Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Már gyűjtik az adatokat

Megkezdte az adatgyűjtést Sopronban és vonzáskörzetében az influenzafigyelő szolgálat. Az információkat közintézmények és orvosok szolgáltatják. Járványról egyszázalékos érintettség esetén beszélhetünk. Tavaly 9600 kérelmező kapott ingyenes oltóanyagot.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is elrendelték az ország területén – így Sopronban és vonzáskörzetében is – az influenzafigyelő szolgálat megszervezését. Célja, hogy a járványügyi szakemberek követni tudják területük betegforgalmi adatait, azon belül az influenzaszerű megbetegedések alakulását. A szolgálat a negyvenedik héttől a következő év huszadik hetéig működik. A múlt héttől minden hétfőn 13 óráig szolgáltatnak adatokat a kijelölt háziorvosok és közintézmények a tisztiorvosi szolgálatnak. Az oktatási intézmények a hiányzások számát, a háziorvosok az egész hét betegforgalmát, illetve az influenzaszerű megbetegedések számát korcsoportos bontásban közlik.
– A szolgáltatásra kijelöltünk egy bölcsődét, három óvodát, három általános és két középiskolát, valamint tizenkét házi- vagy gyermekorvost – mondta dr. Amberger Erzsébet városi tiszti főorvos. – Influenza gyanúja akkor merül fel, ha a hirtelen fellépő magas láz mellett a fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, rossz közérzet és hidegrázás közül legalább két tünet jelentkezik. A tapasztalatok alapján járványról egyszázalékos érintettség esetén beszélhetünk.
Idén országosan mintegy 1,3 millió ingyenes vakcina áll rendelkezésre, az igényt a háziorvosok mérik fel és juttatják el október 15-ig a tisztiorvosi szolgálathoz. Tavaly Sopronban és vonzáskörzetében 9600 térítésmentes oltás történt. – Térítésmentes oltásban részesülhetnek életkortól függetlenül a három évnél idősebb, krónikus szív- és keringési, valamint légzőszervi vagy anyagcsere-rendszeri megbetegedésben szenvedők, a csökkent immunitásúak, a tartós szalicilátkezelésben részesülők és igény szerint a hatvan év felettiek – tette hozzá a tiszti főorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy térítésmentes oltásban részesülhetnek továbbá az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, azaz akik a fertőzést esetlegesen átvihetik. – A szolgálat ingyenes vakcinát ajánl fel továbbá a baromfifeldolgozók, illetve azon telepek dolgozóinak, ahol ezer vagy annál több baromfi található.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkedvesebb gyerekdalok gyűjteménye

Nagyszerű albumot adott ki a Fortuna Records: az óvodásdalok gyűjteményének második részét. Tovább olvasom