Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Már három gyanúsított van iszapömlés-ügyben

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki az iszapkatasztrófával kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), ezzel a gyanúsítottak száma háromra emelkedett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.
A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. környezetvédelmi és laborfelelősét közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségével gyanúsították meg. F. Józsefné nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen pedig panaszt jelentett be. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az NNI álláspontja szerint "a gyanúsított laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőként úgy vizsgálta felül a Mal Zrt. kárelhárítási tervét és hajtotta végre annak módosításait, hogy elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását".

Az NNI - a bejelentett polgári jogi igényekre tekintettel - a gyanúsítást követően azonnal intézkedett, megtette a gyanúsítottak vagyonát érintő biztosítási intézkedéseket és zár alá vételre tett előterjesztést - írta az ORFK.

Korábban a rendőrség a Mal vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt, valamint Deák József műszaki szolgáltatási igazgatót hallgatta ki gyanúsítottként az iszapkatasztrófával összefüggésben.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásban jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását.

Bakonyi Zoltánt több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg. A Veszprémi Városi Bíróság viszont múlt szerdán elrendelte a vezérigazgató azonnali szabadlábra helyezését. A bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában.

Az ügy második gyanúsítottját, Deák Józsefet múlt pénteken hallgatta ki a rendőrség, gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségének gyanúja miatt. Az NNI szerint a gyanúsított szintén elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség és a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását. A gyanúsított, aki nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt, szabadlábon védekezhet - fűzték hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. Léni 2010. október 19. 17:49
  „Remélem közöttük van a kormány Természetvédelmi Hivatala is, akik nem régen ellenőrizték a
  gátat! Ja és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a hibás! Majdnem elfelejtettem a fideszes
  jelszót.”
 • 5. történész 2010. október 18. 16:27
  „Hol vannak a felelősök.A párt először Gyurcsányra kente a tulajdon jogot, most kik a tulajdonosok. A vezérigazgató csak alkalmazott , a tulajdonosok döntenek a nagy pénzekről. Valójában ez a vörös iszap eltüntetése több milliárdba kerülne..most jól eltűnt...állam pénzen megoldjuk...nem furcsa...most az marad a tulajoknál profitnak,míg a csicskákat(alkalmazott vezért stb)odadobják a birka nép elé ...itt a bűnös..
  A valódi bűnösök az érinthetetlenek kasztjához tartoznak,ők a pénz emberek akik a kormányt éltetik illetve órák alatt buktatják...emberek át vagyunk verve.”
 • 4. jozko 2010. október 18. 15:45
  „Az igazi felelőst, az igazságot nem kell eresni, kitalálni-van, létezik!

  Kitalálni, hajánál fogva előráncigálni, kreálni a hazugságot kell!”
 • 3. Zidane 2010. október 18. 15:02
  „"1" Ne legyen igazad az igazi felelőst keressék meg.”
 • 2. ferdzso 2010. október 18. 14:34
  „Meglepődve olvasom, hogy nem az " Iszap úr, Gát úr, és gyurcsány..."”
 • 1. dondongó 2010. október 18. 13:49
  „Hamarosan előkerül a legfőbb felelős: a Mal Zrt. székházának a portása. Nem szeretnék a fickó helyében lenni. A szegedi betegcsere ügynél is megjósoltam azt, hogy a beteghordó fogja megszívni. Egyszerűen látnok vagyok. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsvonat és személyautó ütközött

Súlyos sérülésekkel szállították a veszprémi kórházba annak az autónak a vezetőjét, amely a vasúti… Tovább olvasom