Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Már építik a Titanic-kiállítást

Megkezdődött a Titanic-kiállítás építése a Millenáris Fogadóban: az elmúlt napokban tizenöt, egyenként 10 tonnás kamion érkezett Budapestre, a helyszínen harminctagú, nemzetközi stáb dolgozik, hogy a jövő szombati nyitásig minden a helyére kerüljön.
A tragikus sorsú óceánjáró gőzhajó történetét kétszáznál is több eredeti, a tenger fenekéről felhozott tárgyi lelettel, a hajó néhány helyiségének, például első osztályú és fedélközi kabinoknak, folyósoknak, gépházi kazánoknak a rekonstrukciójával idézik fel a szeptember 1-jén nyíló kiállításon. Az első és legfontosabb feladat a Millenáris Fogadó teljes elsötétítése volt, majd következik a 300 méter hídelem, a több száz világítótest, és több kilométernyi kábel beépítése.

A kiállítás területén az előírásoknak megfelelő hő- és páratartalmat kell biztosítani a 4000 méter mélyről felhozott leletek számára. Csak az amerikai RMS Titanic társaság két alkalmazottja érhet a speciálisan konzervált leletekhez – mondta el a projektvezető. A kiállítás egyik legkülönlegesebb eleme egy jéghegy, amit már most elkezdtek „hízlalni".

A jéghegy érintésével a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen gyilkosan fagyos volt a tengervíz a tragédia éjszakáján – közölte Dobsi Adrienn.

A Titanic-kiállítás 1991 óta járja a világot. Eddig 18 országban, 16 millióan nézték meg az elsüllyeszthetetlennek tartott luxus óceánjáró gőzhajó tárgyait. A Titanic 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A hajózás történetének legnagyobb katasztrófájában 1517 ember halt meg. A hajóroncsot 1985- ben fedezte fel Robert Ballard.

A november 26-áig látható kiállításra már július közepe óta lehet elővételben belépőket vásárolni. Dobsi Adrienn elmondta, már több ezer jegyet értékesítettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóvonatot is bevetettek Szolnokon

Tovább olvasom