A vihar eddig nem okozott nagyobb kárt, a katasztrófavédelmi ügyeletnek egy kidőlt fát és egy háztető sérülését jelentették be - tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) korábbi közleménye szerint a megyében 12 600 helyen szünetel az áramellátás. Az MTI információi szerint délelőtt ismét áram nélkül maradt Demecser, Kemecse és Beszterec jó része. Korábban egy hétig nem volt elektromos szolgáltatás a múlt heti vezetékszakadások, oszloptörések miatt azon a területen.

Emellett Nagyhalász-Homoktanyáról, Kótajból, Nyíregyháza-Nyírszőlősről, Nyíregyháza-Nagyszállásról, Nyíregyháza-Felsősimáról, Nagykállóból és Nyírturáról is áramszünetet jeleztek az MTI-nek.

09:22 - Az ÁFÉSZ-t is kár érte az áramkimaradás miatt

Több mint egymillió forintos kár érte a Demecser és Vidéke ÁFÉSZ-t a múlt heti rossz időjárás, a viharos széllökésekkel kísért havazás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó cég vezetője pénteken az MTI-vel.

Szabó Gyuláné, az ÁFÉSZ elnökének tájékoztatása szerint a kora délelőtti órákban ismét áram nélkül maradt Demecser, Kemecse és Beszterec jó része, ahol egy hétig nem volt elektromos szolgáltatás a múlt heti vezetékszakadások, oszloptörések miatt.

Elmondta: a korábbi üzemzavar miatt több mint egymillió forintos kár érte a szövetkezetet. Az üzletek hűtőiben tönkrementek a fagyasztott termékek, köztük húsok, hús- és zöldségfélék, jégkrémek.

Hozzátette, a kárt egyelőre senki nem akarja megtéríteni. A biztosító kérésére tételes leltárt és bizonyításként fényképeket készítettek a megromlott árukról, s várják a választ, lesz-e kártérítés, vagy sem.

Megjegyezte, hogy másodlagos kár is éri az ÁFÉSZ-t, hiszen az aggregátorokkal megmentett fagyasztott élelmiszereket nem veszik a vásárolók, félnek attól, hogy újrafagyasztott termékekről van szó.

Az MTI információi szerint péntek délelőtt Demecser, Kemecse, Beszterec mellett Nagyhalász-Homoktanyáról, Kótajból, Nyíregyháza-Nyírszőlősről, Nyíregyháza-Nagyszállásról, Nyíregyháza-Felsősimáról, Nagykállóból és Nyírturáról is áramszünetet jeleztek.

Az E.ON Zrt. később ígért tájékoztatást az újabb üzemzavar okáról és várható elhárításának idejéről.

A térségben, Nyíregyházától északra jelenleg óránkénti 80-90 kilométeres sebességű széllökések kísérik a havazást.

09:17 - Orbán: nem lehetett gyorsabban kimenteni az embereket

A miniszterelnök szerint a múlt heti rendkívüli időjárási és közlekedési körülmények között nem lehetett gyorsabban kimenteni az utakon rekedt embereket.

A múlt heti rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet elhárításával kapcsolatban Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, a mentés első számú célja megvalósult, mert az emberi élet biztonságát garantálták, és az állapotokhoz képest a vagyoni kár is elfogadható mértékű volt.

Közölte: ha legközelebb ismét száz kilométer per órás szél lenne, újra többméteres hófalak jönnének létre, és több kilométer hosszan torlódnának fel a gépkocsik a sztrádán, akkor sem tudnák - mert emberileg nem lehetséges - gyorsabban kimenteni az embereket, mint a múlt héten. "Nincs olyan technológia, amellyel ilyen időjárási körülmények között, ilyen hosszú kocsisorból hamarabb lehetne kimenteni az embereket" - jelentette ki a kormányfő.
A bajt egy módon lehet megelőzni, ha az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: "ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemenni".
A miniszterelnök szavai szerint a mentésben részt vevők ragyogó munkát végeztek, és emberiességből is jelesre vizsgáztak.

09:11 - Áramellátási problémák az északkeleti országrészben

Három keleti megyében okozott áramellátási problémát a viharos szél az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggeli tájékoztatása szerint.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére adtak ki citromsárga riasztást éjfél előtt a várható havazás miatt, ami a viharos szélben problémákat okozhat. A megyei védelmi bizottságok megtették az ilyenkor szükséges előkészületeket, de az időjárás nem okozott olyan károkat, amelyek miatt mentésre lett volna szükség - közölte az OKF.

Tájékoztatásuk szerint áramellátási zavarok ugyanakkor valamennyi, a riasztásban érintett megyében keletkeztek.

Az OKF közleménye szerint a legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 15 településen 12 ezer 600 helyen szünetel az áramellátás. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán.

Az MTI információi szerint a kora délelőtti órákban ismét áram nélkül maradt Demecser, Kemecse és Beszterec jó része, ahol egy hétig nem volt elektromos szolgáltatás a múlt heti vezetékszakadások, oszloptörések miatt. Nagyhalász-Homoktanyáról, Kótajból, Nyíregyháza-Nyírszőlősről, Nyíregyháza-Nagyszállásról, Nyíregyháza-Felsősimáról, Nagykállóból és Nyírturáról is áramszünetet jeleztek az MTI-nek.

A Hajdú-Bihar megyei Tégláson 860, Földesen 600 fogyasztót érintett az áramkimaradás. Madai Petra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Téglásnál egy középfeszültségű vezeték szakadt le az erős szél miatt, a Földes környéki tanyákon egy középfeszültségű vezeték szigetelésének törése miatt maradtak a fogyasztók áram nélkül. Reggelre a hibát majdnem mindenhol megszüntették.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg két településen vannak áramellátási gondok, amely 1273 embert érint. Irlanda Boglárka, az ÉMÁSZ igazgatósági megbízottja azt mondta az MTI-nek, hogy Kishután 19, míg Karcsán 560 fogyasztónál nincs áram. Hozzátette: folyamatosan dolgoznak a hiba kijavításán, várhatóan délelőtt helyre is állítják az áramszolgáltatást.

A főigazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy noha a meteorológiai szolgálat a korábbi narancs figyelmeztető előrejelzését hajnalban egy fokozattal visszaminősítette, továbbra is fontos az elővigyázatosság, mert erős szél és helyenként akár havazás is lehet.

06:18 - Mérsékelte a másodfokú figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Mindenhol elsőfokúra mérsékelte korábban kiadott másodfokú figyelmeztetéseit az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel.

Korábban péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Most ezt mind a viharos szélre, mind a hófúvásra vonatkozóan elsőfokúra mérsékelték. Így már valamennyi érintett területeken csak citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetések, illetve riasztások vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: északkeleten és az ország középső sávjában a sokfelé viharos (60-85 kilométer/órás) széllökésekkel kísért északi szél estére lassanként mérséklődik.

A Dunától keletre fekvő tájakon a déli órákig folytatódik a váltakozó intenzitású havazás, amelynek során legfeljebb 6 centiméternyi friss hó hullhat. Emiatt kora délutánig helyenként hófúvásra is számítani kell - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat egész napra szóló figyelmeztetése szerint a viharos szél miatt jelenleg tizenhárom megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénen és Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyében, továbbá a főváros területén várható hófúvás miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

00:13 - Viharos szél Észak-Magyarországon, citromsárga riasztás

Megérkezett csütörtökön éjjel a viharos szél Észak-Magyarországra; az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére, ahol a legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométert - figyelmeztetett éjszaka az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az időjárásból adódó intézkedések előkészítése érdekében mindhárom érintett megyében ülésezik a megyei védelmi bizottság.

A közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében az illetékes rendvédelmi szervek, illetve más hatóságok szükség szerint korlátozásokat vezethetnek be. Ezek érinthetik a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt, ami hosszabb menetidőt vagy akár járatok, szerelvények törlését, utak lezárását is jelentheti.

Felhívják a figyelmet, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Aki bajba jut, vagy tudomása van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

A hajnali órákban ezekben a térségekben aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Az OKF felhívja a lakosság figyelmét, hogy közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Olvasóink írták

 • 3. Zotya100 2013. március 22. 17:42
  „Ejnye, ez az ÁRRAM, hogy ez mindig elmegy!”
 • 2. Qllancs 2013. március 22. 12:07
  „Sajnos most 2 oldalról éri a szolgáltatókat a támadás ! 1..az ítélet idő ! Milliárdos károkkak,
  másik oldalon : orbán és bandája tüzel a szolgáltatókra !
  Ha a külföldi tulaj --ezek után se mondja le a szolgáltatásokat--és nem vonul vissza :akkor sosem.
  Csak 1 dolog ..a vihar elmúlik pár nap alatt, míg a másik vész még min. 1 évig itt lesz !”
 • 1. queenmargareth1 2013. március 22. 07:54
  „tökkkéletes idő:(és most igen:nyafogok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 22-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom