Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Már gyűjtik az adatokat

Megkezdte az adatgyűjtést Sopronban és vonzáskörzetében az influenzafigyelő szolgálat. Az információkat közintézmények és orvosok szolgáltatják. Járványról egyszázalékos érintettség esetén beszélhetünk. Tavaly 9600 kérelmező kapott ingyenes oltóanyagot.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is elrendelték az ország területén – így Sopronban és vonzáskörzetében is – az influenzafigyelő szolgálat megszervezését. Célja, hogy a járványügyi szakemberek követni tudják területük betegforgalmi adatait, azon belül az influenzaszerű megbetegedések alakulását. A szolgálat a negyvenedik héttől a következő év huszadik hetéig működik. A múlt héttől minden hétfőn 13 óráig szolgáltatnak adatokat a kijelölt háziorvosok és közintézmények a tisztiorvosi szolgálatnak. Az oktatási intézmények a hiányzások számát, a háziorvosok az egész hét betegforgalmát, illetve az influenzaszerű megbetegedések számát korcsoportos bontásban közlik.
– A szolgáltatásra kijelöltünk egy bölcsődét, három óvodát, három általános és két középiskolát, valamint tizenkét házi- vagy gyermekorvost – mondta dr. Amberger Erzsébet városi tiszti főorvos. – Influenza gyanúja akkor merül fel, ha a hirtelen fellépő magas láz mellett a fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, rossz közérzet és hidegrázás közül legalább két tünet jelentkezik. A tapasztalatok alapján járványról egyszázalékos érintettség esetén beszélhetünk.
Idén országosan mintegy 1,3 millió ingyenes vakcina áll rendelkezésre, az igényt a háziorvosok mérik fel és juttatják el október 15-ig a tisztiorvosi szolgálathoz. Tavaly Sopronban és vonzáskörzetében 9600 térítésmentes oltás történt. – Térítésmentes oltásban részesülhetnek életkortól függetlenül a három évnél idősebb, krónikus szív- és keringési, valamint légzőszervi vagy anyagcsere-rendszeri megbetegedésben szenvedők, a csökkent immunitásúak, a tartós szalicilátkezelésben részesülők és igény szerint a hatvan év felettiek – tette hozzá a tiszti főorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy térítésmentes oltásban részesülhetnek továbbá az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, azaz akik a fertőzést esetlegesen átvihetik. – A szolgálat ingyenes vakcinát ajánl fel továbbá a baromfifeldolgozók, illetve azon telepek dolgozóinak, ahol ezer vagy annál több baromfi található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkedvesebb gyerekdalok gyűjteménye

Nagyszerű albumot adott ki a Fortuna Records: az óvodásdalok gyűjteményének második részét. Tovább olvasom